Венеролог про те, чим хворіють вінничани та як лікують сифіліс і гонорею

Венеролог про те, чим хворіють вінничани та як лікують сифіліс і гонорею

Хто частіше приходить на прийом до венеролога, які хвороби розповсюджені та як самостійно заліковують сифіліс, 20minut розповіла лікар-дерматовенеролог Вінницького обласного шкір-венерологічного диспансеру Наталія Мазорчук.

Число відомих сьогодні інфекцій, що передаються статевим шляхом, перевищує три десятка. Найпоширеніші — хламідіоз, трихомоніаз, уреаплазмоз, мікоплазмоз. До статевих також відносять «класичні» венеричні захворювання — сифіліс, гонорею та ВІЛ.

«Розквіт» венеричних захворювань спостерігався в 90-ті

Вже протягом кількох років у Вінниці загальна кількість інфекцій, що передаються статевим шляхом, знижується. Швидше за все, це пов’язано з тим, що населення стало більш освіченим та почало користуватися засобами контрацепції. «Розквіт» венеричних захворювань був у 90-ті. У той час наш диспансер був настільки переповнений, що ліжка з хворими ставили прямо на коридорі. Найбільше хворіли на сифіліс.

У кожного спеціаліста з цього приводу свої думки. Дехто вважає, що хвороби до нас привезли після «падіння залізної завіси» СРСР. Не мою думку все чим хворіли в той час було наше. Населення просто не мало такого широкого доступу до інформації та контрацепції, як зараз.

Відео дня

У радянські часи, коли людина здавала кров чи мазок на венеричні захворювання, всі дані записували. Пацієнти боялись розголосу та розмов про походи в шкір-вендиспансер, бо хвилювались, що їх запідозрять в подружній зраді. Люди почали шукати «своїх» лікарів. Вони лікували, але нічого не записували. Потім у 00-х, коли почав розвиватись фармбізнес, люди просто йшли в аптеки і говорили фармацевту: «Ви знаєте, у мене там щось таке…", а провізор: «зараз я вам щось дам». Хворий пив ліки, якщо не допомагало — приходив до нас. Клінічна картина вже була змазана. Це все вплинуло на статистику, яка стала невірною.

На прийом частіше приходять жінки

За статистикою до венерологів частіше звертаються чоловіки. Щоправда, це стосується загальної картини по області, адже пацієнтів оглядають і місцеві поліклініки. До нас частіше приходять жінки. З досвіду можу сказати, що хворіють і чоловіки, і жінки. Чоловіки просто менше налаштовані спілкуватись з лікарями. Можливо через певні нюанси соціального життя. Бувають випадки, що приходить жінка і приводить чоловіка.

Венеричні хвороби з якими приходять зараз, теж всі наші, місцеві. У моїй практиці не було випадків, коли б хтось привозив щось із закордону. До нас приїжджають іноземні студенти і, здавалося б, що картина мала би бути іншою, але якоїсь «екзотики» вони до нас теж не привезли.

Коли почалась АТО, думали, що в країні буде розкіт венеричних хвороб. Під час війни завжди так. Але все якось минулось. Хоча, хто знає? Хвороба може причаїтись на деякий час.

Зараження венеричними хворобами відбувається не лише статевим шляхом. Жінка, що хворіє на гонорею, під час пологів може заразити дитину. Можливий і побутовий спосіб передачі — через постільну білизну, посуд та інше. Гонореєю цілком можна заразитися і в громадському туалеті чи лазні. Тому, всім раджу ретельно дотримуватися правил особистої гігієни.

На хламідії реагують спокійніше, ніж на сифіліс

Окрім патогенних бактерій, таких як сифіліс та гонорея, розрізняють умовно патогенні. Вони живуть в організмі, передаються статевим шляхом, але хворіють на них лише тоді, коли знижується імунітет. Частіше всього до нас приходять саме з умовно патогенними інфекціями: трихамоніазм, хламідіоз, мікоплазмоз та уріоплазмоз. Ми намагаємось їх лікувати коли постає питання чоловічого та жіночого безпліддя. Робимо це паралельно з урологами та акушер-гінекологами. Людина приходить зробити мазки, якщо бачимо, що є наприклад уріноплазма, запитуємо чи щось турбує. Реакція у теперішніх пацієнтів більш спокійна чим вона була колись. Діагноз «сифіліс» викликає більш бурхливу реакцію, чим хламідії та мікоплазма. Гонореї зараз взагалі практично немає. Минулого року у нас була дівчина, яку ми госпіталізували з підозрою на гонорею. Після обстеження знайшли в неї хламідії та трихомонади.

Випив антибіотик — хвороба причаїлась

Часто до мене приходять пацієнти і кажуть: «знаю, читав про цю хворобу в інтернеті».

У такому випадку вважаю, що інтернет – це велика помийна яма. Якщо я, як людина яка має практичний досвід, можу відділити там «зерна від плевел», то пересічний вінничанин — ні. Людина не може просто так ,прочитавши кілька статей, поставити діагноз. Цим можна зашкодити своєму здоров’ю. Часто так люди самі собі призначають антибіотики. П’ють їх навіть від нежиттю і болю в горлі. Потрібно розуміти, що мікроорганізми такі ж, як ми: якщо пити антибіотики неправильно, то в мікроорганізмів виробляється до них стійкість. Наприклад, у людини з’явились виділення, вона пропила антибіотики два дні, і виділення зупинились. Хвороба причаїлась. Мікроорганізм звик до антибіотика і коли інфекція з’являється знову, вона вже не реагуватиме на цю групу антибіотиків. Теоретично, так можна довести себе до того, що ви взагалі не будете реагувати на антибіотики.

Якщо відчули якийсь дискомфорт і підозрюєте венерологічне захворювання — не варто затягувати похід до лікаря. Адже невилікуване венеричне захворювання може призвести до різних запальних процесів і навіть до безпліддя.

Основні симптоми інфекцій, що передаються статевим шляхом:

  • свербіння і печія в інтимній зоні;
  • почервоніння в області статевих органів і заднього проходу, іноді — поява виразок, прищів;
  • виділення із статевих органів;
  • часте, болюче сечовипускання;
  • збільшення лімфатичних вузлів, особливо в паховій зоні;
  • у жінок — біль знизу живота, в піхві;
  • дискомфорт під час статевого акту.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сепар Торонтуй

    ==печія в інтимній зоні

    Впервые слышу чтобы там была изжога. Разве что насквозь продрала)

    жжение - печіння
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up