Вінницькому «Центру матері та дитини» — 25 років. Розповідаємо історію лікарні

Вінницькому «Центру матері та дитини» — 25 років. Розповідаємо історію лікарні
Фото зі сторінки Центру матері та дитини на Facebook
  • Вчора, 27 липня, Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини» святкувала свої 25 років.
  • З цієї нагоди розкриваємо сторінки історії та зусиль, які стали основою створення та розвитку цього важливого медичного закладу.

Володимир Присяжнюк, директор комунального некомерційного підприємства «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини», розповів про початок шляху та ключові події, що допомогли створити потужний медичний центр для матерів та дітей, такий, яким його знаємо сьогодні. Сам же Володимир працює тут з 2011 року.

З чого все розпочалось

Ідея створення «Центру матері та дитини» зародилася з необхідності вдосконалення медичної допомоги саме дітям. З метою об'єднання медичних закладів (міських клінічних лікарень №3 та №4 та Першої дитячої лікарні) у 1998 році міська влада прийняла рішення, яке лягло в основу створення «Центру матері та дитини». Хоч сам Володимир 25 років тому ще лише навчався в університеті, та може сказати, що ті зміни давалися непросто.

Відео дня

— Головну роль у створенні лікарні на той час зіграли міський голова Дмитро Дворкіс та начальник міського управління охорони здоров'я Галина Черешнюк. Історія цікава тим, що тут було територіальне медичне об'єднання, яке включало Кардіоцентр та Пологовий будинок, останній на той момент мав назву Пологовий будинок №3, — розповідає Володимир Присяжнюк. — Тому у місті нинішній «Центр матері та дитини» називають, як Пологовий будинок №3. Хоча вже змінилося багато назв та пройшло немало часу, 25 років, та первинна назва зберігається по сьогодні.

Цікавим є те, що в той же день, але в 1979 році, відбулося відкриття Пологового будинку №3, що сьогодні є структурним підрозділом «Центру матері та дитини», і вчора він святкував своє 44-річчя.

— Коли створювалася лікарня, головним лікарем був Віктор Гайдуков, заступником головного лікаря з педіатрії була Людмила Бровінська, а з акушерства та гінекології — Неля Гринчук. Одними з основних завдань було об'єднання колективу та ремонт приміщень Кардіоцентру з дотриманням вимог саме для розміщення дитячих відділень, — розповідає директор. — Тому близько двох років знадобилося на втілення цих задач.

Віктор Гайдуков — був головним лікарем «Вінницької міської клінічної лікарні «Центр матері та дитини»

Перші нововведення

Наступним досить знаковим періодом в історії лікарні був 2006 рік. Тоді по рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні почали реєструвати новонароджених дітей з вагою 500 грамів і терміном вагітності з 22-х тижнів. 

— Для виходження такої категорії немовлят необхідні певні умови, наявність дорогого обладнання і саме головне — фахових спеціалістів, — пояснює Володимир Присяжнюк. — Тому за ініціатив Володимира Гройсмана і депутатського корпусу, було прийняте рішення про створення регіонального перинатального центру на базі Міської лікарні «Центру матері та дитини». Після чого, ще два роки пішли на проведення ремонтних робіт, закупівлю необхідного обладнання і найголовніше, на підготовку фахових спеціалістів.

І вже у 2008 році відбулося відкриття відділу інтенсивної терапії недоношених та хворих новонароджених, який очолила Наталія Шовкопляс, яка і сьогодні день працює завідувачкою цього відділення.

— Це відділення стало центром навколо, якого почав розвиватися сам заклад і проводилися ті чи інші реформування. Щорічно тут виходжувалось до 150 недоношених та хворих новонароджених, — каже директор.

Потім у 2012 році, на базі дитячої поліклініки створюється амбулаторно-діагностичне відділення та відкривається відділення анестезіології та палати інтенсивної терапії для дітей в педіатричному корпусі. 

— Це дало можливість більш безпечно ввести категорію дітей старшого віку, коли у тебе є відповідні умови реанімації, — каже керівник. — І вже з 2012 року педіатрична служба значно змінилася, ми тоді потрапили у хвилю першого реформування медичної галузі. До нас на той момент перейшли дошкільна служба, «Центр корекції зору» та «Клініка дружня до молоді». За рахунок чого штатний розпис лікарні збільшився майже на 200 одиниць. Відповідно штатна чисельність лікарні зросла до 684 одиниць. 

Фото з сторінки «Центр матері та дитини» на Facebook

Ще більше можливостей

Пізніше, 1 січня 2014 року, відкрили Перинатальний центр, який виконує функції міського Перинатального центру вторинного рівня та надає допомогу жінкам з ускладненим перебігом вагітності. Спочатку такий центр існував один, але тепер в області їх є ще два. Також відкрили перинатальний центр третинного рівня у Вінницькій обласній лікарні імені М.І. Пирогова.

— На сьогодні в перинатальній службі Вінницької області ми працюємо разом із перинатальним центром третинного рівня і вторинного рівня, який відповідно знаходиться тут у нас — Синьоводська,142 (колишня Маяковського, 138), — розповідає лікар.

Володимир Присяжнюк також розповів, що багато зусиль адміністрація направила на створення відповідних умов перебування пацієнтів та гарної бази сучасного медичного обладнання. Також він відмітив, що досить велику частку допомоги надає місцева влада. Наприклад, відкрили відділення молодшого дитинства, для зняття стресу у дітей розмалювали стіни приміщень казковими героями:

— І хочу сказати, що саме тоді вперше, це був 2017 рік, у нас відбулася співпраця з нашими друзями — польською громадою міста Тарнов, з активною участю почесного консула і компанією «Снєжка», які допомагали нам не тільки зробити ремонтні роботи, а й розмалювати це відділення малюнками для того, щоб створити такий казковий світ, — ділиться спогадами про співпрацю директор лікарні.

Крім того, активна участь польської громади міста Тарнов та міської влади дозволила до невпізнанності змінити за два місяці відділення патології новонароджених. Там створили сучасні умови для лікуванні та подальшої реабілітації дітей.

Розвиваємося і прогресуємо

Не оминули зміни й відділення жіночої консультації та гінекології. Тут створили на базі перинатального центру відділення другого етапу виходження і реабілітації новонароджених.

— Це досить вагомий крок, який був зроблений у 2020 році, коли ми збирались підписувати договір із Національною службою здоров'я України. Також, з активної позиції міської влади, заклад оновився в плані медичного обладнання. І ось сьогодні ми маємо три сучасних апарати ультразвукової діагностики, які дають можливість проводити діагностику в антенатальний період вагітності, і навіть ехо кардіографічне дослідження в дітей. Тобто всі сучасні методи діагностики в «Центрі матері та дитини» є, — розповідає Володимир Присяжнюк. — Цього року ми придбали, знову таки, коштом місцевої громади, сучасний комп'ютерний цифровий мамограф. Це була вимога Національної служби здоров'я України, він є досить сучасним і є багато охочих отримати ці послуги. А надаємо ми їх абсолютно безплатно. Це ще один напрямок, який розвивається у нашій лікарні.

У 2023 році внаслідок нової хвилі реформування медичної галузі України заклад зазнав змін шляхом реорганізації та приєднання Вінницького міського клінічного пологового будинку №2.

— На сьогодні вже завершили основні напрямки цього реформування, і ми вже отримали ліцензію. Поміж іншим, ввели нові місця, адже 142 людини виявили бажання перейти до нас, і сьогодні вони вже працюють. Крім того, збільшився район обслуговування та кількість адрес надання медичної допомоги, — розповідає директор лікарні.

Тому, як бачимо, заклад за ці 25 років має гарну історію і має амбітні плани на майбутнє! 
 

Читайте також:

У вінницькій лікарні вперше виконали трансплантацію печінки від донора

Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» хірургу з Вінниччини. Хто ще вітав вінницьких медиків?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Танічка Корнівська

    Вітаю!!!!
  • Лідія Івасенко

    Вітаю
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Валентина Кожухар

    Вітаємо,Ви найкращі,успіхів та нових досягнень!

keyboard_arrow_up