Виїзні гінекологічні бригади: як жителькам Вінниччини отримати безоплатну допомогу?

Виїзні гінекологічні бригади: як жителькам Вінниччини отримати безоплатну допомогу?
  • Мобільні гінекологічні бригади запрацювали в десятьох областях України, в тому числі у Вінницькій. 
  • Які послуги можна отримати та як це зробити?

Медичний огляд у гінеколога та сімейного лікаря, УЗД-дослідження, електрокардіограма, забір аналізів та консультація з питань жіночого здоров'я. Все це і не лише жительки Вінницької області можуть отримати безоплатно під час прийому виїзної гінекологічної бригади. Приїздить бригада у віддалені куточки області, щоб кожна жителька отримала безоплатний доступ до якісної медичної допомоги. 

«Регулярні профілактичні медичні обстеження є важливим кроком у збереженні жіночого здоров'я, і мобільні гінекологічні бригади грають невід'ємну роль у забезпеченні доступу до цих послуг для жінок, які проживають в важкодоступних населених пунктах», — йдеться на сторінці проєкту. 

Відео дня

У нашій області працюють у цих виїзних бригадах медики обласного перинатального центру КНП Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І.Пирогова. 

— Лише на квітень у нас вже заплановано 13 виїздів у Тиврівську, Сутисківську, Шпиківську, Вапнярську, Шаргородську ОТГ. Це проєкт направлений на запобігання дитячої та материнської смертності, раннього виявлення та протидії домашньому насиллю, профілактики та запобігання гінекологічним захворюванням, — розповідає керівниця обласного перинатального центру КНП Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І.Пирогова Інна Кукуруза. — У рамках цього проєкту в жовтні 2022 року нам на обласний перинатальний центр передали автомобіль швидкої допомоги повністю обладнаний від UNFPA Ukraine. 

За словами Інни Кукурузи, автомобіль виїзної бригади повністю оснащений медичним обладнанням, щоб на місці провести якісний огляд жінки: апарат УЗД, кольпоскоп, електрокардіограф, гінекологічні оглядові набори, розхідні матеріали.

— Ми надаємо допомогу у віддалених місцях, де немає амбулаторій чи лікарень. Бригада виїжджає до людей, а не люди їдуть до бригади, — пояснює вона. — Основний склад бригади — це шофер, два лікарі акушер-гінеколога, медсестра, лікар-терапевт, лікар ультразвукової діагностики. На місці ми робимо УЗД щитоподібної залози, ЕКГ, вимірюємо тиск, робимо тест на гепатити та визначаємо рівень цукру в крові, гемоглобін. Також у нас є тести на виявлення інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Графік роботи мобільних бригад у нашій області ви можете дізнатися за посиланням: http://surl.li/gdmzd

Якщо у вас виникли будь-які запитання з приводу функціонування проєкту, то ви можете зателефонувати за номером 3033. Оператор приймає дзвінки щодня з 09.00 до 18.00. Робота виїзної мобільної бригади, її послуги та витратні матеріали — безоплатні. 

У мобільній гінекологічній бригаді доступні послуги:

Тих, хто потребує додаткових обстежень та консультацій, фахівці направляють до спеціалізованих медичних закладів. 

Як повідомляють на сторінці ініціативи, за час роботи мобільних гінекологічних бригад медикам вдалось надати вже понад 14 152 консультації для мешканок сільської місцевості, серед яких є виявлення важких патологій у пацієнток.

Цей проєкт реалізується командою фахівців обласних перинатальних центрів за фінансової підтримки Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine та координації Благодійного фонду «Інститут розвитку сім’ї та дитини».

 

Читайте також:

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки і чого точно не варто робити?

«Подивіться аналіз крові, що у нас?» ТОП-6 показників, які скажуть про ваше здоров'я

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up