«Приходять перед відправленням потягу». Як у Вінниці працює центр вакцинації на вокзалі

«Приходять перед відправленням потягу». Як у Вінниці працює центр вакцинації на вокзалі
  • З 21 жовтня у всіх містах країни почали розгортати пункти щеплень на вокзалах. У Вінниці такий розпочав роботу на залізничному вокзалі 25 жовтня. 
  • Чи багато людей вакцинуються перед поїздкою? Можна отримати на місці довідку про вакцинацію? Чи безпечно робити вакцину перед мандрівкою у потязі? Все це дізналися у центрі вакцинації.

Вокзал, субота, обід. Тут людно, на зупинці, що поруч із входом у приміщення вокзалу, люди стоять групами, утворюючи скупчення. Здалека лунають оголошення про потяги, що прибувають і звернення про те, що без ковід-сертифікату чи негативного тесту — у потяг зась. 

Доходячи до дверей залізничного вокзалу, помічаємо табличку — «Тут вакцинують від COVID-19». Заходимо у хол, там стоїть кілька людей, очікуючи на свій поїзд. Черги до якихось дверей не бачимо, хоча ми очікували, що центр вакцинації буде користуватися популярністю. 

Відео дня

Одні з дверей у холі відкриті, на них листок А4 з надписами про графік роботи центру щеплення. З них дізнаємося, що центр вакцинації від коронавірусу тут працює з 09.00 до 14.00. 

Заходимо, у невеличкій кімнаті — лавка, кілька стільців та стіл. На столі приклади інформаційної згоди, яку потрібно заповнити перед вакцинацією. 

Там ви маєте вказати свої контактні дані, чи є у вас алергії, коли ви востаннє щеплювалися, чи у вас хвороби з переліченого списку і тому подібне. Коли ми прийшли у центр вакцинації, одна з вінничанок, які прийшли на щеплення, якраз заповнювала цю згоду. Займає це буквально кілька хвилин. 

Далі ви маєте зайняти живу чергу, яка у момент нашого приходу складалася з чотирьох осіб, і почекати.

Розгорнули такі пункти вакцинації на вокзалах для того, щоб заохотити людей вакцинуватися. 

«Рішення про відкриття пунктів вакцинації на вокзалах — це значний внесок залізничників у боротьбу з пандемією коронавірусу. Щодня вокзали приймають тисячі пасажирів, які відтепер можуть отримати щеплення, не витрачаючи додатковий час на поїздку до медзакладу. Крім того, вони є зручними для мешканців міст, адже, як правило, вокзали знаходяться у місцях зі зручною транспортною розв’язкою», — зазначив представник «Укрзалізниці» Олександр Перцовський. 

Питаємо у людей, що прийшли вакцинуватися сюди, чому саме обрали цей пункт щеплення? У відповідь чуємо, що він знаходиться близько до домівки. Жодна людина не сказала, що прийшла вакцинуватися через те, що хоче поїхати у потязі чи через інші обмеження. Лише добровільні бажання щепитися. 

Сама процедура щеплення проходить в окремому приміщенні. У невеличкій кімнатці, де поставили два столи та кілька стільців. Там працює дві медпрацівниці. 

Заходимо, сімейна лікарка якраз спілкується із вінничанином, який прийшов на щеплення. 

— Ви знаєте, якою вакциною хочете вакцинуватися?, — запитує лікарка у чоловіка.

Тут є на вибір три вакцини: CoronaVac, AstraZenec та Pfizer. Вінничанин обирає першу, з ним привітно та роз'яснено спілкується лікарка. 

— Не хвилюйтесь, другу дозу ви точно отримаєте. Можете це зробити тут, або в іншому пункті вакцинації. Зараз немає перебоїв з постачанням вакцини. Є деякі неполадки з доставленням вакцини Pfizer, але з понеділка все має вирішитися. А з CoronaVac, яким ви будете щепитися, не передбачається перебивання постачі, — говорить лікарка пацієнту. 

З нами ж медпрацівниці не надто хочуть розмовляти, однак після наполегливих запитань, ми дізнаємося відповіді на питання, що нас цікавлять.

Поки ми спілкуємося з лікаркою, у кабінет заходить працівниця вокзалу в уніформі «Укрзалізниці», їй потрібно знати кількість людей, яких тут вакцинували впродовж робочого дня центру. Сьогодні, 30 жовтня, кількість сягає 25-ти. 

Які документи тут дають? Ніякі. У цьому пункті вакцинації ви можете лише щепитися.

— У нас немає ні бланків, ні нічого, — каже сімейна лікарка Катерина Гапонюк.

— А коли тоді буде довідка?, — уточнює вінничанин, що готується до вакцинації.

— Дивіться, у нас немає комп'ютера, я приходжу додому і в всіх неробочий час вношу потім всі щеплення. У мене на це є 14 робочих днів, я вношу це швидше. Тому десь в середу ви можете звертатися до лікаря й отримати довідку 063 форми, медик поставить свою печатку і вона буде дійсна. 

Додамо, що у кількох містах є можливість у таких пунктах щеплень на вокзалах отримати спеціальну довідку з печаткою, що людина отримала першу дозу вакцини. Тобто, де-факто там можна провакцинуватися перед відправленням свого потягу. У нас такої можливості немає, але, може, воно й на краще. Бо лікарі категорично не рекомендують так робити. 

— Пробують приходити перед відправленням потягу. Але це не бажано робити, особливо, якщо люди хочуть вакцинуватися Pfizer. Це та вакцина, яка може давати температурну реакцію. Через це у потязі може бути дискомфортно їхати, може стати погано. Перед подорожами загалом не рекомендується проводити якісь медичні процедури. Раптом буде побічний ефект? А хто в поїзді буде надати допомогу?, — говорить медпрацівниця. 

Також на вокзалі можна зробити експрес-тестування. Щоправда, коштує це 350 гривень. Але, якщо ви не вакциновані, то тестування це єдиний вихід. Ви робите експрес-тест та приблизно за пів години отримуєте довідку. Якщо результат негативний — це буде підстава для посадки в поїзд. 

Читайте також: 

Правда чи міф? Перевірте, що ви знаєте про вакцинацію від коронавірусу (ТЕСТ)

Фальшивий ковід-сертифікат: наскільки легко купити і що за це «світить»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Владимир Дидык

    Скоро будуть колоти на утилізацію в громадських туалетах..Це вже навіть не ветеринарія,тому що з худобою так не поводяться..Справжній геноцид людей!!!
  • Лариса Груднак

    Бред!!!
  • Антонина Савчук-Сологуб

    А чому не зробити один вагон для вакцинованих,а іінший для невакцинований і не примушувати людей

    Serg S reply Антонина Савчук-Сологуб

    Краще одну країну для вакцинованих, а іншу для Ковід-ідіотів. Нехай заразу поміж собою розносять, а не поміж нормальних людей)
  • Леонид Харченко

keyboard_arrow_up