Яким має бути харчування навесні, щоб організм зміг без зусиль подолати захворювання, відновити імунітет та нестачу вітамінів? Фахівці рекомендують овочі та фрукти, бобові, ягоди та зелень, горіхи, рибу, м’ясо,молочні продукти, яйця, крупи, хлібні злаки,масла і жири.
Щоб було корисно і смачно для тих вінничан, які зараз знаходяться на карантині і не лише, провідні шеф-кухарі нашого міста діляться сезонними рецептами.
Користь: селеру рекомендують вживати при серцево-судинних захворюваннях і гіпертонії, проблемах зі шлунково-кишковим трактом. Хімічний склад селери багатий органічними сполуками, включаючи амінокислоти, ефірні олії, вітаміни A, K, E та вітаміни групи B, а також величезну кількість мікроелементів. Все це добре впливає на процеси обміну речовин в організмі людини. З цієї причини селеру включають у раціон хворих на цукровий діабет.
Продукти:
-корінь селери
-картопля
-морква
-зелений горошок
-цибуля
-часник
-оливкова олія
-сіль, цукор
Спосіб приготування:
Очистити овочі. Обсмажити часник з цибулею на оливковій олії. Всі овочі з часником та цибулею запекти в пергаментному папері з додаванням щіпки солі та цукру при темепратурі 180 градусів до готовності. Подавати в гарячому вигляді зі свіжими овочами за смаком.
Користь: гарбуз містить у собі величезну кількість речовин, необхідних для нормальної роботи нашого організму. У його м’якоті містяться найважливіші мікроелементи — калій, кальцій, магній, фосфор. Є в ній і вітаміни В1, В2, В12, РР. Але особливо багатий гарбуз на провітамін А — бета-каротин. Це з’єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища.
Продукти:
-гарбуз -1 кг
-хурма
-апельсин
-цукор - 50 гр
-оливкова олія- 50 гр
-чебрець
-мед - 25 гр
-морква - 250 гр
-вода - 350 гр
-ванільний цукор -1 пачка.
Спосіб приготування:
Гарбуз очищаємо і видаляємо насіння. Нарізаємо гарбуз і викладаємо у форму. Поливаємо оливковою олію, додаємо гілочку чебрецю і цедру 1 апельсина. Запікаємо в духовці при 160 градусах 25 -30 хв. до готовності. Моркву відварюємо. Потім в блендер поміщаємо гарбуз, моркву одну хурму і все перебиваємо до однорідної кремової маси. Якщо суп занадто густий, додаємо кип'ячену воду. Додаємо ванільний цукор. При подачі прикрашаємо апельсином, хурмою, гілочкою м'яти і поливаємо медом.
Користь: черемша — справжнє джерело вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин і амінокислот. Вона містить велику кількість вітаміну С, ефірні масла,вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях. Рослина покращує роботу травної системи і знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози.Крім того, доведено користь черемші для серцево-судинної системи.Черемшу також часто застосовують при авітамінозі.
Користь: скумбрія— мега популярна серед гурманів риба. Користь скумбрії полягає в її хімічному складі. Вона багата полінасиченими жирним кислотами Омега-3.До складу морської риби входять вітаміни групи А, В, С, В, РР, Е, Н і К. Це цілий вітамінний алфавіт. Користь скумбрії просто очевидна, якщо додати до вітамінного складу продукту такі макро- і мікроелементи як залізо, цинк, магній, фосфор, калій,
Продукти:
-черемша
-яйце куряче
-яйце перепелине
-огірок
-редис
-цибуля зелена
Спосіб приготування:
Зелень та овочі нарізають. Яйця відварюють і теж подрібнюють. Все з'єднують і пермішують. Заправити такий салат можна олією, майонезом або сметаною, на вибір.
Подукти:
-скумбрія
-соєвий соус
-лимон
-оливкова олія
-сіль, перець
-чебрець
Спосіб приготування:
Скумбрію почистити, посолити і поперчити. Маринувати у соєвому соусі з лимоном і чебрецем, додати трішки олії. Рибу можна смажити на мангалі, грилі або сковороді. Подавати з картопляним пюре, міксом салату та помідорами чері. Заправити такий салат можна олією, майонезом або сметаною, на вибір.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер