Війна за Марусю стає кримінальною. Суд виніс рішення, яке неможливо виконати

Війна за Марусю стає кримінальною. Суд виніс рішення, яке неможливо виконати
Марія Чавага (7) стала об'єктом судового рішення, яке неможливо виконати. В батька намагаються забирати дочку державні виконавці, та дівчинка сама повертатися до мами не хоче
  • Львів’янин утік в Теплик, щоб не віддавати дочку матері.
  • Він рік успішно відбивався від місцевих державних виконавців, а коли за дівчинкою приїхали вінничани - заявив про спробу викрадення.
  • Поліція відкрила одне кримінальне провадження. Виконавча служба може ініціювати друге – зустрічне. 
  • За що виконавці можуть притягнути до кримінальної відповідальності - дивіться в інфографіці.

Суд прийняв рішення, яке неможливо виконати. Воно стосується долі теплицької першокласниці Марії, яка раніше мешкала у Львові. Там залишилася її мама. Дівчинка бачила її за останні роки кілька разів. У супроводі державних виконавців. І їхати нікуди не захотіла.

Про дівчинку RIA/20minut.ua розповідала в березні у статті «Чому шестирічна Маруся не хоче до мами. Пікантна історія». Тоді її батько Тарас Чавага розповів про розбещення дочки зведеним братом – сином колишньої дружини від першого шлюбу. Казав, що львівській пресі дали вказівку цієї теми не чіпати. Нібито сам мер. Й батько не зміг довести розбещення, хоча факт підтвердила психолог. З матір’ю Марусі Тарас розлучився раніше. Дівчинка жила по черзі з обома батьками, поки не показала бабусі, як з нею грався старший брат. Відтоді батько дитину залишив у себе.

- Згодьтеся, мені було б простіше дитину забирати на тиждень, на два чи на місяць, заплатити колишній дружині пару гривень і жити у своє задоволення. Правильно? Але я не можу дозволити собі переживати за дитину, щоб кожну ніч плакати і думати, полізе він знов до неї чи не полізе, - казав тоді Тарас.


Знімок з архіву редакції. Тарас Чавага з дочкою Анною-Марією, яку суд присудив віддати матері

Відео дня

Чаваги переїхали на постійне місце проживання до Теплика. Тарас, Маруся і її бабуся – мати батька. Тут дівчинка пішла цього року до першого класу. Батько намагався оскаржити рішення суду про відібрання у нього дочки в апеляційному суді. Рішення першої інстанції апеляція не змінила. І до нього додому час від часу навідуються небажані візитери – державні виконавці.

Спроба викрадення?

Зі слів Тараса Чаваги, коли виконавче провадження було в роботі теплицьких державних виконавців, вони документували відмову дівчинки їхати з матір’ю та йшли собі геть. Але нещодавно провадження передали в обласне управління державної виконавчої служби – у відділ, який займається проблемними справами. А його працівники, каже батько, діють по-іншому.

- Вони самочинно відкрили ворота, зачинені на засови, - говорить Тарас. – Я був на роботі. Дочка не пішла до школи, залишилася вдома з бабусею, тому що захворіла. У моєї матері від страху, що до будинку вриваються невідомі, піднявся тиск. І дочка налякалася.

Чоловік каже, що виконавці з Вінниці не попередили про свій приїзд ні його, ні дирекцію школи. А були і там, і там.

- Це наводить на думку, що планувалось банальне викрадення моєї дитини, - говорить чоловік. – Я написав заяву про злочин, відкрили кримінальне провадження, але в мене таке враження, його хочуть «поховати».


Тарас Чавага звертається у всі можливі інстанції, щоб допомогли йому залишити дочку біля себе

Немає перспективи

Звинувачує Тарас Чавага державних виконавців у порушенні недоторканості житла. І, як сказали в секторі комунікацій обласної поліції, провадження зареєстрували, проводять дослідчу перевірку. Але попередньо вже говорять, що порушень у діях виконавців немає, тому провадження закриють за відсутністю складу злочину.

Що поліція за Законом змушена реєструвати усі без винятку повідомлення про правопорушення, нагадують у державній виконавчій службі. Мовляв, реєстрація ще не означає, що злочин дійсно був.

- Наші виконавці не викликалися в поліцію, та жодних повідомлень про порушення кримінального провадження нам не надходило, - говорить заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Олександр Чорнобай. - Мати боржника писала, що виконавці мало не побили, ввірвалися в домоволодіння, хоча цього не було. Питає, чому не попередили про приїзд. Законом не передбачено це. Де логіка? Попередити, що завтра приїдемо забирати дитину, так що ховайтеся? Нелогічні вимоги. Є рішення суду і ми маємо його виконувати.

- Мені нічого не відомо про кримінальне провадження, - каже начальник відділу ДВС Андрій Сусков на питання про заяву Тараса Чаваги в поліцію на його підлеглих. – Виконавці поїхали за місцем проживання боржника в Теплик. Були працівники поліції залучені для забезпечення громадського порядку та органів опіки і піклування. На місці мати боржника не допустила виконавців і викликала наряд поліції. Поліцейські побачили, що це не просто прийшли сторонні люди, а державний виконавець виконує рішення суду, і поїхали. У них претензій не було. Якби вони побачили, що проводяться незаконні дії, вони б обов’язково їх припинили тоді ж.

Марія в Теплику. Тамтешні виконавці, які протягом року не змогли забрати дочку в Тараса, писали у своїх актах, що життям з батьком дівчинка задоволена

Повоюють ще?

Виконавче провадження Чаваги передали на Вінницю через числення скарги матері дівчинки на невиконання рішення суду.

- А як його можна виконати, якщо дитини не хоче їхати від батька? - питаємо у Андрія Сускова.

Він розказує, що наступного разу виконавці будуть вправі зламати замок хатніх дверей, якщо їм не відкриють - звернулися до суду для отримання дозволу на вхід до житла.  

- Ви ж не можете дитину забрати силою? - питаємо далі.

- Ми хоча б зможемо подивитися на ту дитину, щоб нам її не з вікна показували, а зайти, роз’яснити права і обов’язки сторонам, пояснити, що на будь-які стадії виконання можна піти на мирову угоду. Я бачу вирішення цього питання виключно полюбовно. За рішенням суду, дитина має проживати не те, що в іншій хаті, а взагалі в іншій області. Будемо залучати психологів, щоб працювали і з дівчинкою, і з батьками. Ми вправі залучати будь-яких спеціалістів у виконавчому провадженні. Зараз сказати, що ми його 100 відсотків вирішимо, я не можу. Як будемо діяти, побачимо в процесі. Прийти, взяти дитину за руку і забрати, не можна, Закон не дозволяє і цього ніхто робити не буде.

Натомість покарати батька - дозволяє Закон. Тараса Чавагу можуть притягнути до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду.

- Можливо, будемо готувати матеріали до поліції, якщо спеціаліст дасть висновок, що батько налаштовує дитину проти матері, - говорить начальник відділу. – Треба вивчати це питання. Зараз ми не знаємо причини відмови дівчинки іти з мамою, тому що нас до неї не пустили.

 

“ Чиновники вчинили злочин”

Наталя Покиньчереда, правозахисниця:

- Ситуація зовсім непроста, черговий раз ми стаємо свідками, що дитина стала заручником вияснення відносин. Але в даній ситуації мова йде про право дитини на безпеку. Була присутня 21 квітня цього року при спробі виконати рішення суду, більш-менш була дотримана процедура законності. Але начальник виконавчої вів себе похабно погрожував написати, що йому перешкоджали виконувати рішення суду, але йому це не вдалося. Це рішення з роду тих, що не можливе до виконання, так як при виконанні не мають право до дитини застосувати силу. Я вважаю, що цих чиновників потрібно притягати до кримінальної відповідальності, бо вони вчинили злочин. А ми як громадськість маємо взяти під контроль розгляд даного питання в поліції та довести його до суду.
 

 

Читайте також: 

Чому шестирічна Маруся не хоче до мами. Пікантна історія

Герой АТО вхопив дитину і втік. Мати думає, що його надоумила поліція

Ветеран АТО скликає вінничан на суд, де він ділитиме сина з колишньою дружиною
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Просто як у Ліни Костенко:

    "Я, може, божевільним тут здаюся.

    Ми з вами люди різного коша.

    Ця дівчина не просто так, Маруся.

    Це — голос наш. Це — пісня. Це — душа".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up