Допомагатимуть розпочати життя заново. У Вінниці відкрили хаб для переселенців «Я — Маріуполь»

Допомагатимуть розпочати життя заново. У Вінниці відкрили хаб для переселенців «Я — Маріуполь»
  • Вінниця стала третім містом держави, у якому відкрився гуманітарний хаб з допомоги жителям приазовського міста. До цього аналогічні офіси розпочали роботу у Дніпрі та Запоріжжі. 
  • Переселенцям тут допомагатимуть вирішувати питання соціального захисту, надаватимуть медичну, психологічну і гуманітарну допомогу.
  • А працюють в хабі — колишні мешканці Маріуполя. Журналіст 20minut.uа поговорив з цими людьми. Що вони розповідають?

У центрі «Я — Маріуполь» працюють вихідці з міста-героя. Це люди, які змогли евакуюватися у розпалі бойових дій. Місто полишали під артилерійськими обстрілами.

— У кожного з нас окрема історія, але ми об’єднані спільним болем. Також розуміємо, що потрібно продовжувати жити, як би це тяжко не було, — розповідає лікар центру Юрій Печенюк. 

Чоловік має фах реабілітолога і тепер зможе лікувати земляків разом з вінницькими колегами. Тутешній медпункт забезпечений ліками і обладнанням. Тут є кардіограф, спірограф, прилад для виміру цукру у крові, тонометр.

Відео дня

У хабі маріупольцям допомагатимуть відновити втрачені документи чи розшукати зниклих та депортованих у росію. Консультуватимуть з питання, як відновити знищене або втрачене майно. Тобто надаватимуть усіляку інформаційну допомогу.

Також людям допомагатимуть у пошуку роботи, надаватимуть юридичні консультації про працевлаштування й отримання фінансової чи гуманітарної допомоги. 

Працює тут і психолог. Ця жінка — єдина серед усіх працівників хабу вінничанка. Це Тетяна Конарська.

— Сьогодні вже не одна людина звернулася по психологічну допомогу. І почуття апатії не саме страшне, що вони зараз переживають. Найболіснішою є втрата близьких людей і навіть просто знайомих, з якими вони жили в одному будинку чи дворі, — пояснює Тетяна Конарська. 

Жінка каже, що із часом тут з’явиться і спеціаліст-психолог із самого Маріуполя.

Нині Вінниця прихистила близько трьох тисяч переселенців із Маріуполя. Кожен з них мріє про повернення додому, але головне, про що говорять люди — це про страх перед майбутнім і сум за минулим. 

Сьогодні штаб хабу нараховує 15 людей, але не виключено, що це число може зрости. Офіс працюватиме щодня з 8.00 і до 18.00. Вихідний тільки в неділю. Адреса центру: Соборна, 50 — прямо навпроти міськвиконкому.

Ми побували на базі закладу та поспілкувалися з його працівниками. 

 

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Сатус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Tonya Zhovtonih

    ТА В СЕЛА НЕ ЇДУТЬ А НА ХАЛЯВУ ПРОЖИТЬ ЩОБ ПОСАДИТЬ ПОПОЛОТЬ І МАТЬ УРОЖАЙ ТАК ХТОСЬ ДОЛЖЕН ГОДУВАТЬ
  • Zesraka Zelena

    реальне  уебланство  робиться.цирк абсурда.спочатку здали  без  единого выстрела  херсон  видти  двинулись кацапы.потом мариуполь.а тепер носятся с цими переселенцями а  хули  же воны втикли а не  захищали його с оружием .як ти  же азовци .а нам  кто з  винници  жерты не треба не ? ми питаемся  любовью нашои" власти".власти  барыг яки те и можут що цины нам пиднимати.

keyboard_arrow_up