Аптечка для відпочинку. Які ліки потрібно брати з собою, якщо подорожуєте з дітьми

Аптечка для відпочинку. Які ліки потрібно брати з собою, якщо подорожуєте з дітьми
Фото sunfamilyclub.ne
  • Аптечка на відпочинку — це серйозне питання, особливо якщо ви з малими дітьми.
  • Подбайте про те, щоб під рукою завжди були препарати екстреної допомоги. Про всяк випадок.
  • Адже травму, алергію чи отруєння передбачити неможливо, лише лікувати

Навіть антирекордний COVID останніх тижнів, не зупиняє вінничан, налаштованих на відпочинок. Тож хто відправляється на закордонні моря, хто на місцеві, хто в гори, хто в ліси, неодмінним у цих планах є збір аптечки. Незважаючи на страх підхопити корону, за словами педіатра Андрія Шиманського, найчастіший діагноз влітку — отруєння.

— Взагалі літо, це час не лише відпочинку, але й підвищення рівня госпіталізації через кишкові інфекції, особливо це стосується дітей, — говорить лікар. — У них нижча кислотність шлунка та ще не до кінця сформований імунітет, тому вони надзвичайно вразливі до різних збудників.

Педіатр радить батькам, аби знизити ризик отруєння, дотримуватись правил гігієни та ретельно контролювати продукти, якими харчується дитина.

Відео дня

— У дітей симптоми отруєння розвиваються в середньому через 2–4 години після вживання неякісної їжі чи води (іноді через 24–48 годин), — говорить Шиманський. — Симптомами отруєння є: біль, спазми або дискомфорт в животі, нудота і блювання, діарея, температура. І перше, що потрібно робити в цьому випадку — регідратацію (відпоювання дитини).

Лікар радить робити це потроху, щоб не спровокувати блювання. По 5–15 мл (1 ковток) кожні 5–10 хвилин. У середньому, за добу потрібно випити рідини з розрахунку 50–100 мл на кілограм ваги дитини. Рідина повинна бути температури тіла, так вона швидше всмоктується.

— Часто зустрічаються рекомендації відпоювати колою або соком, — говорить лікар. — Але ці напої мають в складі дуже багато цукру, що може тільки посилити діарею і втрату рідини.

Наступним кроком педіатр називає — сорбенти. І радить краще використовувати сучасні сорбенти — наприклад, на основі кремнію або діосмектит.

— У більшості випадків з отруєнням дитини батьки справляються самостійно, — говорить лікар. — За медичною допомогою варто звертатися у випадках, коли у калі дитини, або у блювотних масах з’явилася кров. Або коли в дитини висока температура, яка погано збивається. А ще при доволі частій блювоті, коли відпоїти дитину практично неможливо і це може призвести до зневоднення (симптоми зневоднення — відсутність сечі більше 6–12 годин).

Мобільна аптечка

Ті, хто неодноразово відпочивали з дітьми, хоч раз та стикалися з хворобами, травмами, отруєннями та іншими проявами дитячої активності.

— Це просто питання часу, — каже вінничанка Олена, мати трьох дітей, яка подорожує сім’єю вже не один рік, стикалась з різними ситуаціями. — Моя дорожня аптечка, мало чим відрізняється від домашньої.

Жінка, як і педіатр Шиманський, радить в першу чергу подумати про ліки від отруєння. Вона користується стандартним нифуроксазидом, радить його брати в таблетках, він підходить і дорослим, і дітям.

— Дуже практична річ ентеросгель в капсулах, це сорбент, який забирає на себе всю «гидоту», — каже вінничанка. — У відпустці вкрай необхідні жарознижуючі препарати двох типів: нурофен і ефералган. Нурофен більше діє як протизапальний засіб, ефералган — це, по суті, парацетамол — гарно збиває температуру.

Обов’язково жінка радить брати но-шпу, адже коли в дитини чи дорослого висока температура, збити її проблематично, цей препарат разом зі жарознижуючим допомагає.

— Також потрібно щось від горла, — радить вінничанка. — Варто брати теж двох типів ліки, якусь «бризгалку», і також таблетки, які потрібно смоктати — наприклад, ісла моос. Потрібні ліки від вушного болю, діти постійно у воді, у вуха вода потрапляє і може викликати якщо не запалення, то дискомфорт точно. З цим справляються краплі Отіпакс.

Для шкіри, окрім сонцезахисних кремів та спреїв, які повинні бути в кожної родини на відпочинку, Олена радить взяти ще судокрем.

— По-перше, цей крем дуже гарно справляється з опіками, а ще з будь-якими ранами, подряпинами чи порізами на шкірі, — каже мандрівниця. — Це дуже гарний антисептик, якому підвласні і висипки, і мозолі, і все-все. До речі, про висипки — на морі в дітей часто буває алергічна висипка, тож протиалергічні препарати теж повинні бути під рукою. Я беру цетрин, хоча це може бути і едем, і лоратадин. Для того, щоб почувати себе гарно, особливо в умовах, де незвична нашій печінці їжа та вода, варто кинути в аптечку панкреатин (дітям ця таблетка ділиться навпіл).

— До речі, в дітей, якщо відпочивати на морі, може статися ацетон, тож якщо вашому малюку немає ще 5 років, ацетон-тести хай собі будуть в аптечці, — каже Олена. — Ну і звичайно вата, бинт, пластир, спирт, зеленка, перекис водню. 

 

Читайте також:

У подорож зі страховкою від COVID-19. Як продають коронавірусні поліси вінничанам?

Хвороби, щеплення, ліки, операції... За що вінничани можуть не платити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up