Вакцинація від ковіду онко пацієнтів. Краще мати хоч якийсь імунітет, чи боятися наслідків?

Вакцинація від ковіду онко пацієнтів. Краще мати хоч якийсь імунітет, чи боятися наслідків?
  • У попередні хвилі пандемії, і цю що ми переживаємо зараз, ковідом хворіють і від нього помирають онкохворі люди.
  • Такі пацієнти могли би жити, після певного лікування своєї онкохвороби.
  • Лікар-онколог пояснює чи впливає вакцинація на стан пацієнта в залежності  від стадії раку, типу раку, виду лікування

Оскільки імунна система онкологічних хворих може бути ослаблена через саму пухлину і внаслідок проходження онкологічного лікування, у них імунна відповідь після вакцинації може бути не такою, як у здорових людей.
Але за словами хірурга — онколога Савви Магдебури, краще придбати хоч якийсь імунітет до вірусу, ніж взагалі не проходити вакцинацію.

— Немає даних, які б говорили нам про те, що онко пацієнти не повинні вакцинуватись, — розповідає лікар. — Немає в переліку протипоказань для вакцинації від ковіду, онкохвороби людини, хоча є застереження. Тому, перед тим як йти робити щеплення потрібно проконсультуватись зі своїм лікарем.

Статус пацієнта

Онко пацієнтів потрібно вакцинувати, зазначає онколог, і додає, що це потрібно зробити незалежно від того, який це пацієнт.

Відео дня

— Онкологічних пацієнтів условно можно поділити на тих, які знаходяться в стані ремісії, — розповідає Савва Магдебура. — Тобто це пацієнти, яких уже пролікували, вони здорові, просто знаходяться на диспансерному обліку. Цим пацієнтам однозначно можно отримувати вакцинацію від ковіду, і ні про що не хвилюватись.

— Є пацієнти, які зараз хворіють, і вони теж бувають різні, — говорить лікар — Наприклад, якщо ми візьмемо пацієнта з раком шкіри. Вакцина від ковіду ну ніяк не може вплинути на цю хворобу, тож такі пацієнти можуть вакцинуватись не залежно від стадії захворювання.

Зовсім інше ситуація за словами лікаря, у пацієнта наприклад із раком крові. Тут потрібна консультація гематолога, тому що, як правило першу вакцину пацієнти переносять добре, а друга дає імунну відповідь. І хто його знає, якою вона буде.

— Також ретельного огляду та консультації лікаря потребує пацієнт із раком легенів, — говорить онколог. — Тут важливо, наскільки пацієнт пролікований, стійкий. Тому що ковід це та сама пневмонія, і це легені.

Терапії і операції

У деяких пацієнтів спостерігаються легкі або помірні побічні ефекти, але вони зазвичай тривають недовго (біль у місці ін’єкції, втома, головний біль, біль у м’язах та жар). Найчастіше вони виникають після ін’єкції другої дози. Рідко, але буває що після введення вакцини можуть збільшуватися лімфатичні вузли. Це нормальна імунна реакція організму, яка проходить сама по собі через кілька днів, максимум через тиждень

— Але в онкологічних хворих ці вузли можуть викликати чималий стрес та підозру на розвиток пухлини, — говорить Савва Магдебура. — Якщо лімфатичні вузли, що збільшилися, і не зменшилися через кілька тижнів, важливо повідомити про це свого лікаря.

Коли з вакциною варто почекати

За словами онколога варто почекати з вакцинацією, якщо пацієнта тільки прооперували. І чекати потрібно не менше двох тижнів. Бажано також не робити щеплення за тиждень до операції.

— Якщо говорити про променеву терапію, хоч вона не є протипоказом щепленню, все одно це потрібно узгоджувати з лікарем радіологом, — говорит лікар. — І звичайно ж обов’язкова консультація потрібна пацієнту, який проходить хіміотерапію. Адже під час такої терапії можуть змінюватись аналізи крові (зменшуватись лейкоцити). Якщо пацієнт тільки закінчив курс хіміотерапії, йому треба дати час відновитися, щоб стабілізувались аналізи крові, тільки потім давати вакцину.

Протипоказання до вакцинації

  • Вакцинація не показана, якщо у вас є протипоказання до вакцини або якому-небудь конкретному компоненту вакцини проти коронавірусу, наприклад важка алергічна реакція.
  • Якщо в минулому спостерігалася важка алергічна реакція на інші вакцини чи ін’єкційні препарати, або були специфічні види алергії, обстежте це в лікаря, так як рекомендації можуть бути різними.

Лікар додає, що онкологічні пацієнти повинні бути вакцинованими:

— Незалежно від того, у якій стадії онкологічного захворювання вони знаходяться.
— Незалежно від того, який вид терапії вони отримують.
— Чи вони знаходяться під спостереженням після лікування.
— Чи пацієнти в стабільному стані ремісії.
 

Читайте також: 
Минулого року COVID був на п’ятому місці по смертності, на серпень 2021 — мав третє місце. До кінця року — лідер?

Вам не можна робити вакцинацію від COVID -19? Це вирішить лікар і дасть довідку

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up