Призов осінь-2016: для строковиків нові умови, і вони служити не хочуть

Призов осінь-2016: для строковиків нові умови, і вони служити не хочуть
  • Призовники, які отримали цієї осені повістки, «відлинюють» від строкової служби.
  • Близько 7,5 тисячі юнаків не з’явилися у військкомати за повістками, хоча призвати після комісій мають лишень десятину з них.
  • Нові умови призову "Осінь-2016" - у інфографіці. 


Цього року вже не мало бути призову на строкову службу, але армія недобрала контрактників - і призов відновили навесні. Цієї осені продовжують набирати строковиків. Щоправда, значно менше, ніж було раніше.

Минулого тижня, як сказав обласний комісар Михайло Дзигаленко, вже почали відправляти призовників з Вінницької області у навчальні центри. Майже сотня юнаків віком від 20 до 27 років уже поїхали з козятинського відправного пункту в Десну, Старичі або Полтаву. Саме ці навчальні центри приймають вінничан. Трохи більше сотні призовників поїдуть в армію цього тижня. Усього ж план для Вінниччини під час призову осінь-2016 – 782 призовники (докладніше - в інфографіці).

- Ми з четвертого жовтня почали відправку призовників до військових частин, - говорить полковник Дзигаленко. – 18-19-річних ми тепер не призиваємо. Призову на строкову службу підлягають юнаки, яким на день відправлення виповнилося 20-27 років.

Відео дня

Більше половини строковиків набирають для служби у Збройних силах України. Дещо менше служитимуть у військах Національної гвардії України. Ще менше – в Державній спеціальній службі транспорту.

- У жовтні маємо відправити 80 відсотків призовників для Збройних сили України та 20 відсотків - для Нацгвардії та Державної служби транспорту. У листопаді навпаки – 20 відсотків у Збройні сили та решту призваних до Нацгвардії та служби транспорту, - говорить Михайло Дзигаленко.

Він каже, що жовтневий план військкомати виконають, а от план на листопад - під загрозою. Причина – велика неявка призовників за повістками.

- Дуже велика неявка! Більше 7,5 тисячі призовників не з’явилися за повістками у військкомат, - говорить комісар.

На питання, що робитимуть з «ухилянтами», Михайло Дзигаленко сказав: умовляти іти служити нікого не будуть. Мовляв, раз Закон є, то його треба виконувати.

- У нас працюють пошукові групи в районах. Є розпорядження голови облдержадміністрації з приводу неявки. Усі служби нам допомагають. Служба безпеки України, Національна поліція. Будемо їх виловлювати, - говорить комісар.

Натомість на брифінгах у столиці командуючі армії заявляли: призивати на строкову службу будуть тільки тих, хто має бажання служити.

- Усі призовники, які підлягають призову на сьогоднішній день, повинні служити, - переконаний Михайло Дзигаленко. - Як це так, тільки ті, які мають бажання? Бажаючих дуже мала кількість. Якщо будемо брати тільки їх, то наряд не виконаємо. Не може бути такого «бажає чи не бажає», якщо він придатний до військової служби – повинен служити.

За неявку за повісткою та за неповідомлення комісаріату про зміну місця проживання загрожує штраф від 170 до 255 гривень. За ухилення від призову на строкову службу – «умовна» судимість, до трьох років обмеження волі.

- Призовники не несуть службу в зоні бойових дій, - каже Михайло Дзигаленко. – Вони будуть нести службу для забезпечення службової діяльності військових частин. Тобто служитимуть у добовому наряді, в роті, по КПП, по постах на іншій території. Військовослужбовці виконують завдання в зоні бойових дій, а призовники повинні забезпечувати охорону військових містечок, військових частин. Для того вони і залучаються до призовного пункту.
 

Про час служби і солдатські гроші

Крім того, що збільшили вік призовника, строкову службу в армії продовжили до 18 місяців. Для призовників із вищою освітою цей термін складає 12 місяців. Також збільшили грошове забезпечення солдата – приблизно до трьох тисяч гривень. З цієї суми витрати на підготовку і проведення призову складають лишень 93 гривні. Решта – це грошова допомога призваному.  

Чи забезпечила держава призовні пункти усім необхідним, питаємо у обласного комісара. На це Михайло Дзигаленко каже так:

- Збірний пункт забезпечений на сто відсотків меблями та іншими речами. У нас працює польова кухня. Продовольча компанія нам дає три рази на добу гарячу їжу. Призовники на сніданок, обід і вечерю отримують гарячу їжу. Із забезпеченням проблем немає.


Читайте також:

Військовий комісар пригрозив відправити на фронт журналіста, який забагато питав
На кого в армії чекає велика зарплата, а на кого звільнення
У Вінниці “ДМБ-2015” ніхто ніколи не напише, бо армія буде контрактна

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    А Липецкая фабрика то конфетки шлепает и платит исправно налог в казну агресора, или расчет на то что  кормить ватаноов нехай они передохнут от диабета или от слипания задов от сладкого?))) ну тогда петёк -герой ,во как борется с Росией!
  • Анонім

    Интерес к Украине потихоньку угасает,денег не дают,вот петька опять розжигает войну на востоке,опять будет клянчить деньги на "сдерживание  российской агрессии", короче нужны дрова в топку войны, так что кто имеет голову на плечах- отлынивает,и правильно делает.
  • Daily

    и это правильно что косят при совке в той армии было нечего делать а сейчас тем более,солдат идёт служить и пользуется в армии наследием ссср ,позорище .
  • zerro

    >> Мовляв, раз Закон є, то його треба виконувати.

    От для начала хай депутаты выконують (а не кнопкодовством в 5 рук занимаются - что есть прямое нарушение Закона), а потом и мы будем
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up