Види порушення зору у дітей: вінницькі лікарі розповідають про причини та профілактику

Види порушення зору у дітей: вінницькі лікарі розповідають про причини та профілактику
  • Високі навантаження на очі призводять до порушення зору у дітей.
  • Рання діагностика захворювань дозволяє вчасно виявити патологію, підібрати відповідне лікування та запобігти сліпоті — зазначають вінницькі медики.

Зір — один із важливих показників здоров’я дитини. Щоб не пропустити тривожні ознаки погіршення зору, дитина повинна регулярно відвідувати дитячого офтальмолога. 

Про види порушень зору у дітей, їх причини та профілактику розповіла лікар-офтальмолог Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Олена Антонець.

Відео дня

Навчальний процес є величезним навантаженням на організм дитини, особливо в сучасних умовах, пов’язаних з дистанційною освітою. Тому разом з атестатом школярі отримують низку «шкільних хвороб» через перевантаження в навчанні, режим харчування, відсутності перебування на свіжому повітрі та стреси.

Батьки повинні знати, що порушення зору у дитини може відбуватися через спадковість, при надмірному навантаженні очей, при поганому освітленні під час роботи, після тривалого перебування за телевізором, комп’ютером, планшетом або іншим гаджетом. Негативний вплив комп’ютера на зір школярів полягає в тому, що м’язи очей, ще не зміцніли і дуже втомлюються від довгого напруження. Якщо це відбувається регулярно, то спазмується м’яз який відповідає за роботу ока на різних відстанях що призводить до зниження гостроти зору.

Порушення зору: види

Серед найпоширеніших видів порушення зору у дітей є:

  1. Міопія (короткозорість): захворювання, коли дитина добре бачить близькі об'єкти, але погано сприймає далекі. Поширення міопії серед дітей пов'язане з тривалим перебуванням перед екранами гаджетів та обмеженим часом проведеним на вулиці.
  2. Гіперметропія (далекозорість): стан, при якому дитина легше бачить далекі об'єкти, ніж близькі. Гіперметропія може виявитися у молодших школярів та вимагає вчасного виявлення та корекції.
  3. Астигматизм: порушення зору, для якого характерна втрата дитиною здатності чітко розрізняти той або інший предмет. Причиною такого явища є наявність дефекту у сферичності заломлювальної поверхні ока: через неправильну (несферичну) форму кришталика чи рогівки фокусування світлових променів виявляється неточним.
  4. Амбліопія (ліниве око): стан, коли одне око слабше, і мозок починає ігнорувати зображення з цього ока. Рання діагностика та лікування амбліопії дуже важливі для збереження нормального зору.
  5. Косоокість: порушення, при якому один або обидва ока відхиляються при погляді прямо. Найчастіше ця проблема розвивається до 4 років. Саме в цей період розвивається зоровий аналізатор, об’ємне сприйняття дитиною навколишнього світу. Це не просто зовнішній дефект, а складне захворювання, при якому порушуються важливі зорові функції, що призводить до амбліопії.

Як берегти здоров'я очей?

В сучасному світі, коли діти проводять багато часу перед екранами комп'ютерів та гаджетів, профілактика хвороб зору стає надзвичайно важливою. Ось кілька ключових кроків, які допоможуть зберегти здоров'я очей на тривалий термін:

  • регулярні візити до офтальмолога: періодичні профілактичні огляди дозволяють виявляти проблеми зору на ранніх етапах та вчасно призначати лікування,
  • правильне харчування: збалансована дієта, яка містить вітаміни А, С, E. Д, омега та незамінні жирні кислоти, сприяє зміцненню зорової системи,
  • режим зорового навантаження: правило трьох 20: 20 хвилин працюємо, 20 відпочиваємо та дивимось вдалину на 20 футів (6 метрів),
  • використання захисних екранів від синього спектру світла,
  • гімнастика для очей: регулярне виконання спеціальних вправ сприяє підтримці розвитку м'язів очей та покращенню кровообігу,
  • використання сонцезахісних окуляр для запобігання ураження очей ультрафіолетовим випромінюванням,
  • контроль освітлення робочого місця.

Пам’ятайте, чим раніше будуть діагностовані проблеми із зором, тим легше їх усунути. Здійснюючи ці прості заходи, можна суттєво зменшити ризик виникнення хвороб зору у ваших дітей та зберегти відмінне зорове здоров'я на тривалий час.

 

Читайте також:

Ротавірусна інфекція у дітей: про симптоми, ризики та лікування розповідає педіатр

Втратив око за два тижні під Авдіївкою. Історія вінницького захисника Івана Лавренюка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Викуся 💕

    мдауж..

keyboard_arrow_up