Які методи контрацепції вважаються найнадійнішими?

Які методи контрацепції вважаються найнадійнішими?

Завдяки вченим та фармацевтам сьогодні кожна пара може насолоджуватись статевим життям, а до вагітності підходити виважено.  Існує багато засобів контрацепції, але не всі з них дають майже 100% гарантію. Щоб не траплялось несподіванок, давайте будемо розбиратися.

Тож які методи контрацепції вважаються найнадійнішими? Стерилізація, оральні контрацептиви, спермициди, спіралі, чи може календар?

Найнижчий показник захисту в рейтингу контрацепції дають спермициди - всього 71%, але за деякими джералами, ще й нижче.

Що таке спермициди? Такі контрацептиви містять речовини, які руйнують сперматозоїди.
Але. Це хімічні речовини у вигляді кремів, таблеток або вагінальних свічок жінка має вводити у піхву кожен раз перед кожним статевим актом, що не зручно. До того ж за декілька годин до їх застосування не можна користуватись гігієнічним милом. Також з часом така контрацепція може спричинити подразнення та запалення слизової.

Відео дня

Найдревнішим видом контрацепції, яким і досі користуються пари в нашій країні (але не за кордоном) - це перерваний статевий акт. Контрацептивна надійність данного методу дуже низька. Вся відповідальність покладена на чоловіка (за кілька секунд до сім'явиверження він має вилучити пеніс з піхви).
Але. Невелика кількість сім'я може виділятись під час статевого акту (не тільки у "фіналі"), що призводить до вагітності.

Перерваний статевий акт шкідливий як для жінок так і чоловіків. Особливо для чоловіків. Тому що потрібна психологічна фіксація на еякуляції. Також відбувається  підсилення кровообігу в органах малого тазу (простаті у чоловіків, яєчниках - у жінок)  з різким зменьшенням його внаслідок перерваного статевого акту. Це призводить до порушення кровотоку в цих органах та виникненню захворювань (наприклад, простатиту у чоловіків).

Таким чином, перерваний статевий акт - це метод, який погано відображається на сексуальному житті як чоловіка (постійне стримування та контроль може призвести до проблем з потенцією) так і жінки (психологічне напруження).

З низькою контрацептивною надійністю  є також  календарний метод контрацепції.

Відносно менструального циклу жінки вираховуються найбільш безпечні в плані вагітності дні, та найбільш «небезпечні» - коли здатність жінки завагітніти висока.
Але. Цей метот може бути застосований жінками, котрі мають регулярний менструальний цикл (що рідкість). Також потрібно постійно заміряти базальну температуру (що напружує). І взагалі, це схоже на кохання за графіком - не надто романтично.

Календарний метод має низьку контрацептивну надійність, оскільки не завжди жінки можуть вираховувати безпечні дні. Особливо, коли є порушення менструального циклу, або довгий чи короткий проміжок між критичними днями. У деяких жінок відмічається відтермінована овуляція, тобто не в середині менструального циклу, про що вона не знає. Також слід пам’ятати, що тривалість життя сперматозоїдів до 5 діб і запліднення може відбутись тоді, коли статевий акт був в безпечний день циклу.

Найпоширенішим є бар'єрний метод. Мова про презерватив, ковпачки, губки. До речі, таким методом ви захищаєте себе майже на 85%. Тим паче використовуючи презерватив, можна захистити себе як від небажаної вагітності, так і від цілої низки венеричних захворювань.
Але. Презервативи рвуться (буває). Тож плани на інтим можуть буди під загрозою. Крім того, сам процес «одягання» може пригнічувати сексуальний потік. Втім, це стосується і діафрагми, і ковпачка і губки, які вводяться у піхву жінки перед статевим актом.

Все частіше жінки обирають гормональні комбіновані або прогестинові контрацептиви. Це можуть бути таблетки, внутрішньоматкові системи з левоноргестрелом,  пластирі або гормональне кільце. Рівень захисту таких - майже 92 - 99%. Хоч ці засоби мають однаковий рівень надійності та «гормональний» окрас, застосовуються вони по різному. Пластир клеється на шкіру (його можна клеїти кожні сім днів), кільце вводиться у піхву (на один менструальний цикл).
Але. Інколи пластир може відклеюватись, і, до речі, жінкам, які мають надлишкову вагу, цей метод не допоможе.

За кордоном найбільш поширений метод контрацепції - це комбіновані оральні контрацептиви. Вони мають високу контрацептивну надійність, на фоні їх прийому не змінюється вага (при правильному вибору їх акушер-гінекологом). Також комбіновані оральні контрацептиви мають додаткові лікувальні властивості при порушені менструального циклу, синдромі полікістозних яєчників, акне та ін. Комбіновані оральні контрацептиви - це єдиний метод контрацепції не тільки з лікувальними властивостями, а й з профілактичними (профілактика рака матки, ендометрію, яєчників, колоректального раку та інше). Їх профілактичний ефект зберігається до 5 - 12 років після припинення  прийому. Гормональні комбіновані оральні контрайцептиви підбирає лікар в залежності від потреб та особливостей жінки.

Таким чином, майже 100% гарантію мають оральні контрацептиви (таблетки), які комплексно діють на жіночий організм. Перевага таких контрацептивів в тому, що вони мають різні дозування та співвідношення гормонів. Тож до кожної окремої жінки можна легко знайти індивідуальний і саме їй підходящий контрацептив. Сучасні оральні контрацептиви гарно позначаються не тільки на статевому житті жінки (захист від вагітності, скорочуються та стають безболісними менструації) вони досить позитивно впливають на її зовнішній вигляд (покращується стан шкіри, волосся).
 Але. Такий вид контрацепції вимагає від жінки уважності та організованості.

Існують інші методи контрацепції - гормональні імпланти і ін'єкції. Рівень захисту яких майже 99%, але вони мають низький контроль циклу, тобто в будь-який час можуть виникати мажучі меструальноподібні виділення, що не зручно для жінок та унеможливлює здійснення статевого акту. Також деякі ін'єкційні контрацептиви підвищують ризик остеопорозу та викликають прибавку у вазі. Таким чином, такі контрацептиви досить важко підібрати, тому що потребують індивідуального підходу. Крім того існує низка побічних ефектів: нерегулярні кровотечі, головний біль, набір ваги та висипки на шкірі, також лібідо може знизитись.

Гормональна ін'єкція вводиться внутрішньом'язово (можна вводити раз на місяць, або раз на три місяці). Гормональний імплант вводиться у верхню частину руки жінки і слугує контрацептивом протягом 5 років.

Ще один вид захисту, який дає майже 99% гарантію, вважається внутрішньоматкова контрацепція. Мається на увазі внутрішньоматкова спіраль, яка встановлюється в порожнину матки та не дає можливості заплідненій яйцеклітині прикріпитись, а сперматозоїдам активно рухатись.

Але. Такі методи підходять жінкам, які не збираються народжувати протягом тривалого часу. Інколи така контрацепція може спровокувати запалення, тривалі менструації. І слід пам’ятати, що така контрацепція - це подразнююче чужорідне тіло в порожнині матки, яка впливає на процес утворення клітин ендометрію, що не бажано для жінок, яки мали гіперплазію ендометрію.

Лілія Вроновська
  Лікар акушер-гінеколог, лікар ультразвукової діагностики, досвід роботи 16 років, Центр ендохірургії «Інномед»:

Сучасними і надійними методами контрацепції є комбіновані оральні контрацептиви, сучасні прогестинові контрацептиви з дезогестрелом, внутрішньоматкова система з левоноргестрелом, стерилізації для пар, які вже мають більше двох дітей або протипоказана вагітність. Так як сучасні оральні контрацептиви мають різний склад, їх підбирає акушер-гінеколог індивідуально. Будь-яка пара може звернутися в клініку Інномед і їй допоможуть підібрати метод контрацепції, який їм підходить. і

Бар'єрні методи контрацепції захищають від деяких інфекцій, які передаються статевим шляхом і частіше використовуються, як подвійний «Голандський метод», тобто поєднання презерватива і комбінованих оральних контрацептивів, в результаті підвищується ефективність бар'єрного методу. Цей метод рекомендований тим, хто має часту зміну партнерів або молодим людям.

Сучасні методи контрацепції - це доступні і безпечні методи як по техніці застосування, так і за ціною. Сучасні методи контрацепції - це надійна профілактика аборту. Не варто боятися гормональних методів контрацепції, ми їх можемо підібрати індивідуально, в результаті чого мінімізуються ризики небажаних ефектів. Сучасні методи контрацепції відрізняються від методів, які були кілька років тому, а перерваний статевий акт, це метод контрацепції з низькою контрацептивною надійністю і негативними ефектами для здоров'я жінки і чоловіки.

  Олена Ночвіна
Лікар акушер-гінеколог вищої категорії, доктор медичних наук, асистент кафедри акушерства і гінекології № 2, стаж роботи 17 років, 26 наукових праць, клініка «Інномед» - Материнство та дитинство

Ми зараз живемо в такий час, коли сучасні методи контрацепції досить вивчені і є вибір! Акушер-гінеколог може індивідуально підібрати парі той метод контрацепції, який буде її задовольняти і покращувати інтимну сторону життя. Перерваний статевий акт і календарний метод не можуть розглядатися, як надійні і «позитивні» методи контрацепції. Найбільш популярними надійними методами з лікувальними і деякими профілактичними ефектами є гормональні методи контрацепції. Жінки можуть побоюватися цих методів спочаткуу, коли не володіють повною інформацією - і це нормально. Після бесіди з акушер-гінекологом і розгляду всіх питань, які хвилюють жінку, ці страхи проходять.ііі

Зараз комбіновані оральні контрацептиви використовуються не тільки з метою контрацепції, а все більше говориться про їх лікувальні і профілактичні ефекти. Але ми пам'ятаємо, що цей метод може бути рекомендований лише фахівцем, і все буде прекрасно.і

Мільйони жінок користуються цим методом контрацепції, а страхові компанії компенсують вартість контрацептивів жінкам, так як доведено, що при їх застосуванні знижуються ризики деяких захворювань і абортів. Тому при виборі методу контрацепції головне - це індивідуальне консультування пари, наприклад, яке проводиться в клініці Інномед або Інномед материнство і дитинство.

Дуже важливо правильно підібрати метод контрацепції в інтервалі між пологами або після пологів. Сучасні методи контрацепції змінюють якість життя чоловіків і жінок.  Доведено, що застосування сучасних методів контрацепції не призводить до зниження народжуваності, а навпаки - після припинення їх застосування наступають бажані і заплановані вагітності і народжуються здорові малюки.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ols Kat

    Ну не знаю, у мене не рвуться (ттт)

    Denter Black reply Ols Kat

    Це добре, що ви ще не зіштовхнулись із цим, однак ваш позитивний досвід не гарантує негативний у інших. або у вас з часом. І скажу, що від марки це теж часто не залежить.  Lex, Dolphi, Contex, Durex  - усі ці рвались особисто у мене. Це фактично весь ринок презирвативів в Україні.  Але це один із кращих засобів контрацепції та зппп все ж.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up