«Прокинетесь зі стовідсотковим зором». Як у Вінниці здійснюють мрії людей, що погано бачать (Новини компаній)

«Прокинетесь зі стовідсотковим зором». Як у Вінниці здійснюють мрії людей, що погано бачать (Новини компаній)

Коли людина у Вінниці лягає на операцію лазерної корекції зору, їй дають в руки величезного плюшевого медведя на ім’я Зорик. Він смішний, милий і приємний на дотик. Але в його обіймах можна провести не більше 15 хвилин. Саме стільки триває процедура. Уже наступного ранку люди, які раніше не могли жити без лінз і окулярів, прокидаються зі 100%-вим зором.

Лазерну корекцію роблять лише дорослим. Дітям і підліткам вона не підходить. То навіщо ж дають іграшку? Щоб пацієнту було спокійніше під час операції. Хоча сама процедура безболісна, і перед її початком в очі закапують анестетик. Але нерви є нерви. Важко лежати спокійно, коли ти розумієш, що над змінами будови твого ока зараз працює техніка, нехай і надсучасна.

У Вінниці є лише одне місце, де проводять лазерну корекцію — «Подільський центр зору». Більш того, це єдина клініка, де роблять такі операції, на всю Центральну Україну — Вінницьку, Хмельницьку і Житомирську області.

На якому обладнанні роблять операції

У  «Подільському центрі зору» стоїть лазерна установка для корекції останнього покоління — WaveLight EX500. Виготовлена в Німеччині. Повністю автоматизована система. Власне, операцію вона робить сама, без втручання людини. Лікарю потрібно лише провести обстеження пацієнта і ввести всі його дані в комп’ютер. Далі вони йдуть на сервер, де цифри обробляються і програма складає інструкцію для лазера — індивідуально під кожного пацієнта. Операцію техніка робить сама, лікар лише спостерігає.

— WaveLight EX500 — це один з найкращих лазерів. Більш сучасної системи наразі просто не існує. І під неї постійно оновлюється програмне забезпечення. Останній апгрейд був у 2017. Наступний запланований на 2019, — каже лікар-офтальмолог Сергій Кривов’яз.

Власне саме пан Сергій і є головним по лазерній корекції у «Подільському центрі зору». І він перший, кому зробили операцію, коли клініка купила обладнання.

— Тоді приїхав спеціаліст, щоб показати нам, як працює лазер і провести кілька учбово-тестових операцій. Ми усім своїм знайомим і друзям казали, що, мовляв, приходьте: можна абсолютно безкоштовно провести лазерну корекцію. Але усі боялися. Тоді я запитав, чи погодяться вони, якщо я буду першим. Кажуть: так. У мене була короткозорість: −1. Вона мені особливо не заважала, лінз я не носив, окулярами не користувався. Але після операції уже чотири роки маю стовідсотковий зір.

Сергій Кривов’яз каже, що лазерна корекція підходить як пацієнтам з короткозорістю (до −12), так і з далекозорістю (до +6). А також тим, хто має астигматизм — дефект кривизни рогівки.

Скільки років має бути пацієнтам

Операцію можна проводити лише дорослим, тому що у дітей і підлітків «мінуси» та «плюси» їх зору можуть змінюватись. А потрібно, аби перед корекцією зір пацієнта мінімум рік залишався стабільним.

— Формально проводити операцію можна з 18 років, — каже Сергій Кривов’яз. — Але, як правило, ми рекомендуємо почекати до 19 чи навіть 21 року. Хоча іноді, наприклад, коли операція потрібна для вступу до військового чи льотного училища, чекати немає часу. У будь-якому разі в пріоритеті безпека пацієнта.

А от верхньої вікової межі для проведення лазерної корекції зору не існує.

— У нас був пацієнт 56 років, далекобійник, їздить по всій Європі, — каже лікар. — Ми йому виправили зір і він зараз дуже задоволений.

Але пацієнтам після 40 років потрібно враховувати, що у них уже починається природній процес розвитку вікової далекозорості.

— Після проведення корекції пацієнт з короткозорістю буде бачити вдалечінь, як абсолютно здорова людина, а от, щоб почитати книгу чи попрацювати за комп’ютером, йому доведеться одягати окуляри. Для далекобійника — те, що потрібно. А от для IT-шників це, напевне, буде більше негатив, ніж позитив.

Загалом, за словами лікаря, лазерна корекція підходить не всім. Десь кожному п’ятому пацієнту, який приходить до «Подільського центру зору», медики вимушені відмовляти в проведенні операції: через занадто тонку рогівку ока, інші системні захворювання, ризик ускладнень тощо.

Чим відрізняються між собою методи лазерної корекції

Сама операція дійсно безболісна і проходить дуже швидко — 15 хвилин або і менше. Але готуватись до неї потрібно кілька днів, найголовніше — не носити контактних лінз, щоб можна було максимально точно зняти фізичні показники рогівки.

Є дві методики проведення лазерної корекції — ЛАСІК і ЛАСЕК. Назви схожі, але принципи різні.

— ЛАСІК — це коли спеціальним автоматичним інструментом формується лоскут рогівки, далі під ним лазер випаровує тканину на певну товщину, — каже лікар. — Потім лоскут повертається на місце і, власне, все.

«Шрам» після операції перестає бути помітним уже через кілька години. Одразу після процедури у пацієнта можуть сльозитися і різати очі. Але наступного ранку він прокидається уже зі 100%-им зором.

Метод ЛАСЕК вимагає більшого періоду реабілітації. Від п’яти днів і більше.

— Цей метод краще підходить для роботи із тонкими рогівками, — каже лікар. — Випаровування відбувається по всій поверхні, без зрізання поверхневого шару. Тобто, фактично, на оці залишається опік. Ми його прикриваємо спеціальною лінзою, яку лишаємо на кілька днів. Коли поверхня загоюється, людина отримує високий зір. І цей метод, наприклад, показаний військовим. Бо якщо операцію їм проводити за методом ЛАСІК, зрізуючи лоскут, від контузії чи інших сильних травм той може зміститися, що буде вимагати повторного хірургічного втручання.

Корекцію можна робити повторно

Є міф, що, якщо лазерна корекція пройде невдало чи з часом після операції зір знову впаде, то виправити цю ситуацію буде вже неможливо. Бо, мовляв, повторно лазерну корекцію не проводять. Це — неправда.

— Якщо необхідно, проводимо докорекцію. Їх може бути навіть кілька. У складних випадках одразу обговорюється з пацієнтом двоетапність процедури, коли за розрахунками одним втручанням обсяг корекції буде недостатній. У світовій практиці зафіксований випадок, коли пацієнту робили аж п’ять корекцій.

Додатково платити за докорекцію пацієнтам «Подільського центру зору» не потрібно. Її надають як гарантійну послугу. У вартість операції також входить обстеження лікаря — через місяць, три і шість після корекції. Дають також необхідні краплі для швидкого загоєння ока.

Загалом, ціни в «Подільському центрі зору» такі, що операції до Вінниці приїздять робити з Києва і з-за кордону. Якість — на столичному рівні, вартість — менша. Корекція одного ока коштує від 10 500 до 15 тисяч.

А вартість обстеження, під час якого зроблять перевірку зору і скажуть, чи показана вам така операція — лише 300 гривень. Тоді ж лікарі визначать, який метод корекції — ЛАСІК чи ЛАСЕК — підходить більше.

Зробіть це прямо зараз

Телефонуйте прямо зараз: (0432)65-51-51, (097)701-26-00. Або одразу приходьте до клініки — за адресою Зодчих, 7.

Більше подробиць можна дізнатись на сайті — centr-zory.com.ua.

Наблизьте той день, коли ви без жодних окулярів і лінз зможете побачити 100% виднокола. Лише уявіть, скільки позитиву принесе у ваше життя ця зміна.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up