Хвороби, щеплення, ліки, операції... За що вінничани можуть не платити

Хвороби, щеплення, ліки, операції... За що вінничани можуть не платити
  • Здається, що у випадку хвороби людина залишається сам-на-сам зі своїми проблемами — потрібні гроші, знайомства, класні лікарі.
  • Але купу болячок можна попередити і безкоштовно, або ж пролікувати без грошей чи зі знижкою, головне — знати, куди йти і кого питати.

За словами головного лікаря міста Олександра Шиша, безкоштовна медицина, це не про нас, втім, у випадку деяких хвороб вінничани можуть розраховувати на допомогу від міста та держави.

Зокрема, на рівні держави пацієнтам доступна безкоштовна первинна медична допомога та допомога при невідкладних станах. Сюди входить консультація сімейного лікаря, призначення лікування, 12 лабораторних аналізів, консультація спеціалістів за направленням сімейного лікаря та ургентна допомога.

З квітня наступного року планується програма медичних гарантій, яка буде включати 54 діагностичні та медичні послуги на рівні вторинної ланки. Пріоритетними будуть пологи та неонатальна допомога, серцево-судинні хвороби (особливо інфаркти та інсульти) і онкологія (особлива увага буде приділятись діагностиці та ранньому втручанню).

Відео дня

Програма «Доступні ліки»

Це урядова програма реімбурсації, якою можуть користуватися пацієнти з серцево-судинними хворобами, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу. За допомогою цієї програми ліки можна отримати в аптеках або з суттєвою знижкою, або безкоштовно. Отримати препарати можна в будь-якій аптеці, будь-якого міста, за допомогою електронного рецепта, який виписує ваш сімейний лікар.

Безкоштовні щеплення

Уже другий рік поспіль проводиться безкоштовне щеплення від такої небезпечної та смертельної хвороби як кір. Лікарі нагадують, що ліків від кору не існує, і єдиний спосіб вберегтися від хвороби — вакцинація.

На даний час в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є в наявності достатня кількість комбінованої вакцини проти кору. Вакцинуватись від кору можна безкоштовно, потрібне лише напавлення сімейного лікаря.

Щеплення від дифтерії

У цьому році до безкоштовних щеплень для населення долучили щеплення від дифтерії. Ця хвороба кожен рік вражала до десяти осіб і після останньої епідемії в 90-х не перетинала цю межу. 

Втім, за словами головного спеціаліста міського департаменту охорони здоров’я Людмили Саєнко, розслаблятись не варто, а варто вакцинуватись. Тим паче, на сьогодні у місті є вдосталь вакцини, якою можна безкоштовно вакцинуватись як дітям, так і дорослим. Також вдосталь протидифтерійної сироватки.

— Крім того, будь-який випадок дифтерії буде направлятись в інфекційну лікарню, дитячу, якщо це дитина, або в доросле відділення на базі першої лікарні, — говорить медик. — Там одразу введуть антитоксичну протидифтерійну сироватку, проведуть дезінтоксикаційну терапію (теж безкоштовно).

Допомога на місцевому рівні

За словами головного лікаря міста, вже кілька років поспіль для вінничан працюють муніципальні програми, якими можна скористатись та дещо зекономити. Найбільша з них «Здоров’я вінничан», яка містить в собі різнопланову допомогу. Також програма Профілактики та лікування артеріальних гіпертензій і «Стоп грип».

Існує також матеріальна допомога на лікування онкології, вінничани отримують допомогу через програму соціального захисту. А ще жителі міста, які мають нервові розлади та перебувають на обліку у лікарні ім. Ющенка, можуть отримати безкоштовні ліки. У минулому році до муніципальної програми включили також пункт про повне забезпечення дітей, хворих на діабет, всіма препаратами, необхідними для інсулінотерапії.

Програма «Здоров’я вінничан»

Окрім фінансування медичних закладів, ця програма включає в себе такі безкоштовні послуги як:

1.Протезування зубів

Цією програмою можуть скористатися вінничани пільгової категорії. Щоб безкоштовно протезувати зуби, мешканцю міста потрібно звернутись до міської стоматологічної поліклініки, що знаходиться на вул. Героїв Крут. Там пройти обстеження. З висновками обстеження звернутися до міського стоматологічного центру (на вулиці Келецька). Там визначаться з об’ємом робіт, їх вартістю. І в порядку черги кожен пацієнт може отримати нові зуби.

 

2.Протезування суглобів

Імплантація суглобів здійснюється при дегенеративних дистрофічнних захворюваннях суглобів. У минулому році нею скористалися 14 вінничан. При наявності таких хвороб та необхідності операції пацієнту потрібно звернутися в лікарню швидкої допомоги (вул. Київська) саме там проводять такі операції. Пацієнт пройде обстеження, після якого йому запропонують бюджетний протез. У разі згоди пацієнта ставлять у чергу на операцію. 

 

3.Штучний кришталик

Для проведення такої безкоштовної для вінничан операції потрібно звернутися до Центру мікрохірургії ока, що знаходиться на базі третьої лікарні. Там знову ж таки пацієнту запропонують обстеження та чергу.

 

 

4.Трансплантація нирки

Завдяки цій програмі вінничани можуть отримати підтримуючу терапію після трансплантації нирки. За словами Олександра Шиша, трансплантація досі не врегульована на законодавчому рівні. Тому пацієнти, як правило, за такими операціями звертаються до наших найближчих сусідів. Наприклад, у Білорусію. Усю ж підтримуючу та реабілітаційну терапію вінничани проходять безкоштовно за місцем проживання.

 

5.Кардіодопомога

На кардіодопомогу місто кожен рік виділяє 1,5 млн грн. З 2008 року у Вінниці працює Кардіологічний центр, де завдяки муніципальній програмі вінничани можуть планово отримати допомогу за 50 % вартості. Мається на увазі і ангіографія, і стентування, і кардіостимулятори… Якщо ситуація невідкладна, обстеження та операція для вінничан буде безкоштовним.

 

6.Профілактика та лікування артеріальних гіпертензій

Це субсидіарна програма. За минулий рік нею скористалися 18 тисяч вінничан. Тобто якщо ви маєте серцево-судинні патології, та зокрема артеріальні гіпертензії, а також довідку про субсидію, варто звернутися до Центрів первинної медико-санітарної допомоги та отримати лікування за 50 % вартості.
 

Програма «Стоп грип»

Це винятково вінницька програма профілактики та лікування грипу, яка працює у місті вже чотири роки. За словами начальниці відділу лікувально-профілактичної допомоги міського департаменту охорони здоров’я Наталії Авраменко, згідно зі статистичними показниками, вакцинацію проти грипу протягом епідемічного сезону 2015–2016 років зробили всього 432 вінничанини, з них 64 дитини. Під час епідемічного сезону 2018–2019 років — 5559 людей. На сьогодні від грипу щепилося більше 10000 вінничан.

Вакцинація проти грипу за програмою «Стоп грип» розпочалася 4 жовтня. Вакцину вінничанам пропонують двох видів: корейську «ДжіСі Флю» та французьку «Ваксігрип». Вартість вакцин в аптеках від 260 до 300 грн. Програма «Стоп грип» передбачає безкоштовну вакцинацію дітей з інвалідністю та позбавлених батьківського піклування. Усі інші вінничани можуть придбати її за 50% знижкою.

Програма «Стоп грип» включає в себе три етапи. Перший — це вакцинація. Другий етап програми — діагностика. У центрах первинної медико-санітарної допомоги є експрес-тести. Вінничани, які відчувають у себе ознаки хвороби, просто на прийомі у лікаря можуть безкоштовно і за 15 хвилин визначити, чи є в їх організмі вірус грипу, якого штаму, чи то звичайна застуда. І третій етап — лікування, у випадку підтвердження діагнозу, пацієнту надають лікувальні препарати. (Якщо діагноз підтвердився, пацієнт може отримати специфічну противірусну терапію «озельтамівіром», кошти на ліки виділили з міського бюджету і вони в достатній кількості вже є у лікувальних закладах первинної і вторинної ланки).

А пацієнти, які потрапили на стаціонар з діагнозом грип та вторинними бактеріальними інфекціями (пневмонія…), безкоштовно отримають лікування антибіотиками.


Читайте також:

Мені діагностували рак! Що робити? (Практичні поради)

Вавка на губах і не тільки. Що робити з герпесами?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталия Бойдаченко

    Мы привились ещё в сентябре.бесплатно.по месту жительства.
  • Наталия Войт

    Технический вопрос вы в том году давали такую ж статью и тоже писали "в квітні наступного року" так с какого конкретно" квітня" и вкаком точно году.
  • Юлия Юрьевна

    О, в нас з, явилася протидифтерійна сыворотка?

    Инна Градусова reply Юлия Юрьевна

    Юлия Юрьевна ну коклюш и столбняк не дописали. Рано про них ещё панику начинать. Пока корь и дифтерия актуальны.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up