Який грип закрив вінницькі школи на карантин: сезонний, пташиний чи коронавірус?

Який грип закрив вінницькі школи на карантин: сезонний, пташиний чи коронавірус?
  • До 14 лютого вінницькі школярі на карантині через епідемію грипу. Епідпоріг перевищений на 23% і кількість хворих лише за тиждень рахується тисячами.
  • Крім того, у Вінницькій області спалахнув пташиний грип. А на додачу вже 24 країни захопив коронавірус, від якого померло більше 400 людей.
  • Чого саме варто боятися? Які симптоми у різних грипів? І що рекомендують лікарі? Зібрали важливі дані. 

За даними Центру Громадського здоров’я, в Україні за останній тиждень на ГРВІ захворіли 184 894 людини, із них 64,6% — діти віком до 17 років. З початку епідемічного сезону, а саме: з 30 вересня 2019 року до кінця січня 2020 року, перехворіло 6,6% населення країни. За цей час госпіталізували 74 454 хворих, з них 78,1% — діти. За останні п’ять місяців від ускладнень грипу померло 13 хворих.

У Вінницькій області лише за останній тиждень захворіли 13 831 людина, з них 8 824 дитини (це 64%). Летальних випадків не було.

Стрімкий злет

Ще 28 січня рівень захворюваності на грип та ГРВІ в місті та області був нижчий на 10% від епідпорогу. Про це говорила директор обласного департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. Тоді було зафіксовано 16 випадків захворювання на грип типу А і 56 важких випадків вірусно-бактеріальних пневмоній. Та вже 30 січня у області та місті оголосили карантин у школах, а рівень захворюваності на ГРВІ та грип перевищив епідпоріг на 23%.

Відео дня

За словами завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань «Лабораторного центру МОЗ» Степана Томіна, Всесвітня організація охорони здоров’я в минулому році прогнозувала, що найбільш поширеними в світі будуть чотири штами грипу: «Канзас» (А H3N2), «Брісбен» (А Н1N1), «Колорадо» (тип B Victoria) і «Пхукет» (тип B Yamagata). На підставі цих прогнозів і розроблялися полікомпонентні вакцини.

— На сьогодні найбільше зустрічається грип типу А Н1N1 «Брісбен», — говорить Томін. — Грип типу А H3N2 «Канзас» набагато рідше.

За словами епідеміолога, цей штам грипу А Н1N1 ми кілька років тому називали «Свинячим грипом», але так як кожного року вірус грипу мутує — тепер він має назву «Брісбен». Це теж не новий штам грипу, втім, він має свої особливості. І заключаються вони в тому, що його доволі важко переносять люди з груп ризику. Зокрема, мова про хворих з цукровим діабетом, астмою, надлишковою вагою (яка супроводжується різними важкими станами) і вагітних.

Інший штам грипу «Канзас», який скоріш за все теж дасть про себе знати, особливо небезпечний для нещеплених людей похилого віку (такі, як правило, пізно звертаються за допомогою, та помирають від ускладненої пневмонії).

Страшний коронавірус

За словами лікаря-терапевта Андрія Шиманського, про даний вірус не говорить лише лінивий, а кадри з новин дійсно навіюють страх. Що на сьогодні відомо?

Захворювання почалося з тваринного ринку міста Ухань, Китай. Остання інформація вказує, що зараження відбулося від тварини, скоріш за все певного виду змії чи мавпи. Пізніше виявилося, що вірус також передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Що створює додаткову небезпеку.

— Перші симптоми нагадують звичайні прояви ГРВІ, — говорить лікар. — Проте у деяких хворих досить швидко розвивається вірусна пневмонія та важка дихальна недостатність. Специфічних методів лікування на сьогодні немає, тому основне лікування — симптоматична терапія та дихальна підтримка.

Андрій Шиманський каже, що це не перші випадки хвороби, які спричинені коронавірусом. Схожі випадки були у 2002–2003 році викликані вірусом SIRS, тоді захворіло більше 8000 тисяч осіб, і близько 800 померло. А у 2013 році на ближньому сході був зафіксований вірус MERS, який призвів до близько 1200 випадків захворювання, з них близько 500 летальних випадків. Втім, масштаби нинішньої ситуації вражають, адже ВООЗ через коронавірус оголосила надзвичайну ситуацію, вшосте за останніх 15 років.

—  Та варто розуміти, що вірус передається лише при контакті з хворим, — каже Шиманський. — Тож банани їсти можна, не ведіться на  фейки, також можна забирати посилки з Аліекспресу.

До речі, виявити коронавірус наші лікарі не можуть, немає відповідних тест-систем.

Степан Томін вважає, що наступного тижня в нас вони можуть з’явитися, а поки що усі випадки, які викликають підозри, тестують методом виключення.

— Тобто якщо хворий має симптоми ГРВІ (а саме вони є також початковими симптомами коронавірусу і грипу), його стан аналізують та тестують на всі відомі інфекції та хвороби, — говорить Томін. — Коли ж нічого не підтвердилось, терміново інформуються лабораторні центри МОЗ. Зразки матеріалів хворого доставляють до вірусологічної референс лабораторії. Потім має бути призначене патогенетичне та симптоматичне лікування та ретельний моніторинг стану упродовж 14 днів.

Пташиний грип

Уперше за останні три роки в Україні виявили спалах пташиного грипу. Остання велика епідемія захворювання спостерігалася в Європі взимку 2016–2017, коли збудник вірусу потрапив разом з перелітними птахами з Азії.

Новий спалах стався на підприємстві «Хутор» у Немирівському районі. Після того, як 18 січня на підприємстві від невідомої хвороби загинуло 4856 птахів, головний ветеринарний інспектор області оголосив карантин на підприємстві. За цей час дослідили біоматеріал птиці та отримали діагноз грип. Усього на підприємстві було 98 тисяч птахів, їх всіх знищили.

За словами начальника вінницького управління Держпродспоживслужби Віктора Буравінського, на сьогодні ситуація з пташиним грипом в області під контролем. І в інших районах області нічого подібного не спостерігалося.

Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу (в основному викликається вірусами грипу А H5N1), які спочатку вражають птахів. Цей вірус може протікати безсимптомно, але миттєво, він системно вражає внутрішні органи птиці, від чого вона також миттєво гине.

Віруси цього грипу досить рідко, але можуть заразити людину. Зокрема, з 1997 року і по сьогодні зареєстровано трохи більше 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.

Три різні віруси: симптоми і фінал майже однакові 

Коронавірус

Часті симптоми:

  • Лихоманка
  • Кашель
  • Утруднене дихання

Не часті симптоми:

  • Діарея
  • Блювання
  • Пневмонія
  • Ниркова недостатність

Діагностичні критерії:

Відвідування Китаю в анамнезі протягом останніх 14 днів до появи симптомів та /або тісний контакт з особою, яка перебувала у Китаї.

Або: тісний контакт з особою, в якої лабораторно підтверджена коронавірусна інфекція.

Рекомендація лікарів:
посилити особисту гігієну, уникати великого скупчення людей,
не запускати застудні прояви, не їздити в Китай.

 


Грип

  • Прояви інтоксикації: ломота, озноб, головний та м’язовий біль з початку хвороби.
  • Дискомфорт в очах: сльозотеча, почервоніння та світлобоязнь. Відчуття піску в очах.
  • Задишка, відчуття нестача повітря: симптом вказує на дихальну недостатність. 

Симптоми гострої форми грипу у дітей:

  • будь-які проблеми з диханням
  • синюватий колір шкіри
  • не п’є достатньої кількості рідини
  • не прокидається або не реагує на вас
  • роздратована, не хоче, щоб її брали на руки
  • симптоми грипу починають зникати і стан дитини покращується, але згодом піднімається висока температура та посилюється кашель
  • лихоманка та висип на шкірі

Симптоми гострої форми грипу у дорослих:

  • проблеми з диханням
  • біль чи дискомфорт у грудях/животі
  • раптове запаморочення
  • розгубленість
  • багаторазове блювання
  • якщо симптоми грипу спочатку зникають, а потім повертаються з лихоманкою та посиленим кашлем

Довідка:
Найбільший ризик заразитися грипом від хворого — з дня прояву перших симптомів до 3–7 днів після. Зазвичай загальні прояви з’являються в перші 2–3 дні, і саме тоді найвищий ризик заразитися вірусом від хворого.

Рекомендація лікарів:
посилити особисту гігієну і вакцинуватись.

 


Пташиний грип

Від птаха — до птаха:

  • Заражені птиці поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії.
  • Домашні птиці інфікуються через контакти з інфікованими птахами, або через контакт з поверхнею (земля, глина чи клітки), або їжею, зараженою вірусом.

Від птаха — до людини:

  • Найчастіше люди заражалися пташиним грипом через безпосередній контакт з інфікованими птахами, поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів. Поширення вірусів пташиного грипу від однієї людини до іншої буває дуже рідко.

Симптоми пташиного грипу у людей:

  1. симптоми типові для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі та біль у м’язах);
  2. може з’явитися інфекція очей, пневмонія, важкі респіраторні захворювання.

Рекомендація спеціалістів:
у Держпродспоживслужбі рекомендують купувати м’ясо та яйця птиці в спеціально визначених місцях, уникати місця стихійної торгівлі. (Хоча і немає підтвердження ураження людини пташиним грипом через яйця чи м’ясо птиці). Також варто дотримуватись особистої гігієни (мити руки).
 



Надзвичайні ситуації Всесвітньої організації охорони здоров’я

Раніше організація оголошувала п’ять надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я у світ:

  1. Свинячий грип, 2009 рік. Вірус H1N1 поширився по всьому світу, загинуло понад 200 тисяч людей.
  2. Поліомієліт, 2014 рік.
  3. Вірус Зіка, 2016 рік. ВООЗ оголосила вірус Зіка надзвичайною ситуацією у сфері здоров’я у 2016 році після того, як хвороба швидко поширилася Америкою.
  4. Ебола, 2014 та 2019 роки. Перша надзвичайна ситуація тривала з серпня 2014 року по березень 2016 року, оскільки майже 30 тисяч людей були заражені, а понад 11 тисяч загинули в Західній Африці.
  5. Другу надзвичайну ситуацію щодо вірусу Ебола оголосили у 2019 році, після спалаху хвороби в Конго.

Зараз маємо шосту надзвичайну ситуацію, через розповсюдження світом коронавірусу.


Як шириться коронавірус?

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) щодня публікує дані про захворілих на коронавірус, про тяжкі випадки та про летальні.

На сьогодні коронавірус розповсюдився на 24 країни. Усього зареєстровані 20229 випадків хвороби, 419 людей вже померли. В Україні, за даними організації, коронавірусу немає. В мережі інформують про дві госпіталізації в Києві з підозрою на названий недуг, але коронавірус в цих випадках — не підтвердили.

У світі ж:

  • Китай — 20 069 хворих (418 — померли)
  • Японія — 20 хворих
  • Корея — 15 хворих
  • В’єтнам — 9 хворих
  • Сінгапур — 18 хворих
  • Австралія — 12 хворих
  • Малайзія — 8 хворих
  • Камбоджа — 1 хворий
  • Філіппіни — 2 хворих (1 людина померла)
  • Таїланд — 19 хворих
  • Непал — 1 хворий
  • Шри-Ланка — 1 хворий
  • Індія — 4 хворих
  • США — 14 хворих
  • Канада — 4 хворих
  • Франція — 6 хворих
  • Фінляндія — 1 хворий
  • Німеччина — 12 хворих
  • Італія — 2 хворих
  • Росія — 2 хворих
  • Іспанія — 1 хворий
  • Швеція — 1 хворий
  • Великобританія — 2 хворих
  • ОАЕ — 5 хворих


Читайте також:

Карантин продовжили. Закрили всі школи в області по 14 лютого (ІНФОГРАФІКА)

Вінницькі школи закрили на карантин через епідемію ГРВІ та грипу
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Джек

    тролейбусы трамваи и маршрутки - это 75% всех источников распространения всех гриппов и орви, почему их никто не обрабатывает внутри спец. средствами? трамваи и тролейбусы хоть моют внутри пол, вы сдайте любой анализ с ручек и воздуха маршруток -вы охренете что там живет.

    Змерзла reply Джек

    Дорого. Купите себе средства личной гигиены и профилактики вирусных инфекций, используйте сразу при выходе с общественного транспорта  - будет Вам защита. Лучше за Вас и для Вас никто не сделает
  • Egor Yogin

    Страшен не РНК-геномный вирус, а его  мутабельность.
    Сегодняшнюю  действующую  сыворотку завтра  -  выбросьте в  мусорку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up