Каша «Зозуля», яку готують на Вінниччині, ввійшла до нематеріальної культурної спадщини України

Каша «Зозуля», яку готують на Вінниччині, ввійшла до нематеріальної культурної спадщини України
  • До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали чотири нові елементи: традиції приготування каші «Зозуля», донецької затірки, кавову традицію кримських татар та їхній танець «Агир ава ве Кайтарма».

 

Нематеріальна культурна спадщина — це усна народна творчість, традиції, звичаї, свята, обряди, народна виконавська майстерність тощо. Наразі у списку близько 100 елементів.

Днями Міністерство культури повідомило, що список розширили ще чотирма елементами:

  • традиції приготування та споживання каші «Зозуля» на Вінниччині,
  • традицію приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині,
  • кавову традицію кримських татар,
  • кримськотатарський танець «Агир ава ве Кайтарма».

Що відомо про кашу «Зозуля»? 

«Зозуля» — це пшоняна каша з маком. Ніжна та солодкувата на смак каша з чорними вкрапленнями маку дійсно дещо нагадує рябеньку пташечку. Кашу довго томлять в печі, щоб досягти того самого унікального смаку.

Відео дня

Традиційну страву готують у селах Дашківці, Якушинці, Лисянка, Широка Гребля, Микулинці Якушинецької громади Вінницького району.  

Для приготування використовують: 

  • 300 гр. пшона,
  • 1 літр молока,
  • 150 гр. цукру,
  • 100 гр. маку,
  • 200 гр. масла,
  • дрібка солі. 

Пшоно потрібно з вечора замочити, потім промити та залити молоком, дати крупі прокипіти, а далі додати мак та масло. Молоко та вершкове масло беріть жирне, щоб отримати максимально насичений та ніжний смак. Якщо маєте домашні молочні продукти, вони теж підійдуть. Три яйця збивають з цукром та також додають у горня. Варити до приготування. 

 

Читайте також:

Як приготувати картопляні лежні з капустою? Рецепт від вінничанки Олени Павлової

Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Орлик

    Це смакота!

keyboard_arrow_up