Вам не можна робити вакцинацію від COVID -19? Це вирішить лікар і дасть довідку

Вам не можна робити вакцинацію від COVID -19? Це вирішить лікар і дасть довідку
  • Чому затвердили довідку протипоказань вакцинації від корони?
  • Тому що, лікарі вперше мають: новий вірус у стані пандемії, нову вакцину, і величезну кількість дорослих людей, яким потрібно щеплення.
  • Чи можна з цією довідкою поїхати за кордон? Залежить від цілей поїздки.
  • Але, чи насправді існують протипоказання вакцинації, якщо навіть вагітні і онкохворі вже роблять це

МОЗ затвердило форму довідки, яку лікарі будуть видавати пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Ця довідка № 028–1, має назву — «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до щеплення від ковіду». І вона чітко регламентує висновок лікаря про наявність протипоказань.

До цього лікарі користувались наказом МОЗу № 595, який передбачає протипоказання до рутинної вакцинації (від грипу, дифтерії, правця...).

— З цими довідками зростає відповідальність лікаря, адже можуть виникати маніпуляції, якщо лікар піде на поводу у пацієнта. Зокрема, це стосується людей, які мають професії, що вимагають обов’язкової вакцинації, — говорить Тетяна Бондаренко, заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я. — Тому лікарю треба добре подумати і можливо, проконсультуватись з колегами, перед тим, як її виписувати. І я думаю будуть певні випадки, коли рішення про протипоказання вакцинації від ковіду буде прийматися не одноособово, а колегією лікарів. І це буде законодавчо правильним кроком. В нас вже є досвід звернення до комісії лікарів, коли лікар не був впевнений, а пацієнт наполягав на довідці.

Відео дня

Тимчасово чи прижиттєво

За словами заступника директора департаменту охорони здоров’я в довідці № 028–1 лікар має написати протипоказання від вакцинації, які в свою чергу можуть бути постійними і тимчасовими. Постійні — це хвороба, яка не дасть людині зробити щеплення протягом усього життя. І тимчасові, які через певний час можуть бути зняті. Лікар, в цієї довідці, може навіть вказати орієнтовно час, коли ці протипоказання втрачають актуальність.

— Як приклад це ГРВІ, ми захворіваємо температура 38.5 це абсолютні тимчасові протипоказання, вони можуть бути на пять-сім днів, може трохи більше. Або вагітність, теж тимчасовий стан. Хоча з вагітністю все трохи інакше, тут є не стільки протипоказання, скільки застереження, тобто вакцинація з пересторогою.

— Вагітні, особливо на 2–3 триместрі є групою високого ризику по тяжкому перебігу коронавірусної інфекції, розповідає Тетяна Бондаренко. — На щастя, в нашій області ми не втрачали вагітних жінок, але в інших областях є такі приклади. Звичайно, тут в першу чергу має значення вибір самої жінки, в другу, — вибір лікаря.

На сьогодні в принципі вже є рекомендації по використанню для вагітних мрнк вакцини, по дослідженням вказано, що вона захищає і плід від захворювання.

— До речі, якщо жінка, наприклад не знала, що вона вагітна і отримала вакцину на векторній основі (Астразенека) вона, може отримати таку ж саму другу дозу цієї вакцини, — розповідає пані Тетяна. — В нас є вже більше сотні випадків, коли жінки отримали вакцину не знаючи про вагітність, і все добре. Є жінки, які вже народили і ніякого впливу на жінку і дитину не виявлено. В цьому питанні є досвід країн, які почали вакцинувати вагітних жінок ще минулого року, і є вже досвід нашої країни.

Тому Тетяна Бондаренко каже, що не обов’язково робити тест на вагітність, коли жінка йде вакцинуватись, адже ризики від ускладнень хвороби набагато більший, ніж ймовірний ризик від вакцини.

— Це стосується і цукрового діабету, до речі, в нас щепилися багато людей з діабетом 1 і 2 типу, — говорить заступниця директора департаменту. — І ми не бачили погіршення стану здоров’я цих людей, про що свідчать записи ендокринологів і світовий досвід теж. Крім того, ми маємо досвід вакцинації людей з хронічною нирковою недостатністю, навіть тих, які отримують гемодіалізну терапію.

Онкохворі і вакцинація

Важливим питанням є вакцинація онкохворих людей. Тому що в попередні хвилі пандемії, і цю що зараз, є захворювання і смерті онкохворих людей від ковіду, там де вони могли би жити, після певного лікування своєї онкохвороби.

— Онкохвороба — це абсолютне тимчасове протипоказання, — говорить Тетяна Бондаренко. — Все залежить від стадії хвороби, і того, яку терапію людина отримує. Коли людина не отримує хімію, вона може вакцинуватись. Якщо людина встигає вакцинуватися до хіміотерапії, то однозначно треба (після консультації лікаря). Окрім того необхідна вакцинація від грипу та ковіду всіх членів родини онкохворого.

За словами Тетяни Бондаренко, абсолютним пожиттєвим протипоказання від щеплення є анафілаксія на попереднє щеплення.

— Але, мова йде про конкретну вакцину, яку більше ніколи в житті людині не призначать, та ми можемо ввести другу дозу іншою вакциною, — говорить заступниця директора департаменту. — Тому що всі вакцини різної дії, і загального компоненту, на який, може бути алергія в них не має. Тобто якщо була анафілаксія на векторну вакцину друга доза, може бути інактивованою вакциною.

Також Тетяна Бондаренко додає що існують лише абсолютні протипоказання для певного типу вакцин, наприклад, є абсолютне протипоказання для мрнк вакцини (Пфайзер і Модерна) — це міокардит, перикардит. Або абсолютне протипоказання для векторної вакцини (Астразенека, Ковішил і Дженс) — тромбози, тромбоцитопенією. Але цих пацієнтів можна захистити інактивованою вакциною (короновак), або мрнк вакцинами. Тобто для кожної людини можна знайти варіант захисту від ковіду.

Довідка і закордонна поїздка

Припустимо в людини є ця довідка і в неї є заборона на вакцинацію на 90 днів. Але потрібно їхати за кордон, та інша країна вимагає COVID-сертифікат. Чи є ця довідка юридичним документом?

— Ця довідка, може бути документом, коли в’їзд в іншу країну життєво необхідний (лікування, операція), говорить Тетяна Бондаренко. — В туристичну поїздку ця довідка, як документ, навряд чи спрацює. Вона має юридичну силу, але кожна країна має право встановити свої правила. І ці правила залежать від епід ситуації в самій країні, та від епід ситуації країни, звідки людина хоче виїхати.

Читайте також: 

26 смертей від коронавірусу та 712 нових випадків: цифри по районах

У Вінниці відбудеться другий розіграш призів «Вакцинуйся. Збережи життя»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Valentina Valentina

    Крім ковіду немає більше проблем?!Немає більше що вирішувати,затверджувати??!
  • Nina Mezhybovska

    Зараз такі лікарі що говорять що гнойна ангіна це дрібниця...
  • Алёна Бондарь

    Свідоцтво про смерть напевно легше отримати.... Чому люди, які справді мають серйозні проблеми зі здоров'ям не можуть вільно отримати довідку....на довідку треба колегію, зате потім "а Ви згоду підписали".... Л - логіка
  • Лидия Глушко

    спасибо

keyboard_arrow_up