«Все менше знаходжу однодумців тут»: вінничанка збирає кошти для воїнів на книжкових ярмарках

«Все менше знаходжу однодумців тут»: вінничанка збирає кошти для воїнів на книжкових ярмарках
  • Молода підприємиця Юлія Моргун організовує благодійні книжкові ярмарки для збору коштів на ЗСУ.
  • Поспілкувалися з вінничанкою та дізналися про її діяльність.

Хто активний користувач соціальних мереж, то точно натрапляв на анонси збору книг для ЗСУ або благодійних ярмарків. І якщо говорити про вінницький інфопростір, то найчастіше такі повідомлення можна побачити від Юлії Моргун. Вона є волонтеркою й підприємицею, володіє кав'ярнею «Inside».

Юлія розповіла, що волонтерською діяльністю почала займатися поступово. Основним поштовхом для неї став товариш Максим, який активно допомагає нашим захисникам.

Відео дня

Ідея з ярмарком виникла, щоб пришвидшити закриття чергового збору для військових.

На запитання, чому саме книжковий ярмарок, Юлія зізналася, що надихнулася волонтеркою з Ужгорода.

— Це запозичена ідея. Мене надихнула подруга й волонтерка з Ужгорода. Зрозуміла, що в нас є чудове місце, щоб реалізувати щось подібне, — розповідає 27-річна дівчина. — Я їй тоді написала і запитала, чи вона не проти, що я запозичу цю ідею. І навіть перші рази відмічала її, дякувала за ідею. Крім того, я сама дуже люблю з дитинства читати, і це те, що дійсно про мене. Бо мені в задоволення готуватися до ярмарків, хоч це й забирає багато сил: потрібно всі книги перебрати й оцінити, посортувати по жанрах.

Книги приносять люди

Готуватися до ярмарку, як розповіла Юлія, починають за два тижні. Повідомляють про збір книг для ярмарку та одночасно починають публікувати дописи, де показують, що буде. Захід проводять у кав'ярні дівчини.

Перші книги приносила переважно сама Юлія, її знайомі, підписники та друзі.

На крайні заходи долучилися і видавництва, які передавали нові книги. А одного разу підписниця принесла книгу, яку ще не можна було придбати в книгарнях. Як виявилося, дівчинка — блогер, тож їй її наперед подарували видавці. Прочитавши анонс, вона вирішила віддати книгу на ярмарок.

Така можливість придбати унікальну літературу, як говорить підприємиця і волонтерка, допомагає ярмарку збирати немалі кошти для армії. Окрім літератури, різні малі підприємці передають на продаж свої товари: квіти, солодощі, різні вироби.

На запитання, чи багато людей зазвичай доєднується до ярмарків, Юлія Моргун каже: іноді навіть не було місця для неї, щоб пройти.

Немалу кількість книг вдавалося зібрати для ярмарків.

— Десь близько п'яти сотень книг було найбільше. Оцінити точно важко, я більше орієнтуюся по ящиках, те що їх стає більше і вони стають важчими, — каже волонтерка.

Близько двох мільйонів

Найбільше Юлії вдалося зібрати на попередньому, п'ятому ярмарку — 135 тисяч гривень. А на останньому сума вийшла 125 тисяч гривень.

— На постійній основі ми допомагаємо семи різним бригадам: 59-й Гайсинській бригаді, «Червоній калині», 81-й бригаді, 25-й та 28-й бригадам. Збирали кошти і для третьої штурмової, і для НГУ, — розповідає дівчина. — А ще мій хлопець нещодавно підписав контракт, то я думаю, що ми і для його полку збиратимемо кошти.

За весь час, як говорить Юлія, їй вдалося зібрати близько двох мільйонів гривень. Також вона організовувала збори з командою інших волонтерів. І зібрану суму загалом, каже, підрахувати складно. 

Дівчину підтримують морально та матеріально друзі та знайомі. Вони популяризують її діяльність, запрошують на заходи та донатять.

«Якщо не зможу допомагати тут, піду у військо»

Юлія навчалася в медичному університеті, та на четвертому курсі кинула навчання. Почала шукати себе і наважилась на відкриття кав'ярні. Сьогодні вона каже: якщо зрозуміє, що тут, у тилу, вона більше не зможе бути корисною для війська, то піде на фронт.

— Зрозуміла для себе, що якщо я вигорю у волонтерській діяльності, то долучуся до лав добровольців, як працюють госпітальєри, — говорить волонтерка. — Буду їздити на ротації, бо в мене є середня медична освіта і незакінчена вища медична освіта. Крім того, я все менше знаходжу однодумців тут і все більше розумію, що мені легше буде з людьми, які там.

Щодо майбутніх ярмарків, то дівчина говорить, що думала, що шостий буде крайнім, але на майбутнє не загадує. Лише просить не бути байдужими, ставати свідомими і допомагати нашим Захисникам та Захисницям.

Тому слідкуйте за Юлією Моргун у соціальних мережах та доєднуйтеся до ініціатив, які організовуватиме волонтерка.


Читайте також:

Базова військова підготовка: де зараз вінничани можуть отримати знання з військової справи

Одного брата забрали, а іншого — ні: яким чином мобілізували 19-річного хлопця з Вінниччини?

Коментарі (3)
  • Vladyslav Moldovian

    Ви ,-молодчина !На правильному фронті !
  • Олександр Дмитрук

    Ваші координати? Є що запропонувати.
  • Людмила Сірко

    Велика молодчинка!Як і усі,хто допомагає нашим Захисникам!

keyboard_arrow_up