У Вінниці визначили переможців дебютного конкурсу серед читців шрифтом Брайля

У Вінниці визначили переможців дебютного конкурсу серед читців шрифтом Брайля
  • 22 листопада у Вінниці провели перший відкритий конкурс серед незрячих читців рельєфно-крапковим шрифтом Брайля.
  • Дружнє змагання пройшло на базі вінницького підприємства Українського товариства сліпих за підтримки обласного центру культури  «Щедрик». 

У ньому погодилися виступити шестеро вінничан із інвалідністю по зору. Журі визначало, хто із них краще читає — в інтонаційному плані та на швидкість. Кожен прочитав 1,5 —  2 сторінки творів українських письменників. Автори книжок у всіх були різними. Це, приміром, Ніна Фіалко, Тетяна Малярчук, Ольга Тільна та інші. Їхні твори азбукою Брайля є бібліотеці вінницької обласної організації УТОС. 

До журі конкурсу входили працівники обласного центра культури «Щедрика» Георгій Стороженко і Наталія Слюсарчук та голова територіальної первинної організації УТОС Віктор Зелінський.

В підсумку визначили трьох кращих читців. Ними стали колишня працівниця вінницького підприємства незрячих Раїса Воловик, керівник шахово-шашкового клубу УТОС Наталія Філюк і учасниця гурту художньої самодіяльності Ольга Гурська. Всі читці отримали солодкі подарунки від організаторів.

Відео дня

Через війну незрячих більшає

— Такі конкурси проводили в інших регіонах України. Тому й ми спробували організувати щось схоже, — сказала голова вінницької виробничої організації  УТОС Ірина Костюник.  

—  Метою конкурсу було долучення вінничан із вадами зору до читання книжок шрифтом Брайля та знайомство із творами, які є у нашій бібліотеці. Потрібно, щоб люди не забували цей шрифт і могли за потреби навчити інших. Адже через війну слабозорих в Україні стає все більше, —  прокоментувала співорганізаторка Наталія Слючарчук.

Серед уважних слухачів були директор вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький, незрячий бард із Маріуполя Богдан Коваль, представник «Щедрика» Олександр Волощук, працівники підприємства незрячих.             

— Ми вирішили проводити такі конкурси щорічно. Адже шрифт Брайля – це єдиний спосіб листування для незрячих, окрім голосових повідомлень на сучасних гаджетах. Потрібно його пропагувати, — сказав Костянтин Ільніцький.

Довідка «20 хвилин»

Шрифт Брайля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору, розроблений французом Луїсом Брайлем. В його основі лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту.

Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

 

Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля, окрім простого читання. Наприклад, Ford створили інтелектуальне смарт-вікно. З його допомогою люди із порушеннями зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик.

Читайте також: 

Вінничан запрошують на презентацію книги «Голодомор 1932-1933 рр. на Вінниччині: Скрижалі пам’яті»

Про роботу кризового центру Юлі Дякун та інше важливе за 22 листопада у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up