Фальшивий ковід-сертифікат: наскільки легко купити і що за це «світить»

Фальшивий ковід-сертифікат: наскільки легко купити і що за це «світить»
  • Оптом дешевше і всі перевірки пройдете — саме так шахраї заохочують людей купувати фальшиві сертифікати вакцинації. Вже й у вінницьких Facebook-групах з'являються такі дописи. 
  • Перевірили, наскільки легко можна знайти сторінки, де продають підроблені сертифікати. Розповідаємо, які схеми є у шахраїв та яке покарання на них очікує. 

Вінничанка Тетяна Власюк 25 жовтня виклала допис у якому додала скріншоти пропозицій про купівлю ковід-сертифікатів у вінницькій групі «Продам.Віддам.Подарую.Пропоную.Вінниця.Вінницька область.Україна.». 

Там опублікували допис такого змісту: 

«Виготовимо ковід-сертифікат. Доставка Новою поштою, Укрпоштою. Доставка у ваше місто. Виготовимо сертифікати на ваші дані. Всі сертифікати занесені у базу даних. Будь-які перевірки проходять. Внутрішній і сертифікат для виїзду за кордон. 

Відео дня

Термін виготовлення і доставки 2-3 дні, залежить від дня замовлення», — йдеться у дописі шахраїв. Останній вже видалили. 

З власних джерел, ми дізналися від вінничанина, що для отримання сертифікату можна домовитися з сімейним лікарем. Останній — виливає вашу дозу вакцини і вносить дані у ковід сертифікат. Таким чином ви «вакциновані» і документ буде «справжнім». 

Кіберполіція говорить, що бореться з такими діяннями. Наразі вже розпочато майже 800 проваджень. 

— Сьогодні в Україні фіксується найбільша смертність від початку пандемії. Це виклик, який ми маємо подолати разом. Альтернативи вакцинації та дотримання карантинних обмежень не існує, — говорить міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. — На жаль, деякі українці готові платити за підроблений сертифікат вакцинації, звертаючись до шахраїв та недобросовісних лікарів. Нацполіція щоденно бореться з такими підробками. Відповідальність тих, хто йде на це правопорушення буде невідворотною.

Тому, він звернувся до всіх. Повідомляйте про факти підробки сертифікатів на гарячу лінію кіберполіції 0 800 505 170 або за номером 102

Також, як дізнаємося з сайту кіберполіції, повідомити про вчинений злочин можете за допомогою форми зворотного зв'язку на сайті: https://ticket.cyberpolice.gov.ua

У разі виникнення питань щодо заповнення форми зворотного зв'язку, звертайтеся до Сервісної служби кіберполіції: [email protected]

У ефірі «Свободи слова» Монастирський сказав, що позиція поліції буде жорстока. 

— Трапляються випадки, коли недоброчесні медики пропонують підроблені сертифікати. Це найбільше шкода, але їх поліція також перевіряє. Бо робляться контрольні закупки таких підроблених сертифікатів і були затримані лікарі, які вдавалися до підробки, — каже міністр. — Позиція поліції буде надзвичайно жорстока. Я думаю, що позиція МОЗ буде відповідною. 

Яка ситуація у Вінниці? За словами речниці Нацполіції у Вінницькій області Анни Олійник, на Вінниччині відкрито три кримінальних провадження щодо фальсифікації ковід-сертифікатів. 

— Одне з кримінальних проваджень — за частиною 2 статті 364 (за зловживання владою або службовим становищем), — коментує Анна Олійник. Уточнюємо у неї, чи це медичний працівник? У відповідь чуємо: «Так, але поки йде слідство більше деталей не можемо надати». 

— Ще два кримінальних провадження відкрито за частиною 3 статті 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї), — прокоментувала речниця. — Зараз 67 мобільних груп контролюють щоденно транспорт, суб'єктів господарювання, перевіряють міжобласні перевезення. Перевіряють, чи чинні сертифікати у водії та пасажирів. Якщо ні, то викликається слідчо-оперативна група, але поки таких випадків не було. 

Додамо, ці кримінальні провадження караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років. 

Телеграм, вайбер, фб

Найрозповсюдженіший метод роботи шахраїв — через групи та сторінки в соцмережах і месенджерах. Вони їх часто видаляють й створюють нові. 

Знайти ці групи легко. Нам на це пішло 3-5 хвилин, аби відшукати кілька сторінок в телеграмі. Існує цілий ринок, де можна купувати оптом, шукати дешевші варіанти. 

У цих групах зазвичай можна побачити такого змісту інформацію: 

«Напевно на вашій роботі, змушують пройти «добровільну» (примусову) вакцинацію. Наша команда готова допомогти Вам, зробити реальні документи за новою коронавирусной інфекції Covid-19. Ми працюємо по всій Україні.

Нагі документи повністю офіційні, а номерні ампули з вакциною ми знищуєм, щоб не викликати підозр. Проводимо документ скрізь портал Дiя і Helsi», — йдеться у шахрайській групі. 

Ви читаєте це повідомлення, а за деталями маєте написати до менеджерів. У деяких спільнотах шахраїв є навіть окремі сторінки з відгуками людей, де вони додають фото своїх «справжніх» сертифікатів. 

Ось ще один варіант інформації, яку можна прочитати у іншій групі: 

«Відразу почну з того, що дурити ніхто не збирається. Сертифікат робиться 3-5 тижнів з першого уколу, швидше за ніяк. Заднім числом зробити укол (як деякі пишуть) також неможливо, лікар щодня обробляє певну кількість людей і зробити укол заднім числом на 2 тижні – неможливо. Кому терміново потрібно для роботи: після першого «уколу» можна у свого лікаря забрати папірець, що ви пройшли пройшли першу вакцинацію.

QR коду на самому сертифікаті теж не може бути. Це просто жовтий папірець з набором букв, який можна зробити за півгодини і в основному, саме його і продають у різних каналах. Оплата в криптовалюті або карті». 

За скільки продають такі сертифікати? Ціни різні. Подекуди можна знайти за тисячу, є варіанти за дві тисячі. Чим вони відрізняються? Не зрозуміло, у будь-якому випадку це фальшивка. Оптом у одній групі ми знайшли за 750 гривень, якщо брати більше трьох. 

Про ще один варіант підробки документів написав у своєму телеграм-каналі міністр цифрових трансформацій Федоров. 

«Тут одні умільці для Android зробили фейкову копію програми з документами в дизайн стилі Дії, яка встановлюється за посиланням, ні з Google Play (формат apk). Мета — створювати підробки ковідних сертифікатів, фейкові паспорти для покупки алкоголю неповнолітнім. Звичайно ж, документи не валідуються через QR. І для тих, хто купує подібні «сервіси», будьте обережні, можна потрапити під статтю «підробка документів», — пише Федоров.

Чому є попит?

І для чого це все? Як можна помітити з соцмереж, де навіть під дописом президента про ефективність вакцинації прийшло кілька тисяч антивакцинаторів, люди не вірять у вакцини. У нас буяють антивакцинаторські настрої. 

Фонд «Демократичні ініціативи» з Центром політичної соціології провів опитування щодо ситуації в системі охорони здоров'я під час пандемії COVID-19. 

«Цікаво, що 22% вважають ефективним вживання засобів профілактики (наприклад вітамінів), що є приблизно співмірним з кількістю людей, які ефективним способом захисту вважають повне вакцинування рекомендованими вакцинами (23%)», — йдеться у дослідженні. 

Основним мотивом є бажання працювати у період посилення карантинних обмежень. Читаємо, що як основний аргумент «за» вакцинацію це твердження обрали навіть більше людей, ніж безпечність та ефективність вакцини. Існують також відмінності у вікових групах.

«З віком потреба працювати в період локдауна зменшується, і для старших респондентів більшу вагу набирають рекомендації лікарів. Для молодих респондентів одним із найвагоміших аргументів є можливість виїзду за кордон», — йдеться в опитуванні. 

Нещодавно депутат Київради Леонід Ємець на своїй сторінці в Facebook опублікував допис в якому написав про ситуацію, як у реанімацію завезли одразу сім людей із ковід-сертифікатами. 

«2 прививки, повна вакцинація. Завідувач відділення, м'яко кажучи, був здивований важкістю симптомів вакцинованих. Так бути не мало. Завідувач включив «режим лікаря Хауса», і провів з кожним індивідуальну бесіду. Попередив, що є два протоколи лікування. Один для вакцинованих і інший для невакцинованих, відповідно. Сказав, якщо їх наплутати — то результати будуть дуже сумні. Ну, я думаю ви вже здогадалися. Всі сім вакцинованих пацієнтів — купили собі сертифікат», — йдеться у дописі. 

Показова ситуація. Наголосимо, вакцинація в Україні безкоштовна. Також цілком безоплатно можна отримати сертифікат про вакцинацію у лікаря, з яким ви маєте укладену декларацію. Не потрібно шукати жодні групи, оформлювати відверто сумнівні сертифікати, платити за це гроші та створювати небезпеку для свого життя і оточуючих. Єдиний спосіб подолати пандемію — вакцинація. 

Читайте також: 

Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації

«Не лікуйте дітей у шаманів» Лікар-ортопед про дитячу поставу та як її виправити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Myroslav Dovhaliuk

    Клята влала спонукає громадян вакцинуватись, щоб вони вижили та платили податки! Люди мають перенести цю модну хворобу або померти! У нас евтаназія не дозволена, це шанс!
  • Nina Mezhybovska

    Фальшивый ветпаспорт 😂
  • Вячеслав Онищук

    А який він оригінальний?
    Всі зоопаспорти різні
  • Надюша Зеленяк

    Я лучше фальшивку куплю, чем делать вакцину не понятно от чёго.

    Инна Зять reply Надюша Зеленяк

    Що значить  так звана  розшифровка?

    Светлана Винницкая reply Надюша Зеленяк

    Людмила Стратій если бы не изучала - уже давно бы в живых не было.

    Людмила Стратій reply Надюша Зеленяк

    Светлана Винницкая можна подумати, ви щось тямите в компонентах. Страшилки про вакцини від фейсбучних експертів - ваш максимум

    Светлана Винницкая reply Надюша Зеленяк

    Людмила Стратій какая она умная😂
    А чего ж она не разобрала по каждому компоненту?

keyboard_arrow_up