Туберкульоз молодшає і призводить до смерті. Ви впевненні у власному здоров'ї?

Туберкульоз молодшає і призводить до смерті. Ви впевненні у власному здоров'ї?
  • Щороку в Україні виявляється близько 30 тисяч нових хворих на туберкульоз.
  • Щорічно в країні помирає до 5 000 хворих.
  • Існує тенденція зростання захворюваності та смертності від цієї хвороби і у Вінниці. Хворіють маленькі діти.

- У 2016 році у місті зареєстровано 165 випадків активного туберкульозу (у 2015 році - 119 випадків), показник захворюваності по місту складає 54,4 випадку на 100 тисяч населення (у 2015 році - 39,2 випадку на 100 тисяч), - розповідає Галина Гуменюк, завідувачка протитуберкульозного відділення міської клінічної лікарні №1. - Насторожує те, що після отримання тесту медикаментозної чутливості, більше 20% з уперше виявлених хворих одразу переводять у категорію 4 (хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до більшості ліків), і він потребує довготривалого (20 і більше місяців) лікування.
А як каже лікар, вартість лікування 1 категорії коштує від 10 тисяч гривень, а вартість лікування хворого 4 категорії від 200 тисяч гривень.
- У минулому році в лікарнях міста виявили 93 хворих відкритої форми туберкульозу (в 2015 - 61 випадок), - говорить лікар. - Людина просто прийшла до сімейного лікаря з якоюсь скаргою на самопочуття. Лікар направив пацієнта до фтизіатра, де його обстежили, підтвердили діагноз. 

Не всі здорові, хто здорові
Зросла у місті захворюваність деструктивною формою туберкульозу (тобто на рентгені у хворого знайшли "дірку" в легенях). Зокрема цей показник складає 20,8 на 100 тисяч населення, в 2015 році було 14,5. За словами лікаря, збільшилася кількість занедбаних форм туберкульозу - з 30 до 44 випадків. 
- Занедбані форми, це: вогнещевий (є кілька вогнищ у легенях), інфільтративний (по типу пневмонії), дисимінований (тобто двосторонній, з розкладом легенів), - говорить Галина Гуменюк. - Проблема в тому, що туберкульоз протікає зовсім безсимптомно до певного часу. Людина, яка тільки захворіла на туберкульоз, може ходити навіть з "діркою" в легенях і почувати себе досить добре.
За словами лікаря, було багато випадків, коли на флюорографію приходить кремезний чоловік, з вигляду абсолютно здоровий, а на знімку "дірка" . Робиться обстеження, у відділенні "Фтизіатрія" роблять аналіз мокротиння - діагноз підтверджується. А людина не може збагнути, як так? Адже жодного симптому. І взагалі, туберкульоз, це хвороба, яка може статися з будь-ким, особливо коли імунітет слабкий (тому хворі на ВІЛ майже всі туберкульозом хворіють). А імунітет слабне зокрема від нервової втоми, хтось зараз може похизуватися міцними нервами? 

Відео дня

Як швидко виявити 
На сьогодні за кожним медичним закладом (ЦПСМД) закріплений лікар- фтизіатр (куратор), який кожен місяць проводить просвітницьку роботу. 
- Посилаючись на наказ №620, є методи для виявлення потенційних пацієнтів фтизіатрії, - каже лікар. - Для цього в кожного сімейного лікаря мають бути скрінінгові анкети. Тобто сидить черга, медсестра має роздати всім анкети, де вказуються симптоми, які можуть бути характерні для туберкульозу. Коли пацієнт заходить на прийом, дає заповнену анкету лікарю, той дивиться - чотири або п’ять пунктів людина помітила позначкою “так”. Це є приводом для направлення хворого дослідити мокротиння. Такий аналіз можна зробити в ЦПМСД №3, та ЦПМСД №2 або в протитуберкульозному диспансерному відділенні на П'ятничанах. 

Не тільки легені
Варто зазначити, що туберкульоз може бути не тільки в легенях. Адже у місті вже є позалегеневі форми цієї хвороби. 
- Є туберкульоз очей, туберкульоз нирок, кісток, статевої системи, лімфовузлів, шкіри, і все це виявляється в загально-лікувальній мережі, - каже Галина Гуменюк. - Людина приходить, наприклад, з проблемами нирок, або коліна болять. Починається лікування, не допомагає, та лікар ніколи не виключає найгірший випадок. 
Показники захворюваності позалегеневої форми, в порівнянні з минулим роком, у Вінниці зросла з 5,3 на 100 тисяч населення до 7,3 на 100 тисяч. 
- Але рівень захворюваності позалегеневими формами туберкульозу у Вінниці все ж таки залишається низьким, але це говорить про невиявлення, - каже лікар. - Наприклад, хворі з кістковим туберкульозом попадають до нас вже з деструктивними формами, тобто йде руйнація кісток. Руйнується хребет і людина ходить з горбом на спині, руйнуються суглоби (артрити, артрози туберкульозні) це безповоротні процеси, внаслідок яких людина стає інвалідом. 

У Всесвітній день боротьби з туберкульозом 24 березня з 10.00 до 15.00 на площі біля Вінницької міської ради (вул. соборна, 59) проводитиметься безкоштовне обстеження на туберкульоз мешканців міста на пересувному цифровому флюорографі.  


Юлія Сенченко, лікар-рентгенолог "Медичного центру Альтамедіка"
- Туберкульоз буває легеневий та позалегеневий, але частіше зустрічається саме легеневий, який можна виявити за допомогою рентгенографії органів грудної клітини. Завжди краще профілактика аніж лікування, тому раз на два роки звичайні групи населення мають робити рентген грудної клітини, а діти починаючи з 16 років. Якщо мова йде про людей, які мають плотний контакт з населенням і відповідно більшу вірогідність інфікціонуватись (медпрацівники, вихователі, вчителі, працівники харчової сфери) такі профогляди з рентген знімками потрібні один раз на рік. Рентген грудної клітини обов’язково мають робити батьки та всі родичі, які будуть проживати разом з новородженою дитиною, а ще при прийомі на роботу...  
Позалегеневі форми туберкульозу, зокрема туберкульоз кісток теж можна виявити на рентгені. Але в розрізі профогляду його звичайно ніхто не буде робити. Пацієнт звертається до вузьких спеціалістів, ті в свою чергу підозрюючи якусь патологію направляють пацієнта на ренген кісток, де і виявляють позелегеневі форми туберкульозу.   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • ртуть

  • Olvol

    Цього вам не скажуть офіційно, але одна з причин епідемії туберкульозу - куріння цигарок, які зберігалися в сирому непровітрюваному приміщенні; робота в підвалах.



    "Перевірка" наявності туберкульозу - штука небезпечна. Якщо ви хворі ' введеня баетерій тільки погіршить ваш стан. Здорова людина може захворіти саме в результаті проби!

    Краще просто берегтися.
  • Прокоповна Проня

    А что, свершится чудо и их будут лечить?!! туберкулез - болезнь самых нищих и отсталых сьран.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up