Смачні, але небезпечні. Епідеміолог розповіла, як не отруїтися грибами

- Щороку десятки українців потерпають від отруєння грибами. І Вінниччина не виняток.
- Незважаючи на численні попередження, люди продовжують наражати себе на небезпеку.
- Чому так відбувається? Які помилки найчастіше призводять до отруєння? Відповіді на ці питання ви знайдете в нашій статті.
Завідувач відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Скоробогач розповіла про статистику отруєнь грибами за два роки у нашому регіоні. Також вона нагадала про правила їх споживання.
— Нинішня погода — чудова нагода побути в тиші лісу, подихати свіжим повітрям і насолодитися красою осіннього лісу. А ще… піти по гриби. Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді, — каже Скоробогач. — Хітин, що входить до складу грибів, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому їх вважають «важкою» їжею. Тому отруєння грибами вважаються одними із найважчих харчових отруєнь.
Торік — вісім випадків, у 2024 — п'ять
За інформацією МОЗ, на території країні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних же — близько двох тисяч. Та ще й сплутати їх дуже легко. Водночас не лише отруйні гриби можуть зашкодити здоров′ю, але й неправильно приготовлені їстівні, або ті, що виросли на забруднених територіях.
У 2023 році в Вінницькій області зареєстрували вісім випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждали вісім людей, в тому числі одна дитина, летальних випадків не було.
Вже цьогоріч зареєстрували п'ять підтверджених випадків, ще три людини знаходяться на стаціонарному лікуванні. Серед постраждалих — 12-річна дитина, що отруїлася після вживання попередньо відварених і посмажених дикорослих грибів, які мати назбирала та приготувала для неї. Дитина знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання.
Нагадуємо правила вживання грибів
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, що підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема, важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Не годуйте грибами дітей! Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми грибного отруєння
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які ви вживали.
Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Читайте також:
П’яний водій на Volkswagen втікав від поліції та потрапив у ДТП
Шалений дрифт під наркотиками: водій утікав від поліції та потрапив у ДТП
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.