Каша «Зозуля», яку готують на Вінниччині, ввійшла до нематеріальної культурної спадщини України

- До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали чотири нові елементи: традиції приготування каші «Зозуля», донецької затірки, кавову традицію кримських татар та їхній танець «Агир ава ве Кайтарма».
Нематеріальна культурна спадщина — це усна народна творчість, традиції, звичаї, свята, обряди, народна виконавська майстерність тощо. Наразі у списку близько 100 елементів.
Днями Міністерство культури повідомило, що список розширили ще чотирма елементами:
- традиції приготування та споживання каші «Зозуля» на Вінниччині,
- традицію приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині,
- кавову традицію кримських татар,
- кримськотатарський танець «Агир ава ве Кайтарма».
Що відомо про кашу «Зозуля»?
«Зозуля» — це пшоняна каша з маком. Ніжна та солодкувата на смак каша з чорними вкрапленнями маку дійсно дещо нагадує рябеньку пташечку. Кашу довго томлять в печі, щоб досягти того самого унікального смаку.
Традиційну страву готують у селах Дашківці, Якушинці, Лисянка, Широка Гребля, Микулинці Якушинецької громади Вінницького району.
Для приготування використовують:
- 300 гр. пшона,
- 1 літр молока,
- 150 гр. цукру,
- 100 гр. маку,
- 200 гр. масла,
- дрібка солі.
Пшоно потрібно з вечора замочити, потім промити та залити молоком, дати крупі прокипіти, а далі додати мак та масло. Молоко та вершкове масло беріть жирне, щоб отримати максимально насичений та ніжний смак. Якщо маєте домашні молочні продукти, вони теж підійдуть. Три яйця збивають з цукром та також додають у горня. Варити до приготування.
Читайте також:
Як приготувати картопляні лежні з капустою? Рецепт від вінничанки Олени Павлової
Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
Світлана ОрликЦе смакота!