Трансплантація органів — за скільки і де можна купити право на життя

Трансплантація органів — за скільки і де можна купити право на життя
  • Рівно рік Кабмін дав на те, щоб запрацювала єдина державна інформаційна система трансплантації (пошук пари донор-реципієнт).
  • Хоча на сьогодні вже є перелік трансплантацій та цін на них.
  • А також лікарі, які вже проводять пересадку органів.

Трансплантація вважається найскладнішим методом лікування, її застосовують, коли пацієнт не має іншого шансу на життя. Але щороку в світі роблять більше 140 тисяч операцій з трансплантації різних органів, і це не рахуючи трансплантацій кісткового мозку. Тобто всі етапи відпрацьовані і, грубо кажучи, поставленні на потік, але тільки не у нас.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Романа Ілика, минулого року в Україні в черзі на пересадку того чи іншого органу було дві тисячі пацієнтів. Лише 532 людини змогли прооперуватися (278 за кордоном і 254 в Україні). Інші чекають. При чому чекаючих набагато більше.

Життя до та після трансплантації

Голова громадської організації «Національний Рух «За трансплантацію» Юрій Андрєєв, в своїх інтерв'ю каже, що щороку держава оплачує лікування за кордоном для 200–300 пацієнтів. Ще майже 100 їдуть на лікування, продавши все майно, або за благодійні кошти. Хоча потреба в таких операціях значно більша.

— Найближча можливість – Білорусь, — говорить Юрій. — Там система трансплантації краща, ніж у нас, хоча насправді трансплантацію нирок і печінки можуть проводити і в Україні. І роблять, крім того, в нас успішно зробили шість пересадок серця, тож спеціалісти є.

Та, як каже пан Юрій, є одна річ, яка нас відкидає від розвитку трансплантології — для повноцінного функціонування трансплантології в Україні необхідна констатація смерті мозку пацієнта.

На своїх лекціях львівський хірург та керівник центру трансплантології Ігор Кобза (лікар, до речі, сам проводить до 15–20 пересадок нирок на рік) розповідає слухачам, що є низка випадків, які спричиняють смерть мозку. Тобто працюють тільки органи, а мозок вже загинув. 

За словами лікаря, органи цієї людини могли б дати життя ще кільком іншим людям. Звісно, фіксувати смерть мозку повинні спеціальні фахівці, які жодним чином не причетні до трансплантації. Так робиться у світі і в Білорусі також.

Відео дня

У чому затримка

— За статистикою, дев’ять українців щодня помирають без можливості отримати донорський орган. На рік це більше трьох тисяч втрачених життів, — розповідає Ірина Заславець, голова громадської організації «Всесвітня платформа донорства «iDonor». — Потреба трансплантацій в Україні близько 5000 операцій на рік. Минулого року таких операцій більше сотні, а цього року ще жодної.

На думку активістки, щоб трансплантація нарешті запрацювала в повній мірі, потрібно забезпечити обладнанням реанімації і мати ресурси для обов’язкової діагностики смерті мозку. Потрібне чітке та прозоре законодавство (щоб лікарі не боялися оперувати, а люди підписувати згоди на донорство). А ще освіта лікарів та свідоме суспільство.

За словами Юрія Андрєєва, затримка ще й в «Єдиній державній інформаційній системі трансплантації» (ЄДІСТ).

— Це комп’ютерна програма, яка об’єднує декілька реєстрів: перелік людей, що потребують трансплантації, заяви громадян на згоду чи незгоду бути донором після смерті, реєстр донорів кісткового мозку, — говорить активіст. — Сюди ж вносяться дані донора. Ця система сама обирає пару «донор-реципієнт», щоб співпадали розміри донорського органу, щоб территориально донор і реципієнт були якомога ближче, інші дані. Цю систему досі не впровадили і відтермінували до 2021 року. Хоча навіть з цією системою проблеми трансплантології навряд чи вирішаться.

Трансплантація в Україні все ж є

На сторінці «Національного руху «За трансплантацію»» нещодавно з’явився наступний допис: «П’ять врятованих життів в грудні завдяки українській трансплантації. Так тихо і без галасу має працювати трансплантація в Україні…».

Зокрема, 17 грудня в лікарні Ковеля з’явився донор, який врятував життя людей — одну нирку пересадили у цій же лікарні, друга нирка була доставлена бригадою лікарів до Інституту Шалімова, де й була пересаджена пацієнту. На жаль, серце та печінка виявились не придатними для трансплантації за медичними показами.

Згодом на сторінці Інституту серця України 25 грудня з’явився допис від лікаря Бориса Тодурова про те, що в Інституті Шалімова провели ще одну трансплантацію нирки від померлого донора. Від цього ж донора ще одну нирку та серце пересадили у Ковельській районній лікарні.

Борис Тодуров пише: «Після 15-річної перерви ми зробили це. Спільно працювали бригади Інституту серця і Ковельської районної лікарні. Пацієнта везли з Києва, оскільки неможливо було привезти донорське серце».

Цікави цифри про трансплантацію

Скільки «живе» орган для трансплантації

  • До 6 годин — легені
  • До 8 годин — серце
  • До 18 годин — печінка
  • До 36 годин — нирки

Скільки живуть і помирають люди після трансплантації (середній показник Європи)

Летальність:

  • 2 % помирає — після трансплантації нирки
  • 8 % помирає — після трансплантації печінки
  • 8–10 % помирає — після трансплантації серця

Час на життя:

  • 90 % — прооперованих живе більше року.
  • 75 % — проживає більше 5 років
  • 70 % — живе більше 10 років
  • 50 % — живуть 20 і більше років

Топ-5 країн лідерів трансплантології

  1. Іспанія
  2. США
  3. Бельгія
  4. Індія
  5. Хорватія

Перші успіхи пересадки органів

  • 1954 рік — перша успішна пересадка нирки
  • 1966 рік — перша успішна пересадка підшлункової залози
  • 1967 рік — перша успішна пересадка серця
  • 1967 рік — перша успішна пересадка печінки
  • 1983 рік — перша успішна пересадка підшлункової залози
  • 2005 рік — перша успішна часткова пересадка обличчя
  • 2008 рік — перша успішна пересадка кисті руки
  • 2008 рік — перша успішна пересадка трахеї
  • 2008 рік — народилася перша дитина від матері з пересадженим яєчником
  • 2010 — перша успішна пересадка обличчя

Пілотні установи для впровадження трансплантації в Україні

(МОЗ закупило для них медобладнання на 50 млн грн)

  1. Охматдит
  2. Національний інститут раку
  3. Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова
  4. Запорізька обласна лікарня

Скільки коштує трансплантація в Україні

(тарифи на послуги з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, які надаються учасниками пілотного проекту) 

Трансплантація органів

  1. Алотрансплантація нирки (від живого донора/ трупа) — 323 798 грн.
  2. АВО — несумісна (різні групи крові у донора і реципієнта) алотрансплантація нирки — 721 230 грн.
  3. Трансплантація серця/комплексу «серце-легені» — 535 280 грн.
  4. Пересадка печінки/частини печінки — 855 039 грн|.
  5. Донорська нефректомія (видалення нирки) з відкритого доступу — 33 561 грн.
  6. Донорська резекція печінки — 116 130 грн.
  7. Донорський етап — вилучення органів у донора трупа — 74 086 грн.
  8. Тканинне типування донора (визначення антигенів) — 18 630.
  9. Тканинне типування реципієнта (визначення антигенів) — 18 630 грн.

Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин

  1. Алогенна (пересадка від інших) трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин з донорським етапом — 1 360141,36 грн.
  2. Аутологічна (реципієнт є донором для самого себе) трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин з донорським етапом - 1 308 393,3 грн.


Читайте також:

Історії вінничан, які допомагали своїм близьким переживати важкі хвороби

Скільки дітям можна солодкого та як вберегти шлунок школяра. Розповідає лікар-гастроентеролог
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Malathi Hospital

    УВАГА!!!



    WhatsAp +971545539609.

    Електронна адреса: drmalathi91@gmail

    Телеграма: +971545539609



    Ласкаво просимо до MANIPAL HOSPITAL, де трансплантують нирку. Якщо у вас проблеми, вам потрібні гроші, щоб погасити великий борг? Як зібрати гроші на термінові потреби? Зачекайте, чому б вам не подумати про продаж нирки за дуже хорошу ціну ($400 000), перша оплачується перед операцією через сумніви щодо справжнього донора, я доктор Малаті з MANIPAL HOSPITAL India. Ми є в усіх куточках світу. США, Малайзія, Японія, Китай, Греція, Туреччина, Нігерія, Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Гана тощо. ПРИМІТКА:- * Донор повинен бути клінічно здоровим. * Для донорства органів необхідно мати групи B+ і O+. * Маса тіла донора не менше 35. * Донор не повинен палити та вживати алкоголь. Ви можете зв’язатися з нами протягом 24 годин, і ми будемо обслуговувати вас краще, будь ласка, зв’яжіться з нами через



     WhatsAp +971545539609.

     Електронна адреса: [email protected]

     Телеграма: +971545539609



    З повагою доктор Малаті

  • Елена

    найкраще в світі відпрацьована схема розподілення органів нуждающимся  БІЛОРУСІ. своїм людям це соціальна послуга, а якщо є лишні органи, то приїжджим за комерційну плату. Успіхів білорусам, нехай освоюють нові види трансплантації, такі що ще ними не відпрацьовано

keyboard_arrow_up