Покусала нещеплена собака: що необхідно знати про сказ

Покусала нещеплена собака: що необхідно знати про сказ
  • Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькі області попереджає, якщо вас вкусила собака чи інша тварина — негайно зверніться до лікаря!
  • Для боротьби зі сказом необхідно вакцинувати домашніх тварин і уникати контактів із потенційно небезпечними.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу, яке характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Зараження людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці), домашніх (коти, собаки) чи сільськогосподарських тварин, як правило, через покуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів.

Відео дня

Початкові симптоми сказу:

  • підвищення температури і біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування або печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів, захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Розрізняють дві форми захворювання на сказ:

  • Активний сказ — у людей з активним сказом простежується гіперактивність, збудженість, гідрофобія та інколи аерофобія. Смерть настає через декілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.
  • Паралітичний сказ — на паралітичний сказ припадає близько 30 % усіх випадків захворювання людей. Ця форма сказу триває довше попередньої та з легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу або подряпини. Повільно розвивається кома і наступає смерть.

Профілактика

Сказу можна 100 % уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Одним із основних заходів профілактики сказу є щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною, а також зменшення популяції лисиці червоної в дикій природі.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, — втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин.

При несвоєчасно проведених щепленнях, котрі здійснюються потерпілим особам після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

 

 

Читайте також:

«Бабине літо буде дуже довгим»: народний синоптик дав прогноз на осінь

Вінничанин виклав ланцюг зі сміттям на зупинці громадського транспорту

Смертельна ДТП на об'зній: водій на Hyundaі влетів під вантажівку Renault

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • володимир назаренко

    Закон про захист собак в дурдомі є а про захист людей від собак де
  • Читач97

    Розповім власну історію
    2 місяці тому проїжджаючи велосипедом повз кінцеву тролейбусну зупинку Вишеньки, мене почала наздоганяти зграя дворових собак (близько 10-15 осіб), половина без кліпс, усі достатньо великого розміру. І одна з них спромоглась всадила мені зуби в ногу. Але вдалось відбитись і втекти. Цікаво, що було якби я впав з велосипеду?
    Після цього я одразу поїхав на Київську у лікарню, де після 2 годин очікування в черзі, потім 2 годин огляду та пошуку вакцин мені зробили 2 щеплення - правець та сказ. Далі дали довідку для сімейного лікаря, по якій я ще мав отримати 5 щеплень від сказу на протязі близько місяця і разом з останньою вакциною ще одну від правця.
    Дуже здивували запитання лікарів "ви точно хочете вакцинуватись?", ніби при данних умовах я мав вибір? Що 1 що 2 хвороба має летальні наслідки, можливості спостерігати за твариною що вкусила - немає, про що в деталях було описано при реєстрації у приймальному відділенні.
    Обурує лише одне - на сьогодні майже щовечора ця зграя так і бігає в районі Сільпо по вул. Воїнів-інтернаціоналістів. Так само половина з собак без кліпс і так само кидаються на велосипедистів та самокати.
    Собак я люблю, проти нічого не маю, але мають бути якісь правила і хтось повинен відповідати за таку ситуацію.
    Питання до місцевої влади - скількох людей мають покусати,  щоб ситуація змінилась та відповідальні понесли покарання?

    Artem Snic reply Читач97

    безусловно власти виновны, спорить не буду, ну а вы не знаете где живёте? на других надейся но сам не плошай..
    купите баллончик газовый или перцовый, идеально против собак, ваши 100 гривен потраченные на него окупятся многократно
    А если не хотите, 300 -400 гривен на ультразвуковой отпугиватель и к вам попросту не подойдут ближе 10 метров
    Ещё собаки как огня боятся треска электрошокера

    Читач97 reply Artem Snic

    отпугиватель у меня есть, но данное ЧП произошло в течении 4-5 секунд и крутя педали я даже не сообразил его применить, так как они начали выбегать за мной на дорогу со всех углов и справа и слева, Поскольку дело было на проезжей части, оставалось только набрать скорость. А пока крутил головой охреневая от их размеров и количества, пропустил как одна успела ухватить за ногу
  • Сергей Афанасьев

    Відразу після укусу має розрочинатись вакцинація від сказу, паралельно спостереження за твариною. Якщо з твариною через 10 днів все добре, курс вакцинації можна припинити. За бездомними  тваринами нагляд не встановлюється
  • Сергей Афанасьев

    Не  важливо чи щеплена собака чи ні, документом який пітверджує безпечність тварини є довідка про рівень антитіл до вірусу сказу.

keyboard_arrow_up