Небезпека зростом з Гулівера. На Бригантині у Вінниці росте отруйна рослина

Небезпека зростом з Гулівера. На Бригантині у Вінниці росте отруйна рослина
  • Влітку на узліссях, в лісосмугах, на берегах річок та обабіч доріг можна зустріти трав’янисту рослину, яка сягає до п’яти метрів у висоту.
  • Борщівник Сосновського цвіте білими гігантськими суцвіттями-парасольками, особливо багато її в районі Бригантини — місця, де багато вінничан прогулюються самі, з дітьми та тваринами.
  • Екологи зазначають, що таку «красу», попри її привабливість, краще зовсім обійти стороною, а брати у букети чи торкатися небезпечно.

Привезена з далекого Кавказу, в Україні ця рослина стала справжнім агресором, який активно витісняє рідні трави та чагарники, у тому числі і рослини-медоноси.

«Замість корму для корів став помстою Сталіна»

Як розповідають в управлінні лісового та мисливського господарства, багаторічний борщівник Сосновського отримав назву на честь радянського систематика Дмитра Івановича Сосновського, а «борщівник» — пішло від народних звичаїв кавказців брати листя їстівних видів у борщ та вживати сирі очищені стебла.

Відео дня

— Зелене світло борщівник Сосновського отримав від радянського керівництва, попри перестороги науковців, у післявоєнні роки. Завезли його до нас для благих намірів підняти сільське господарство, культивуючи вирощування борщівника Сосновського як дешевої силосної культури. Визнавши марність спроби (молоко від корів, що поїдали такий корм, було гірким), з часом борщівник Сосновського перестали використовувати, — розповідають фахівці.

Втім розростання покинутого напризволяще й акліматизованого в наших територіях борщівника стало… катастрофою.

— У Балтійських країнах та в Білорусі рослину також називають «помста Сталіна», оскільки саме особисто за його розпорядженнями у 50-х роках масово засіювались борщівником всі пасовища, — додають в управлінні.

Підступна отрута, підсилена сонцем

Торкатися до борщівника Сосновського залишає на шкірі серйозні травми та важкі опіки. Фахівці пояснюють це високим вмістом фотоактивних сполук — фуранокумаринів, які стають небезпечні для шкіри людини під дією ультрафіолетового випромінювання.

— Тобто у сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів, — розповідають фахівці.

Опіки від борщівника схожі на термічні, з почервонінням та водянистими пухирями. А ось місця уражень довго гояться та провокують загострення проявів інших шкірних захворювань.

— От саме підступність цієї рослини полягає у тому, що ураження на шкірі проявляються через кілька днів після контакту із соком. Людина уже може й не пам’ятати, з чим контактувала. Кропива жалить одразу і просто неприємно. А борщівник Сосновського — гарний, приємнний на дотик, ароматний, у його таємничих зарослях цікаво погратися. А пустотілі стебла, які мають до 10 см товщину, діти при відсутності знань можуть використати як сопілочку чи шаблюку, — кажуть лісівники.

Як захиститися від борщівника

Батькам маленьких діток та дорослим, які часто прогулюються в місцях, де може рости ця рослина, варто навчитися розрізняти борщівник і зустрівши її не чіпати.

— ЇЇ варто не лише не торкатись, а й не «рубати» підступного бур’янця палками, не наступати на скошені пеньки, повні отруйного соку, — радять фахівці. — Можна розтоптати при дитині один листочок борщівника і дати понюхати його запах, аби запам’ятати. Адже якщо такий аромат міцно «висить» у повітрі, значить, тут нещодавно косили борщівник. І цю місцину варто обійти. Це стосується і міських дворів, скверів, алей та паркових зон.

А дорослим, які мають неприємність працювати з рослиною, у тому числі і працівникам лісового господарства, радять уникати контакту шкіри з будь-якими частинами рослини і особливо з тим, що вже пустили на зламі сік.

— При викошуванні одягати щільний одяг, бажано водонепроникний, захисні окуляри та гумові рукавиці, — наголошують спеціалісти.

Борщівник як Фенікс

Живучості агресора можна лише позаздрити, кажуть в управлінні лісового та мисливського господарства.

— Насіння дозріває навіть на зрізаному стовбурі і розсівається на відстані 5-6 метрів навколо рослини, а сухостій з насінням переносить зимові хуртовини, сніг лише сприяє рознесенню насіння на великі відстані. Тобто, його здатність до проростання зберігається декілька років, — кажуть там.

І хоч перецвівши, рослина гине, скошений борщовик,  який не відцвів, обов’язково дасть пагін на наступний рік. Таким чином він житиме роками, аж поки не відцвіте.

— Якщо стовбур перебитий, за умови теплої погоди квітне повторно через 1-2 тижні, на вцілілих пагонах в прилистових розетках розвиваються квіти, причому інколи в більшій кількості. Нові квіти можуть зростати навіть майже біля землі, тому скошування є малоефективним, — зазначають фахівці.

Втім є дуже білологічний метод боротьби з отруйною рослиною — саме випасання худоби і приносить суттєвий ефект, у порівнянні з викошуванням.

 

Читайте також:

«Заручники» облгаза і принципів сусіда. Чому залишилися без газу жителі дому в центрі Вінниці

Прийшов голий та просив їсти. В селі за 100 кілометрів від Вінниці знайшли суддю Чауса

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anton Bulhakov

    авторка подивилась російських блогерів ("редакція"), переказала це і знайшла перше ліпше місце. можу запросити на Антонова - там просто ліс =)))
  • Тетяна Томіна

    Я кілька разів телефонувала на гарячу лінію Міської ради з прохання викосити цю рослину, коли вона була ще малою. На жаль були тільки обіцянки. Це зробили тільки кілька днів назад.

    AK reply Тетяна Томіна

    Немає сенсу їм дзвонити. Так саме було, приїхали по зверненню, покосили через місяць, а насіння вже дозріло на скошених парасорльках. Мабуть у ВМР з ним будуть адекватно боротись, коли він збільшить ареал у 50-60 раз. У ряці міст Європи взялись за нього саме тоді, коли його вже стало дуже багато...
  • Oleg Melnyk

    Чому Держпродспоживслужба не бачить цих отруйних рослин? Чому не приймаються міри по знищенню? Чому діти і дорослі мають наражатись на небезпеку? А після цвітіння ще й отруйний пилок рознесеться на кілометри. Шановні журналісти, подайте, будь ласка, офіційне звернення щодо цього питання.
  • Noname NoSecondName

    Його треба косити ще до того, як воно зацвіте, і за пару років його не буде.

    Читач34 reply Noname NoSecondName

    хрен там плавал. специально проводил эксперимент на своем участке. пару борщевиков скашивал а пару выкапывал с корнем. последние на второй год загнулись а первые здравствуют до сих пор. но здоровье у них уже не то )

    AK reply Читач34

    Він буде сходити багато років поки квітка не відцвіте. Після цього рослина гине. Підкопувати нижче кореневої розерки з розривом основного кореня. Ае коли їх багато, це не підходить.

keyboard_arrow_up