«Наймолодшому волонтеру було 7, а найстаршому 82». Як плетуть сітки у центрі «Ми разом»

«Наймолодшому волонтеру було 7, а найстаршому 82». Як плетуть сітки у центрі «Ми разом»
Волонтерський центр «Ми разом»: тут готові вчити та показати усім бажаючим, як плести сітки
  • На Вишеньці розташувався Волонтерський центр «Ми разом», який дуже потребує людських рук та матеріалів.
  • Що це за центр, чому зараз, як ніколи, важливо доєднуватися до допомоги та що кожен вінничанин може зробити? Розповідаємо.

У нашому місті є багато волонтерських організацій, волонтерів та людей, які намагаються усіма силами наблизити нашу перемогу, перебуваючи у тилу. Одними з таких «Героїв тилу» є волонтери з Волонтерського центру «Ми разом».

Катерина Марцинюк, яка є основним організатором та куратором цього центру, розповіла, що почали вони свою діяльність 26 лютого 2022 року на базі 25-го ліцею та нині вони розташовуються в торговому центрі на Вишеньці.

Відео дня

Основним напрямком для них є плетіння сіток. Проте виконують роль ще і посередника, адже багато інших волонтерів чи організацій просять зібрати або передати через них іншим людям ту чи іншу допомогу. Працюють з центром не лише українці, а й закордонні друзі.

— У перші дні війни ми починали це плетіння сіток не так для військових, як для себе. Читаючи ці новини, кожен хотів направити свою енергію в потрібне русло, і це був один з таких варіантів, — пояснює Катерина.

Жінка також пригадала, що в перший день, коли вони зібралися для цієї справи, то гадали, що їх буде лише п'ятеро. Однак до кінця дня більше сотні людей доєдналися до роботи.

Викручуються, як можуть

Нині такими масштабами похизуватися не можуть, хоча замовлень, зізнаються, стало не менше. Лише зараз їм потрібно більше сотні сіток сплести, яких вже замовили, а з тією кількістю робочих рук, які працюють щодня, за день їм вдається виробити щонайкраще п'яти сіток. Звісно, кількість залежить ще й від розміру самої сітки.

І не завжди відсутність людей є єдиною проблемою: матеріали, як і в перші дні, так і зараз, є постійним питанням, яке треба вирішувати. Але і тут креативні вінницькі волонтери знайшли вихід.

— Ми співпрацюємо зі складом секон хенду, де нам безкоштовно відають одяг, з якого ми відбираємо потрібний. Також, якщо говорити про кольори, які потрібні для сіток на літо, весну та осінь, то ми зачасту його просто фарбуємо, — каже Катерина.

Попри труднощі активісти Волонтерського центру не опускають рук та намагаються знайти усі можливі шляхи, щоб допомогти нашим захисникам та захисницям. Якщо потрібно, самостійно йдуть на склад секонда та перебирають великі мішки, не завжди з хорошим одягом. Раптом не можуть знайти відповідні кольори, то за власні кошти купують фарби й перефарбовують. Немає людей для роботи — організовують акції, на яких доєднують і студентів, і школярів, і просто перехожих.

Діти все чудово розуміють

— Одного разу домовилися з директоркою 25-го ліцею, що класи доєднаються до нашої акції з плетіння сіток, і я запропонувала, що нехай це буде тут в нас в центрі, — розповідає Катя. — І от зі мою зв'язувалися класні керівники або голови батьківських комітетів і узгоджували час та дату, на яку прийде клас. Так одного разу мені телефонує одна мама і питає: «А як ми можемо відкупитись? Бо, розумієте, це ж малі діти (молодша школа — авт.), який патріотизм? Вони нічого не розуміють, їм це ще не потрібно. Давайте ми зберемо якусь суму, задонатимо, але не будемо приходити». І от мене обурило, а що означає «замалі для патріотизму»?

Оскільки в центр вже приходило багато людей різного віку, в тому числі й зовсім діти, то Катерині це було дивно та дико чути. Вона з власного досвіду знала, наскільки діти все чудово розуміють, адже коли приходять, то постійно розпитують про військових та техніку, для яких плетуть сітки.

— Наймолодшому тут волонтеру було всього сім років, а найстаршому 82, і кожен з них міг тут допомогти, — додає волонтерка.

Тому не будьте байдужими, приходьте до Волонтерського центру «Ми разом», що розташований в торговому центрі на Вишеньці. За детальнішим розташуванням можете звернутися до самої Катерини Марценюк.

Вас тут радо приймуть та навчать усього, оскільки з самого початку центром була вибрана досить легка техніка плетіння, і людина будь-якого віку може її робити. Часто, як розповіла Катерина, люди казали так: «Ну це ж тільки професіонали зможуть робити», тоді вона запитувала: «Ви шнурки вмієте зав'язувати? То і це зможете».

Працює центр з восьмої ранку і точно до восьмої вечора (і зазвичай можуть затримуватися і до одинадцятої). Можете приходити й з дітьми, для них це місце може стати цікавим та корисним в плані патріотичного виховання, адже багато військових передають на знак подяки свої шеврони, прапори й рештки зброї, для яких тут відвели спеціальне місце. Тобто діткам буде що роздивитися, поки ви працюватимете. 

Ну і звісно, ви можете допомогти своїм донатом, оскільки багато речей волонтери вимушені купувати за кошти з власної кишені.

ПриватБанк: 4149 4390 2427 5970 (Марценюк Катерина, примітка «на сітки»)
Моно Банк: 5375 4112 0958 6366


Читайте також:

 «Замовлень багато, а рук мало». У волонтерському центрі Вінниці плетуть сітки та кікімори

Новий важливий збір Олександри Близнюк. Як 15-річна дівчинка вже змогла зібрати 350 тисяч на ЗСУ?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Ильницкая

    ім так само потрібні свіжі нові ручки , щоб швидши сплітати невидимки нашим хлопцям.

keyboard_arrow_up