Комендантська година: хто з вінничан її порушує і які для них наслідки?

Комендантська година: хто з вінничан її порушує і які для них наслідки?
  • У зв’язку з вторгненням РФ на територію нашої держави з 24 лютого в Україні введено військовий стан. З 25 лютого в України запровадили комендантську годину. 
  • Що це означає? Хто здійснює перевірку та контроль? Яка відповідальність за порушення комендантської години? Скільки людей у Вінниці її порушили: дізнавався журналіст «20 хвилин».

Комендантська година — це заборона перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень. Її запровадження чи не для всіх нас негативним чином позначилося у житті.

Для когось це неприпустиме обмеження в перебуванні поза межами дому у будь-який час, для когось неможливість дістатися потрібного місця, а для когось і неможливість викликати швидку чи вийти по ліки о пізній порі.

Відповідно ж до закону, комендантську годину ввели з метою встановлення і підтримки громадського порядку, зменшення кількості правопорушень і жертв через надзвичайні ситуації чи бойові дії. 

Відео дня

Виявляється, окремого закону про комендантську годину в Україні не існує. Натомість 25 лютого цього року Верховній Раді був запропонований проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах дії воєнного стану (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=74200). Сюди віднесли й комендантську годину. Для чого, очевидно, що пояснювати не потрібно.

Однак, цей проєкт закону і по нині не схвалений, відтак і затвердженої за законом юридичної відповідальності за порушення комендантської години в Україні досі не існує

— Прямо у законодавстві відповідальності, навіть адміністративної, за порушення комендантської години, тобто, за перебування під час дії комендантської години у громадських місцях або на вулицях немає, — говорить вінницький адвокат Олександр Мазур.

Юрист пояснює, що фактично, порушника, можуть притягнути до відповідальності лише в разі скоєння ним адміністративного чи кримінального правопорушення.

Вінниччина не стала винятком серед 21 регіону держави, у яких так само було запроваджене згадане обмеження. Практично відразу порушникам чоловічої статі, окрім попередження, вручали повістки до територіальних центрів комплектування оборони. Про це неодноразово сповіщали у ЗМІ та сма правоохоронці..

У відділі  ГУНП у Вінницькій області нам сповістили, що окремої статистики щодо порушень комендантської години не велося. Відповідно до запропонованих змін у закон про адмінправопорушення передбачена відповідальність за порушення комендантської години у вигляді попередження чи штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За повторне порушення впродовж року штраф зростає від 50 до 100 мінімумів. Вдвічі більший розмір штрафу для порушників з-поміж посадових осіб. 

— Якщо людина немає при собі документів або не може пояснити логічно мету свого перебування на вулиці в період комендантської години, то її доставляють до підрозділу поліції для встановлення всіх обставин, — розповіла начальниця відділу комунікацій головного управління національної поліції у Вінницькі області Заріна Маєвська.

Від початку дії воєнного стану вінничани нерідко скаржилися журналістам на неправомірність дій поліцейських за порушення комендантської години. 

— Мене навіть за десятихвилинне порушення комендантської години силоміць вивезли за межі міста де змушували виконувати деякі роботи з облаштування пункту спостереження, — говорить вінничанин Андрій (ім’я змінено на прохання чоловіка).

Він додав, що робили це не поліцейські, а представники тероборони. Потім він звертався у поліцію. В результаті отримав повістку до центру комплектування вже від поліцейських. А ні підпису військового на ній, а ні самого військового чи представника центру комплектування при врученні документа не було. 

— Я порушив комендантську годину майже на сорок хвилин. В мене були при собі документи і я пояснив, що із запізненням повертався до дому, — розповів свою історію інший вінничанин Сергій.

Чоловік пояснив, що реакція патрульних була цілком адекватною, адже йому порадили планувати час і попросили якомога швидше прямувати до дому.

— Поліцейські з розумінням ставляться до кожного окремого випадку порушення комендантської години і вивчають усі обставини, — пояснює Заріна Маєвська.

Посадовиця каже, що якщо людина має певні поважні причини і може їх обґрунтувати, то правоохоронці їй йдуть на зустріч. Серед таких причин може бути нетривале запізнення, до пів години, зустріч людей, що прибувають до Вінниці, необхідність надання певної допомоги іншій людині. Щоправда, радять при собі мати скріни чи чеки квитків, листування, тощо.

Також у поліцій радять ні у якому разі цим не зловживати. Адже фахівці достатньо вміло встановлюють реальні обставини справ. 

З огляду на все вищевикладене не складно зрозуміти, що життя в умовах воєнного стану змушує нас жити у новій реальності. І ні в якому разі не порушувати ті правила та обмеження, які встановлені законом, навіть якщо ним не визначено конкретної відповідальності. Тим більше не радимо чинити опір правоохоронцям. За подібні дії вони уповноважені навіть застосовувати вогнепальну зброю до порушника.

Якими ж мають бути дії особи та правоохоронців в разі порушення першою комендантської години? Яка за це передбачена відповідальність і про які права та обов'язки мають знати громадяни? На ці запитання відповідають адвокат Олександр Мазур та начальниця відділу комунікації ГУНП у Вінницькі області Заріна Маєвська:

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Віра Гаврилюк

    Війна,військовий стан і всі норми потрібно виконувати,вважаю ,що за порушення мають наказувати,а хто ще намагається щось доказувати,то відправляти на фронт копати окопи.
  • Danilchuk Marina

    Напишіть хоч, коли та комендантська година. Бо чесно, вже забула.
  • Александр Крушеницкий

    Їхав після 00:00 з пологового будинку, по дорозі раз 5-7 перевіряли документи, багажник, розказав ситуацію, пропускали, все нормально....

    Слава ЗСУ!

    Тыдыш reply Александр Крушеницкий

    аналогічно. їхав в лікарню близько 23.00. на світлофорі підійшли. показав документи. пояснив ситуацію. ніяких конфліктів не було.
  • Вадим Шарагов

    Чи можна їхати на річку на рибалку в комендантські голину

    AK reply Вадим Шарагов

    Палатку візьми переночувати, в чому проблема?

    Pavlo Halaiko reply Вадим Шарагов

    Вадим Шарагов  В комендантську годину 🐟 🎏 неклює!!!

keyboard_arrow_up