Як ми пережили ще один ковідний рік? Аналізуємо минуле і прогнозуємо, що буде далі

Як ми пережили ще один ковідний рік? Аналізуємо минуле і прогнозуємо, що буде далі
  • Ще рік тому ми сподівались перехворіти і отримати пожиттєвий імунітет. 
  • Як хворіли вінничани на початку пандемії і під час її піків?
  • Чи вплинула вакцинація на кількість хворих, померлих і тих, що одужали? 
  • Зібрали ковідні цифри за період грудень 2020 - грудень 2021, виклали їх в інтерактивній інфографиці і аналізуємо.  

— Вже майже рік йде вакцинальна компанія по всьому світу, багато країн встигли щепити 50 % населення, а хтось навіть більше, — говорить лікар — інфекціоніст Євген Щербина. — А тепер подивимося на нас. На кінець осені на папері маємо 15.5 % вакцинованих українців, з них величезна частина фальсифікації. Тому очікувано «Дельта» дає сильний сплеск захворюваності адже новому штаму нічого не заважає. Занадто мало щеплених, а на липові сертифікати він плювати хотів.

До речі, за словами лікаря Ізраїль помилково вважають найбільш щепленої країною, адже двома дозами там вакциновано лише 62 % населення. Прийшов «Дельта» і через сильну заразність дав сплеск нових випадків захворюваності, але летальність впала. Таж сама картина з Великобританією де вакциновано 67 %, новий сплеск через «Дельту», але летальність мінімальна. В Німеччині — вакциновано 66 %, сплеску не спостерігається, як і летальності. В Данії — вакциновано 75.5 %, незважаючи на новий штам ковіду, сплески дуже мляві і швидко згасають через неможливість зачепитися за імунних до нього людей. Про летальність взагалі смішно говорити. В Португалії вакциновано 85.7 %, там «Дельту» збили на підльоті і летальність на рівні нуля.

А починалось все так

Про першу хвилю ковіду почали говорити восени 2020 року. Нас тоді лякали другою хвилею, хоча ми тільки починали масово хворіти і сподівались отримати імунітет. А ще здивовано запитували про можливість повторного ковіду.

Відео дня

— Ми не знали, наскільки існувала вірогідність, що людина, яка перехворіла на ковід, може захворіти повторно, — говорить інфекціоніст. — Припускали таку можливість, але як швидко, і який відсоток цих людей, лікарі не знали.

На той час за словами Євгена Щербини були дослідження, під час якого відслідковували стан людей, які перехворіли на коронавірус. Протягом шести місяців після одужання, повторно майже ніхто не захворів.

— Пандемія на той час тривала недовго, а щоб робити висновки про тривалість імунітету, за хворобою потрібно спостерігати хоча б два-три роки, — розповідає лікар. — Нам ковід дав таку можливість.

Як змінювався COVID-19 у Вінницькій області 12. 2021 / 12. 2020

Перші мутації

В кінці грудня 2020 року ми познайомилися з SARS-CoV–2. Лікарі на той час казали що ця зустріч очікувана і не є приводом для занепокоєння. Адже диверсифікацію вірусу спостерігають в усьому світі завдяки еволюції та адаптації, а ще вона відбувається через постійне передавання вірусів.

Про те ж саме говорив тоді лікар -інфекціоніст Євген Щербіна.

— Мутацій цього вірусу тисячі, вони були і будуть, і єдиним актуальним засобом боротьби вакцина, — говорить лікар. — Ковідні мутації (сьогодні актуальна Дельта і Омікрон) і тоді, і зараз вивчаються. Медики досі не знають, як виглядатиме клініка при нових штамах ковіду, які будуть симптоми, тим паче перелік їх постійно поповнюється та видозмінюється. 

Вакцину від корони потрібно міняти

В грудні 2020, професор Кембриджського університету Раві Гупта, говорив про дослідження ковіду, про більш заразнішу штами. Про те що вірус корони потенційно налаштований на те, щоб обійти захист, який дає вакцина. Таке може статися, якщо вірус мутує настільки, що вакцина виявиться бездіяльною. І тоді, на думку професора, ми опинимося у такій самій ситуації, що й з грипом, коли вакцину необхідно буде регулярно видозмінювати.

А в кінці лютого 2021, дві вакцини від COVID-19 вже прийшли до нас і чекали на медиків та людей похилого віку — «AstraZeneca» і «Pfizer-BioNTech»

Тоді мала бути вакцинація в пять етапів: Перший етап — вакцинація медпрацівників, які працювали з COVID-19. Людей в інтернатах, військовослужбовці. Другий етап — імунізація медичних працівників та людей віком від 80 років. Третій — вакцинація людей віком від 65 до 79 років, працівників критично важливих структур державної безпеки, працівників освіти. Четвертий етап — для людей віком від 60 до 64 років, дорослих (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику. П’ятий етап — для дорослих від 18 років.На сьогодні вакцина доступна кожній людині, починаючи з 12 років, працюють десятки центрів вакцинації. Але навіть загроза нових штамів не надто діє.

І це знову тільки початок

— Всі ми боїмося нових штамів вірусу, більш заразних і більш високою летальністю. І не дай бог почнуть масово хворіти діти, — говорить інфекціоніст. — Так от поява нового штаму прямо пропорційно залежить від нових випадків захворювання. Чим більше людей хворіє тим більша вірогідність несподіваної мутації вірусу та появи нового штаму. Індивідуальна вакцинація знижує можливість для конкретної людини захворіти на 70 %, а колективний імунітет може практично припинити нові випадки. При рівні вакцинації 90 % ефект буде максимальний, вірус практично перестане циркулювати.

 

Читайте також:

У Вінниці відкрився ще один центр вакцинації від COVID-19

Вакцинація від ковіду онко пацієнтів. Краще мати хоч якийсь імунітет, чи боятися наслідків?

«Ми не проти вводити бустери»: коли у Вінниці можна буде отримати третю дозу вакцини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up