Нечесний тендер на «Райдугу»? Ймовірно, була змова між учасниками — експерти

Нечесний тендер на «Райдугу»? Ймовірно, була змова між учасниками — експерти
Фото з архіву 20minut.ua
  • У кінці 2016 року мерія провела тендер на відновлення «Райдуги», що у Центральному парку. Бюджет ремонтів — майже три мільйони гривень
  • Аукціон провели дуже дивно: двох учасників зняли з тендеру та обрали найдорожчу пропозицію товариства «Олеріт» — 2,955 мільйонів гривень
  • Експерти з електронних закупівель кажуть, що в тендері могла бути змова між учасниками

Міський департамент капітального будівництва 3 січня уклав договір з товариством «Олеріт» на реконструкцію кіноконцертного залу «Райдуга». Вартість угоди – 2,955 мільйона гривень разом з ПДВ.  Згідно з укладеним договором, товариство має відремонтувати зал до кінця 2017 року. Тендер на закупівлю проходив у системі ProZorro.

Що будуть ремонтувати в «Райдузі»?

Якщо коротко: підсилять несучі конструкції та ізолюють підвали від води.

Відео дня
blockquote>

Проте дивним чином був проведений аукціон. Від початку, очікуваний бюджет на реконструкцію кіноконцертного залу в Центральному парку становив 2 мільйони 995 тисяч гривень. «Олеріт» отримає за свою роботу на 40 тисяч менше від очікуваного бюджету. Тоді як інші двоє учасників готові були скинути понад 900 тисяч гривень від загальної суми. Так чому обрали найдорожчу пропозицію реконструкції «Райдуги»?

Що відповіли учасники аукціону на закупівлю?

Читайте більше: Намутили на мільйон? Мерія майже не зекономила на реконструкції «Райдуги»

Чи є порушення в тендері?

Журналіст дізнавався про це у фахівців по електронних закупівлях:

— Порушення немає в процедурі. За законом «Про публічні закупівлі» є норма, яка допускає, що учасник аукціону «може» знижувати ціну. Проте дійсно дивно, що двоє учасників знижували пропозиції, а третій — ні, потім відмовилися, а тендерний комітет обрав найдорожчу пропозицію. На жаль, така практика в Україні існує, — каже фахівець з питань закупівель Віктор Кіт.

Про це також каже й співкоординатор системи ProZorro Віктор Нестуля:

— Скоріше за все, це змова між учасниками. Але треба впевнитися та переглянути документи, які завантажували учасники тендеру.

Куратор ProZorro та заступник міністра економіки Максим Нефьодов порадив, що якщо є сумніви щодо прозорості тендеру, тоді треба звертатися із скаргою на dozorro.org. Це платформа, де кожний учасник закупівель та громадський активіст можуть проаналізувати, обговорити та оскаржити будь-який тендер у системі ProZorro.

«Олеріт» — хто це?

За інформацією системи Youconrol, товариство «Олеріт» — вінницьке підприємство, що було зареєстроване ще у 2002 році. Володіють ним Ріта Гончар (98,86%) та Олег Гончар (1,14%). Основний вид діяльності — «Інші спеціалізовані будівельні роботи».

Товариство розпочало працювати з держтендерами з 2016 року та заробило на цьому понад 18 мільйонів.

З березня по грудень 2016 року взяло участь у 12 тендерах, які були оголошені міською, обласною радою та радою деяких сіл Вінниччини. З них «Олеріт» переміг у шести тендерах. Зокрема, ті, що стосуються Вінниці — реконструкція площі Могилка майже за 7 мільйонів гривень та утеплення дитсадочка №77 за 5,7 мільйона.

Чи треба реконструювати «Райдугу»?

 

Таїса Гайда, громадська активістка

— Пам’ятаю, що коли було засідання по парку в мерії Рекуту (головного архітектора міста — авт.) запитали за “Райдугу”: він відповів, що її неможливо відновити, залізні опори проржавіли, і вартість реконструкції буде більшою за побудову нової зали. А крім того, там же місце поховання. Замість цього краще було б відновити Мури, які можна було б відкрити для екскурсій.

 


Ігор Чепугов, адміністратор спільноти «Вінничани»

— «Райдугу» треба відновити: утеплити та засклити. Та там має бути концертний зал. Зносити точно не треба. Тим паче, на місці «Райдуги» немає поховань. Але, в якому стані конструкція — можуть сказати лише фахівці. Раніше я пропонував перейменувати «Райдугу» в «Щедрик» чи в «Леонтовича». І точно знаю, що багато гуртів та артистів готові були виступати із концертами заради цього.

 

Юлія Грига, голова ГО «Філософія серця»

— Реконструювати «Райдугу» звісно треба. Процес від розробки проекту до виконання робіт має бути прозорим! Влада повинна дослухатися до думок громади: перед проведенням тендеру такі проекти, як реконструкція «Райдуги» мають обговорюватися. А рекомендації швейцарських експертів мають бути рекомендаціями. Рішення мають прийняти вінничани.

 

Віталій Плясовица, директор архітектурної майстерні «Плясовиці»

— Концертна зала потрібна для Вінниці, у будь-якому випадку. А щодо доцільності реконструкції «Райдуги», то я не можу дати чітку відповідь, бо не бачив проекту та не знаю, які саме роботи закладені на три мільйони гривень. Відновити будівлю і привести її в порядок звичайно можливо. Але треба розуміти, це не бізнес-проект і ясна річ, що витрати себе не окуплять.

 

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Sviatoslav

    хм, странно что еще не продали по цене однокомнатной квартиры
  • Константин Константинов

    Гройсман and company їсти хотять? - хотять,  на вертольоті літати хотять? - хотять.  В чому питання?
  • Кисель Наталия

    цікаво, а були коли-небудь чесні тендери?

    Purgen Purgen reply Кисель Наталия

    В стране воров? )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up