Живеш з тираном? Покарання за домашнє насилля стало серйозним (ІНФОГРАФІКА)

Живеш з тираном? Покарання за домашнє насилля стало серйозним (ІНФОГРАФІКА)
  • Сімейних тиранів і тиранок тисячі. Принаймні, про стількох знають вінницькі поліцейські.
  • Вони вітають рішення нардепів про посилення відповідальності за домашнє насилля.
  • Тепер замість виправних робіт кривдникам загрожує в’язниця.
  • Редакція склала в інфографіку всі нововведення і останні поліцейські дані.  

Більшістю голосів нардепів Верховна Рада у другому читанні проголосувала законопроект, який запроваджує кримінальну відповідальність за домашнє насильство і примус до шлюбу. У пояснювальній записці до нього сказано: Україна тепер дотримується норм Стамбульської конвенції та до Кримінального кодексу додає статтю про домашнє насильство.

– Затвердження Стамбульської конвенції, якою передбачено настання кримінальної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї, буде стримуючим фактором для насильників, – говорить начальник відділу дільничних офіцерів обласної поліції Руслан Петрунько. – Не завжди громадські роботи впливають на осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. Кожний четвертий насильник повторно вчиняє насильство: 25% відсотків всіх звернень – це повторні заяви про вчинення насильства в сім’ї.  

За словами Руслана Петрунька, протягом цього року від мешканців області надійшло більше 7 тисяч заяв про скоєння насильства в сім’ї. Потерпілими від домашнього насильства найчастіше стають жінки (11). Рідше чоловіки і діти (по 2 випадки).

Відео дня

Домашнє насильство може бути фізичним, психологічним, економічним. Максимальне покарання за нього зробили таким – до 2 років позбавлення волі. Ще суворішу відповідальність передбачили за примус до шлюбу – аж до 3 років тюрми.

А яке покарання було до змін законодавства? Якщо брати «чисту» відповідальність (без супутніх кримінальних статей), то вона була тільки адміністративна: виправні роботи або до 15 діб арешту.

– Раніше були ще такі види стягнення як штрафи, – каже Руслан Петрунько. – Але вони були неефективними, бо в більшості випадків сплачували ці штрафи самі ж жертви насильства…  


Читайте також: 

За борги з аліментів заберуть «чоловічі цяцьки». Нові правила в інфографіці

Одне питання. Якщо потрібна допомога юриста, то де знайти безплатного?

Нове покарання за насилля в сім’ї. Скільком вінницькими тиранам світить в’язниця?

Одне питання. Як подати на розлучення?

Нові правила вибивання аліментів: відберуть водійські права, зброю і посадять
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up