«Обізнаність — це знання, яке рятує життя», — що ви маєте знати про лімфому вже зараз

«Обізнаність — це знання, яке рятує життя», — що ви маєте знати про лімфому вже зараз
Інеса Матюшенко
  • Вересень — це місяць обізнаності про лімфому. А лімфома — це найпоширеніша форма раку крові, яку щороку діагностують понад трьом тисячам українців. 
  • Разом зі співзасновницею Inspiration Family Інесою Матюшенко розповідаємо про речі, які має знати кожен, хто стикається з цим захворюванням.

За даними Центру медичної статистики МОЗ, за минулий рік в Україні виявили 3 454 випадки злоякісних захворювань лімфатичної та кровотворної системи. На жаль, багато українців не має ніякого уявлення про те, що це за захворювання і які наслідки вони можуть для них мати. 

Саме тому всеукраїнська організація Inspiration Family запустили у вересні інформаційну кампанію, мета якої — розповісти про симптоми, які допоможуть розпізнати лімфому і про фахівців, що до них варто звертатися у разі підозри цього захворювання. 

— Наш головний меседж — лімфома лікується. Її перемагають близько 80% пацієнтів. Але через недостатню обізнаність людей про симптоми, страх перед онкологією та довіру альтернативним методам лікування, а не доказовій медицині, — чимало пацієнтів просто втрачають дорогоцінний час, — говорить Інеса Матюшенко. — Наша організація хоче зробити лімфому зрозумілою для людей. Аби кожен, кому доведеться з нею стикнутися не панікував, а мав у своєму арсеналі чіткий алгоритм дій. 

Відео дня

Нижче ми розповідаємо про ТОП-5 важливих фактів про лімфому, що про них, ймовірно, ви навіть не здогадувалися. 

Лімфома — це понад 80 різних захворювань

Лімфатична система — частина імунної системи, допомагає організму впоратися з інфекціями. Саме її вражає лімфома.

Існує понад 80 видів лімфом, які об’єднують у дві групи: лімфома Ходжкіна і неходжкінські лімфоми. Саме до останньої групи належить абсолютна більшість типів лімфом. 

Тип лімфоми визначається за допомогою гістологічного (клітинного) аналізу ураженого лімфовузла. Кожен тип лімфоми має окрему схему лікування, тому правильно визначити, яка саме лімфома вразила пацієнта — надзвичайно важливо.

Лімфома маскується під інші діагнози

Основний симптом лімфоми — збільшені лімфовузли. Вони можуть збільшитися з інших причин, втім, якщо ви бачите стійке запалення — обов’язково зверніться до лікаря. Серед інших симптомів лімфоми: тривала підвищена температура, втрата ваги, свербіж шкіри, нічна пітливість, втомлюваність і слабкість. 

Лімфому можуть переплутати з туберкульозом, саркоїдозом легень (доброякісне захворювання), хронічним бронхітом, лімфаденітом. Розпізнати лімфому самостійно на ранніх стадіях неможливо, оскільки це захворювання найчастіше не проявляється специфічними симптомами. Тому сімейні лікарі мають бути онконастроженими та виключати лімфому серед інших діагнозів. Щоби виключити лімфому лікар має направити на комп’ютерну томографію з контрастом.

Лімфома уражає людей 15-30 років і старше 60

Лімфома Ходжкіна має два вікових піки захворюваності: 15-34 роки і старше 60 років. В більшості випадків хвороба зустрічається в молодому віці. Зазвичай це активні працездатні люди. Для них важливо, аби лікування за всієї ефективності було мінімально токсичним.  На неходжкінські лімфоми частіше хворіють люди старше 50.

Незважаючи на те, що у близько 80% випадків лімфома виліковна, смертність в Україні сягає близько двох тисяч пацієнтів на рік. Лімфома — одна з перших причин смертності молоді від онкологічних захворювань.

Що більше ми знаємо про хворобу, тим рішучіше і швидше ми діємо. У випадку лімфоми, час — найважливіший ресурс. Тому обізнаність — це не просто про загальну ерудицію, це — знання, яке рятує життя.   

Золотий стандарт діагностики — ПЕТ-КТ

«ПЕТ-КТ info — найсучасніший метод візуальної діагностики. Він визначає не лише розмір лімфовузлів, а й їхню метаболічну активність, тобто злоякісність. Якщо звичайна КТ може показати лише збільшення лімфовузлів, то ПЕТ дає можливість розпізнати патологічний лімфатичний вузол навіть при нормальних його розмірах. Це критично важливо для правильної діагностики і вибору схеми лікування. 

Головна «головоломка» для лікаря-онкогематолога (саме він лікує лімфому) — провести правильну діагностику, стадіювання, а не лише визначити вірний алгоритм лікування. Саме визначення схеми терапії залежить від точної діагностики, а в подальшому і оцінки відповіді на терапію. Без ПЕТ-КТ тут обійтися неможливо», — пояснює лікарка онколог-гематолог Тетяна Скрипець.

В Україні є лише три апарати ПЕТ-КТ. У Національному інституті раку такого апарату немає, хоча ПЕТ-діагностика показана майже всім пацієнтам з лімфомою. 

Поза тим, ПЕТ-КТ — дуже дорога процедура (від $400). Більшості пацієнтів вона недоступна, вони пропускають цей етап діагностики, аби зекономити. Як наслідок — обмежена діагностика і призначення протоколу лікування із похибками. 

Підтримка хворих лімфомою

Якщо ви або ваші близькі зіткнулися з діагнозом лімфома — не панікуйте. В Україні працюють одразу кілька організацій, де вам можуть надати емоційну та інформаційно допомогу. 

Inspiration Family — об’єднання громадських організацій в сфері дорослої онкології Cancel/R, Soul Sisters і «Квант»

Організація регулярно проводить освітні лекції з провідними фахівцями з проблем діагностики, лікування, психологічного здоров’я онкопацієнтів. Окрім цього, Inspiration Family борються за те, щоби зробити діагностику ПЕТ-КТ доступною кожному, хто зіткнувся з лімфомою. 

Також Inspiration Family розповідає історії лікування — ті, що успішно завершилися, і ті, що тривають. В них з перших вуст можна дізнатися про шлях пацієнта в Україні, можливості лікування за кордоном, а також отримати особисті поради від тих, хто пройшов найскладніші етапи боротьби. 

— Міжнародний місяць лімфоми — хороший привід говорити про лімфому та про права пацієнтів, які потребують інформаційної підтримки. Хоча говорити про це варто щодня, — каже Інеса Матюшенко. 

Читайте також:

«Я до останнього не хотіла їхати за кордон»: Марина Кушнір полетіла на лікування до Іспанії

Мені діагностували рак! Що робити? (Практичні поради)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up