Тихе полювання у розпалі: вінницькі медики про користь і приховану небезпеку лісових грибів

- Збирання грибів — одне з найулюбленіших занять вінничан. Ми із задоволенням шукаємо гриби в лісах, а потім тушкуємо, маринуємо, сушимо і, звичайно ж, насолоджуємося їхнім неповторним смаком та ароматом.
- Медики розповіли, в чому ж користь і небезпека лісових грибів.
Лісові гриби — це цінний дар природи, який століттями використовувався в їжу. Вони приваблюють своїм насиченим смаком та ароматом, а також високою поживною цінністю. Однак, окрім беззаперечної користі, збирання та вживання дикорослих грибів — це ще й ризики для здоров'я.
Сьогодні, коли ліси Вінниччини покрились грибами, лікар із загальної гігієни Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Савич розповіла про користь і приховану небезпеку грибів.
Користь грибів
— Їстівні лісові гриби часто називають «лісовим м'ясом» через високий вміст білка та поживних речовин, що робить їх чудовим доповненням до збалансованого раціону, — розповідає лікар. —Гриби низькокалорійні (близько 20–35 ккал на 100 г сирих грибів) і містять чимало важливих для організму елементів. Вони багаті на білок, який легко засвоюється, й містять усі незамінні амінокислоти.
А також:
- Гриби — чудове джерело вітамінів групи В (В2, В3, В5), які важливі для енергетичного обміну та нервової системи. Деякі види, як-от лисички, білі гриби та маслюки, – одне з небагатьох рослинних джерел вітаміну D, який утворюється під дією ультрафіолету (сонця).
- Гриби містять калій (корисний для серцево-судинної системи та зниження тиску), селен (антиоксидант), цинк, мідь та фосфор, а також полісахариди, які діють як пробіотики, сприяючи росту корисної мікрофлори кишківника, покращуючи травлення й підтримуючи імунітет.
- Багато грибів містять потужні антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами, зменшуючи ризик розвитку хронічних захворювань.
— Деякі компоненти грибів, зокрема бета-глюкани, здатні стимулювати імунну систему, — зазначає Світлана Савич. — Витяжки з окремих грибів (наприклад, лисичок, печериць) містять природні антибіотичні речовини. Гриби сприяють зниженню рівня холестерину й покращенню роботи серцево-судинної системи.
Ризики вживання лісових грибів
Незважаючи на користь, лісові гриби можуть становити серйозну загрозу для здоров'я, що вимагає максимальної обережності.
1. Токсичність та отруєння
Це найбільша небезпека. Отруєння може бути викликане:
- Вживанням отруйних грибів. Гриби, як-от бліда поганка (найнебезпечніший, часто плутають із печерицями та сироїжками), мухомори, деякі види павутинників, містять токсини (аматоксини, фаллотоксини, мускарин тощо), які можуть спричинити ураження печінки, нирок, нервової системи та, у багатьох випадках, смерть. Смертельною є навіть мінімальна доза блідої поганки.
- Неправильним приготуванням умовно-їстівних грибів. Деякі гриби (рядовки, свинухи) вимагають обов'язкового попереднього варіння зі зливанням води для видалення токсинів.
- Вживанням старих або зіпсованих грибів. Гриби — швидкопсувний продукт. У старих і червивих екземплярах відбувається розкладання білка з утворенням токсичних речовин.
— Симптоми отруєння: нудота, блювання, сильні болі в животі, діарея, судоми, порушення свідомості. Вони можуть з'явитися через 30 хвилин після вживання грибів, а можуть і через 1–2 доби. У разі найменшої підозри на отруєння негайно викликайте швидку допомогу!
2. Складність перетравлення
Гриби містять хітин — речовину, з якої складаються їхні клітинні стінки. Хітин — нерозчинна клітковина, яка важко перетравлюється травною системою людини. Це може спричиняти подразнення шлунково-кишкового тракту, метеоризм, здуття, біль у животі.
— Через це гриби не рекомендується вживати дітям, вагітним, людям із хворобами травної системи (гастрити, виразки, панкреатити), а також літнім людям, — наголошує медикиня.
3. Накопичення шкідливих речовин
Гриби мають здатність вбирати й накопичувати речовини з навколишнього середовища.
— Вони можуть поглинати важкі метали (свинець, кадмій, ртуть), радіонукліди та інші шкідливі хімічні речовини, особливо якщо ростуть поблизу промислових зон, автомагістралей або забруднених територій. Тому навіть їстівні гриби, зібрані в несприятливих місцях, можуть стати токсичними.
Рекомендації для безпечного вживання грибів
Збирайте лише добре відомі вам їстівні гриби. Ніколи не кладіть у кошик ті, в яких сумніваєтеся! Пам'ятайте: кожен їстівний гриб має отруйного двійника.
- Уникайте місць збору поблизу доріг, заводів і сміттєзвалищ.
- Не збирайте старі, перезрілі або червиві гриби.
- Готуйте гриби в день збору. Ретельно мийте, а умовно-їстівні — відварюйте кілька разів зі зливанням відвару.
- Обмежуйте вживання грибів для дітей, вагітних та людей із проблемами шлунково-кишкового тракту.
Небезпечні гриби в інтернеті
Окремий і дуже небезпечний сегмент — це продаж в інтернеті речовин, які не належать до офіційно визнаних лікарських засобів, наприклад сушеного червоного мухомора (Amanita muscaria).
- Токсичність. Мухомор — отруйний гриб. Його вживання (в будь-якому вигляді) пов’язане з ризиком серйозного отруєння. Активні речовини (зокрема мусцимол та іботенова кислота) впливають на центральну нервову систему, викликаючи нудоту, блювоту, запаморочення, галюцинації, судоми, а у важких випадках – кому і смерть.
- Відсутність стандартів. Немає жодних стандартів щодо збору, сушіння, дозування та якості таких «препаратів». Неможливо гарантувати концентрацію токсичних речовин, що робить кожну дозу потенційно смертельною.
- Хибні обіцянки. Продавці часто приписують мухомору непідтверджені «лікувальні» властивості (від раку, депресії, для мікродозингу), вводячи споживачів в оману й відвертаючи увагу від необхідної доказової медичної допомоги.
В Україні діє закон, який дозволяє електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами, але з жорсткими обмеженнями.
- Ліцензування. Право продавати ліки онлайн мають лише ті аптечні заклади, які отримали спеціальну ліцензію на електронну роздрібну торгівлю від Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).
- Спеціальний перелік. Держлікслужба веде публічний Перелік суб'єктів господарювання, які мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі. Це дозволяє споживачам перевірити легальність продавця. Тому категорично не рекомендується купувати через інтернет-оголошення або сумнівні сайти речовини, які не зареєстровані як лікарські засоби. Вживати гриби як ліки теж категорично не рекомендується.
— Безпека завжди має бути на першому місці, — наголошує фахівець ОЦКПХ. — Це стосується вживання будь-яких продуктів, а грибів — особливо, адже чимало з них — смертельно отруйні або потенційно небезпечні для здоров’я. Бережіть себе!
Читайте також:
Щороку виявляють від 500 до 600 випадків: хворих на рак молочної залози на Вінниччині стає більше
Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності: у світі відзначають День серця
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.