«Вакцинуватися чи ні?» На головні питання про Covid-щеплення відповідає лікар-інфекціоніст

«Вакцинуватися чи ні?» На головні питання про Covid-щеплення відповідає лікар-інфекціоніст
Лікар-інфекцоніст Олександра Попович (праворуч) проводить обстеження хворої
  • Доцент кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.Пирогова, лікар-інфекціоніст з багатолітнім стажем роботи Олександра Попович опублікувала на сторінці у Фейсбук допис, в якому, враховуючи власний практичний досвід, розповідає про вакцинацію від коронавірусу.
  • За ґрунтовне пояснення медик отримала багато схвальних коментарів від вінничан.

«До питання про вакцинацію проти SARS-COV-2. Кожен день, як і інші мої колеги, чую одне і те ж питання: «Вакцинуватися чи ні?» — розпочала свій допис про щеплення у соцмережі знана вінницька лікар-інфекціоніст Олександра Попович, котра займається ковідними хворими з перших днів приходу цієї хвороби в Вінницю та щодня діагностує легені хворих на УЗД-апараті.

«Як будь-який співробітник кафедри інфекційних хвороб з курсом епідеміології маю певне уявлення про вакцинацію і її закони, — продовжила фахівець. — Почну з того, що я не противник вакцинації! Однак, є певна кількість «але» і питань, на які, сподіваюся, ми отримаємо відповіді в найближчі роки, але не сьогодні і не завтра». 

Причина цієї хвороби — інфекційна, а патогенез — з системними, в тому числі, аутоімунними проявами. Хворіють і будуть хворіти і перехворілі, і вакциновані, — стверджує Олександра Попович.

Відео дня

«Головне, щоб перебіг захворювання був у легкій формі — ось основне завдання вакцинації», — каже вона.

Доцент кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.І Пирогова Олександра Попович

«Йдіть вакцинуватися, будучи здоровими»

«Прошу вас, ідіть вакцинуватися, будучи здоровими, — звертається до читачів лікарка. —  І не слухайте тих, хто з екранів телевізорів переконує, що температура, нежить і кашель не є протипоказами до щеплення. Вакцинація на ранніх термінах захворювання Covid-19 може погіршити перебіг хвороби. Я це бачу на практиці».

Якщо є можливість, за день до вакцинації, Олександра Попович радить здати хоча б загальний аналіз крові, СРБ і швидкий тест на антиген SARS-COV-2 (в ідеалі ПЛР):

«Люди, що мають проблеми з набряками ніг, варикозним розширенням вен — зробіть УЗД судин ніг, щоб уникнути можливих сюрпризів в майбутньому. За тиждень до вакцинації і хоча б місяць після, суворо дотримуйтесь правил захисту від інфекції, уникайте зайвих і незахищених контактів, більше дихайте свіжим повітрям».

Перевірити здоров'я потрібно не лише до вакцинації, але й після щеплення, — рекомендує інфекціоніст.

«Зверніться до лікаря і скомпенсуйте всі ваші хронічні захворювання (діабет, гіпертонію, інші болячки). Після вакцинації особливо уважно моніторте артеріальний тиск, показники згортання крові і, якщо потрібно, ЕКГ. Таким чином, ви максимально убезпечите себе від можливих ускладнень, а в разі їх розвитку — зможете вчасно вирішити проблему. Такий підхід до вакцинації я застосувала для свого батька. Жодна держава в світі не зможе зробити для людини те, що він може зробити для себе сам. Дорослі діти, візьміть під опіку ваших батьків. Коли вони потрапляють в реанімацію, вже може бути пізно. На жаль, набагато складніше ситуація з бідними людьми похилого або не заможними людьми.Тут — все навантаження лягає на плечі сімейного лікаря».

Ось так виглядає обстеження хворої людини. Олександра Попович (праворуч)

Вакцинуватися чи ні перехворілим?

«Світовий досвід і наш власний показав, що більшість повторно захворівших людей переносять хворобу легше, ніж в перший або другий раз (поки що), — розповідає доцент кафедри інфекційних хвороб Вінницького медуніверситету. — Крім сироваткових (кров'яних) антитіл, працюють секреторні, а також клітини пам'яті та інші природні механізми. В мене особисто через сім місяців після хвороби було 450 АU \ ml антитіл до спайкового антигену, через 1,5 місяця після явного контакту з позитивними хворими кількість антитіл зросла до 1290 АU \ ml без явних клінічних проявів».

«Коли бачу, як деякі люди починають «мірятися» кількістю антитіл: «у мене 4 тисячі, а у мене 44 тисячі» — напружуюся, — пише Олександра Попович далі. — Наскільки нешкідливою була продукція S-антигену після введення деяких вакцин, наскільки безпечною буде утилізація такої кількості антитіл в плані імунозапальних реакцій, в тому числі у людей генетично схильних. Питань більше ніж відповідей. Хоча, знаходяться «всезнайки», які знають все і в дуже агресивній формі, і найприкріше, що мають дуже віддалене уявлення про медицину, а тим більше про інфекційні хвороби».

Також лікар-інфекціоніст Попович порадила перед щепленням перевірити кількість антитіл, а лише потім вирішити, чи час вводити вакцину:

«Ви можете контролювати кількість антитіл. І в разі потреби — може бути прийнято рішення про введення дози вакцини. І знову — контроль? Так. Для чого? Так щоб не робити зайвого. Наш імунітет — це не помийна яма, а дуже чутлива, тонка і не завжди передбачувана система. І ніхто не довів прямий зв'язок між певною кількістю антитіл і ризиком розвитку КОВІД-19. Ті дослідження, які є на сьогоднішній день, нечисленні і недостатньо переконливі. Слава Богу, що більшість вакцинацій проходять без важких ускладнень. Альтернативи вакцинації на сьогоднішній день, на жаль, немає. Акуратний, обдуманий, дбайливий підхід до вакцинації — запорука успішного результату; бездумний, через відкрите вікно автомобіля, — на мій погляд, дискредитує саму вакцинальну кампанію і збільшує кількість тих, хто сумнівається».

«Я «за» вакцинацію з «головою», з усіма можливими пересторогами. Бережіть себе, в цій справі немає дрібниць», — резюмує лікарка.

 

Читайте також:

Де у нас поправити здоров'я? Розповідаємо про санаторії Вінниччини, ціни та їх спеціалізацію

«Суцільні психологи і психологині». Чи можна серед блогерів із соцмереж знайти професіонала?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Я і світ

    Вірусологи і іммунологи повині давати відповіі на такі питаня!!!!!!!!! Запомніть!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ols Kat reply Я і світ

    У них зарплата 4 тис грн, шо вони там повиннi

keyboard_arrow_up