Зібрали більше двох мільйонів гривень на ЗСУ завдяки благодійним концертам і аукціонам

Зібрали більше двох мільйонів гривень на ЗСУ завдяки благодійним концертам і аукціонам
  • Ці музиканти організовують благодійні концерти, на яких збирають гроші для Збройних Сил України.
  • Хто вони і як вже допомогли нашим захисникам? Розповідаємо детальніше.

Вони були першими у Вінниці, хто почав проводити благодійні заходи. Змогли поєднати мистецтво з волонтерством та знайшли різні шляхи, аби підтримати як цивільних українців, так і військових.

Хто ж ці «вони»?

Микола Андрущенко є музикантом та організатором благодійних концертів. У цій сфері він давно і постійно намагається розвиватися та пише музику. А з початком повномасштабної війни разом з іншими колегами вважав за обовʼязок кожного українця — бути на місці та усіма можливими способами допомагати обороні нашої держави та нації. 

Фото з Facebook: Микола Андрущенко

— Маючи таку технічну можливість та комунікацію з колегами-музикантам, прийняли рішення проводити благодійні концерти. Почали ще 11 квітня, — говорить Микола. — Тоді збирали кошти на позашляховики. 

Відео дня

Чоловік зізнається, що таке рішення прийшло в розмові з Євгеном Шаповаловим (депутатом Вінницької облради), який, як сказав Микола, взяв на себе відповідальність та забезпечив офіційний дозвіл проведення масових заходів під час воєнного стану. 

Крім того, одразу підтримали цю ідею ще Віктор Негур, який також є музикантом та волонтером, і на цю мить служить в лавах ЗСУ, разом з відомими ведучими — Максимом Шумом та Дмитром Балюком. 

— А також дуже велику підтримку виказала адміністрація Royal Pub. За це їм усім дуже дякую, — каже музикант, який є співзасновником закладу, в якому проводяться концерти.

З першого концерту купили автомобіль

Перш за все, їхньою ідеєю, як розповідає Микола, було допомогти людям. Спочатку тим, хто прийшов на їх концерт: допомогти відволіктися чи відійти від шокового стану. А далі — військовим, адже абсолютно усі кошти за квитки разом з добровільними донатами йшли на допомогу армії.

— Могли віддавати усі кошти, бо заклад, разом з усім матеріально-технічним забезпеченням, надавався за наш власний рахунок. Тому ніяких складнощів не виникало, все навпаки запрацювало єдиним механізмом в штатному режимі, ніби передвоєнному, — ділиться спогадами про перші концерти чоловік. — Багато хто тоді чи не вперше побачив один одного з 24 лютого. 

Музикант розповів, що одразу після першого ж концерту змогли купити автомобіль. 

— Ми стали прикладом та рушійною силою. Після нас почали проводити благодійні заходи по інших закладах міста. Все більше артистів почали активно доєднуватись до зборів. За початок війни тільки в Royal Pub ми організували більше 100 подій, — розповідає Микола. — А з музичним колективом «Пан Карпо» ми встигли побувати у багатьох містах України, прифронтових частинах, та навіть у Європі. Був тритижневий тур по містах Польщі. Планувалась Німеччина та Литва, але, на жаль, підвели організаційні питання, спеціальні дозволи. 

Не концертами єдиними

Микола Андрущенко також розповів, що у їх закладах проводяться благодійні аукціони.

— Аукціони у нашому закладі — ще та забава. Одразу в кожному прокидається азарт, аристократичний хист торгівлі та жага до мети. Тим більше, якщо лоти приносили самі військові з поля бою, — каже музикант.

Організатор благодійних концертів пригадав, що серед лотів були частини ракет, прапори, патрони, бронепластини, сухпайки орків, відпрацьовані по росіянах снаряди артилерії.

Ще згадав чоловік, як артисти, які виступали у їх закладі, проявляли свою винахідливість. Наприклад, виставляли на розіграш авторське вино Олега Скрипки, власну гітару Жені Галича (OTORVALD), цікаво, що саме цей лот був рекордним: пішов за 80 тисяч гривень. А найкумеднішим лотом, каже Микола, була можливість посидіти за одним столиком на сцені з «Селюками» (Курган&Агрегат).

— Звісно, лускаючи соняшникове насіння й попиваючи енергетичні напої з АТБ. Таке задоволення коштувало близько 30 тисяч, — розповідає чоловік. — Цікавих та винахідливих лотів було дуже багато, навіть не пригадаєш усі. Кожен концерт — своя історія.

Дивовижні результати волонтерства

Микола зізнається, що роль організатора нелегка і вимагає детального планування, логістики, технічного забезпечення, райдеру, побутових потреб, реклами, дизайну та трансляції.

— І звісно, це робота персоналу закладу. Загально під час масштабного концерту може бути залучено більше 30 осіб, — каже організатор. — Я мав можливість співпраці з десятками організаторів та десятками колективів й артистами. Цілий рік ми надавали можливість проводити заходи абсолютно безплатно, фактично власним коштом. Навіть після влучання ракети біля закладу. За моїми підрахунками, за допомогою Royal Pub зібрали і передали на ЗСУ понад два мільйони гривень. 

Чому музиканти активно беруть участь у благодійних концертах?

Розібратися у цьому питанні погодився Володимир Андрушенко. Він є учасником гурту «Шум останнього вітру» і бере участь у благодійних концертах в Royal Pub. Більшість учасників цього гурту не є професійними музикантами й музика — це їхнє хобі, а не основна робота.

Фото Facebook: Володимир Андрушенко

— Ми усі працюємо і донатимо з наших основних прибутків, а музику просто любимо, — говорить Володимир. — Тому маючи власний гурт, з початком Великої Війни почали брати участь і проводити концерти, які були спрямовані на підтримку сил оборони. 

Зазвичай, зізнається музикант, результати благодійних концертів або фестивалів — це можливість закрити невеликий збір, наприклад, на декілька FPV-дронів, або на військове обмундирування, або на якісь технічні потреби. Але іноді за допомогою декількох концертів можна придбати автомобіль чи більш серйозне обладнання.

— Ми розуміємо, що не беремо безпосередню участь в обороні та відвоюванні нашої країни, тому мусимо докладати максимальних зусиль, щоб допомогти тим, хто цим займається, — пояснює свою позицію музикант. — Крім того, концерти дозволяють так само тримати «менталку» наших слухачів, викинути негативні емоції й зарядитись новими.

 Гурт складається з 5-ти осіб

А сам гурт брав участь у мініфестивалі — Project Bavovna 2022-2023 роки, Blago Metal Fest та багатьох інших благодійних ініціативах. 

— В майбутньому дуже хочемо організувати ще один великий «Стій на своєму-фест» (гурт до початку Великої Війни організовували його у 2017-2018 роках). Можливо, наступного року весною, тому що зараз з відключеннями світла проведення будуть  майже нереальними, — говорить чоловік. — І хотілось би організувати ще один збір з нашими закордонними друзями, для гуманітарних потреб.

Минулого року вони разом змогли закрити потреби великому хабу для переселенців, який розташовувався на базі гуртожитків Вінницького професійного технічного коледжу.

— Але збори зараз просуваються дуже-дуже важко, — зауважує Володимир.

Стало важче допомагати

Як Володимир, так і Микола зізнаються, що ситуація з допомогою наших захисникам зараз важча. 

— Звичайно, на сьогодні активність донатів, зборів, дуже-дуже сильно просіла. Велика кількість людей втратили роботу або просто у них зменшився дохід. І в моральному плані, будемо чесними, багато людей уже ніби звикли до того, що відбувається. Як-не-як, півтора року триває Велика Війна і разом з тим, ще невідомо, скільки вона триватиме, — додає Володимир Андрушенко.

Микола Андрущенко також відмічає, що їхні можливості не безмежні.

— Ніхто не скасовує оренду та комунальні платежі, і у нас достатньо великий штат та зарплатний фонд, — пояснює чоловік. — Поміж іншим, ще є команда працівників технічного забезпечення, й потужне та найкраще звукове й світлове забезпечення, яке теж має свій ресурс, ремонт, обслуговування та догляд. Усе це утримувати за власний кошт — перестає бути можливим. 

І Микола зауважує, що кількість відвідувачів та охочих донатити дещо зменшилась.

— Тому ставимо під сумнів доцільність подальшого проведення концертів. На жаль, розуміння в артистів, організаторів та відвідувачів, що улюблене місце потрібно підтримувати, не зʼявилось, — пояснює організатор.

Та хай там як, але обидва музиканти вірять у нашу перемогу і робитимуть усе, щоб наблизити її.


Читайте також:

Які зміни сталися на ринку нерухомості впродовж року та скільки коштує найдорожча квартира у Вінниці

«Я фартовий, скоро повернусь». Вінниця попрощалась з Героєм Олександром Станіславчуком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👇
    https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up