Коронавірус на пухнастому. Чи може собака й кішка захворіти COVID-19 або заразити господаря?

Коронавірус на пухнастому. Чи може собака й кішка захворіти COVID-19 або заразити господаря?
  • На початку березня в Україні з’явились перші інфіковані коронавірусом люди.
  • А чи можуть захворіти домашні тварини або стати розповсюджувачами вірусу?
  • Про дезінфікуючі методи, які тепер варто використовувати, доглядаючи за собакою.

Карантин оголошено по усій країні, люди тижнями сидять вдома і бояться вийти на вулицю навіть за продуктами. Єдині, хто вимушені принаймні двічі на день покидати домівку — власники собак. 

— Коли навколо така паніка і ти зайвий раз намагаєшся не стикатись з перехожими на вулиці, волею-неволею починаєш хвилюватися за свого улюбленця, — ділиться з журналістами Христина, власниця маламута. 

Чи може собака захворіти на коронавірус?

Ні, в Україні жодного підтвердженого випадку захворювання коронавірусом у собаки чи кота не було. Як пояснює джерело за даними спеціалізованого ресурсу Animal ID, існує понад 40 типів коронавірусів. Всі вони діляться на чотири типи носіїв: 

Відео дня
  • альфа — коти і собаки, але у кожного з них вій тип віруса,
  • бета — люди,
  • гамма і дельта — птахи та риби.

Кожен з цих видів коронавірусу передається лише між представниками свого виду. Тобто людський коронавірус, усім нам відомий як COVID-19 може передаватись від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. І тільки так. 

Собачий коронавірус (ССОV)

У легкій формі, вірус може не мати симптомів взагалі або проявлятись незначними формами, такими як:

  • втрата апетиту,
  • діарея,
  • нудота.

Передається від собаки до собаки. Коти і люди не можуть заразитись цим типом віруса.

Котячий коронавірус (FCOV)

В легкій формі може взагалі ніяк не проявляти себе, у середній — викликати діарею. Вірус послаблює імунітет котів, що може бути поштовхом для розвитку інших захворювань.

У складних ситуаціях, вірус мутує у коронавірусний перитоніт, який може бути фатальним для кішки чи кота.

Симптоми перитоніту:

  • в’ялість,
  • втрата апетиту,
  • лихоманка,
  • нудота чи проблеми зі стулом,
  • порушення дихання,
  • ниркова недостатність, 
  • неврологічні проявлення.

Передається від кота до кота, безпечно для людей і собак.

Чи може собака бути розповсюджувачем COVID-19?

Так! Але лише зовнішніми проявами. Що це значить? Ми вже зрозуміли, що собака не може захворіти на людську форму коронавіруса та не може передати її людині звичним шляхом. 

Коронавірус може передаватись від людини до людини через дотик до собаки. Наприклад, ви гуляєте на вулиці з чотирилапим другом, зустріли знайомого, і він погладив вашого песика. Знайомий може і не знати, що інфікований, але перед тим, як торкнутися вашої собаки, він не мив і не дезінфікував руки.

Частинки вірусу залишаються на шерсті собаки, як на будь-чому іншому — телефоні, поручні у трамваї або на ручці дверей у магазині.

Вінничани вже почали писати пости про те, що собаки не будуть переносити коронавірус, якщо за ними правильно доглядати. Ось один із таких:


 

Що робити?

Найперше і найважливіше — не давайте нікому торкатися вашої собаки. Дезінфікуйте власні руки, періодично мийте їх ретельно з милом. 

Коли заходите у дім з вулиці, перш ніж погладити пухнастика, — ретельно помийте руки. Ви могли принести вірус самі на одязі, руках чи мілких предметах. Ретельно дезінфікуйте телефон, ключі, одяг виставляйте на сонце і не торкайтеся тварин, доки не переконаєтесь, що пройшли дезінфекцію.

Якщо ви хворі на коронавірус — не чхайте на улюбленця і не торкайтесь його брудними руками — це може слугувати розповсюдженням інфекції для інших людей.

 

Читайте також:

Сезон кліщів: як вберегти пухнастого друга від укусів, розповідають ветеринар та собачники

Чи змінив карантин життя собачника? Історії вінничан і поради експерта-кінолога

«Парковка» для собак біля «Сільпо». Ламають замки, бо садити тварину за грати не гуманно?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (64)
  • Когнитивный Диссонанс

    А ещё животное гуляя,может вступить на дороге в мокроту зараженного,облизаться,умыться и запрыгнуть к вам на диван.На шерсте как и на одежде вирус может сохраняться до 7 дней.
  • Ирина Лапа

    Журналисты что вы курите, какая сальмонелла от животных передается???Какая кышкова палычка???
  • Вероніка Сивоус

    Яка сволота це пише? Там літак прилетів з нашими туристами і з тим цим вірусом, які не хочуть бути в обсервації, а винні тварини, як завжди у нас. Як ми себе поводимо, те нам боженько і дає. Жалко коли із- за сволоти стаждають не винні люди.
  • Olga Tchaikovska

    Який ідіотизм. Будь який матеріальний об‘єкт може. Із-за такої подачі інформації і росте рівень істерії. І там де не має жодних для того підстав. Не має - зробимо 👿
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up