Не гарбузом єдиним…. (Пресслужба Organic-D)

Не гарбузом єдиним…. (Пресслужба Organic-D)

Кожний четвертий європеєць споживає фрукти та овочі 2 рази на день, кожний українець не щодня і  вдвічі менше.

До цього ж все більше овочевих компаній мріють експортувати в Європу. Та не улюблені нами томати й огірки, а нішеві культури – ті, які в Україні споживаються набагато рідше, або взагалі не користуються увагою. Спаржа, пастернак, батат, селера, ягідні культури та навіть нут.

Цього року вінницька компанія Органік-Д вперше вирощує гарбуз. Наскільки він може бути рентабельним та як оператори ринку взагалі оцінюють експортні товари, запитали головного агронома підприємства Олександра Пасічного.

— Олександре, поділіться  будь-ласка своєю думкою щодо нішевих агрокультур.

— На продукти немасового попиту часто звертають увагу невеличкі фермерські господарства з банком землі від 30 га. Щоб виростити звичні нашому середовищу зернові  потрібно мати від 1 000 га. А залучити великі площі в обробіток –– проблема. Вся земля в оренді, яка зростає щороку. Тому  високомаржинальні культури на таких ділянках землі  виглядають дуже спокусливо з точки зору власників компаній.  Але для успішного вирощування  треба  детально підходити до спеціалізації вже існуючого виробництва. Відсутність досвіду та кропітких знань у нових напрямах може перетворити чіткий прорахунок у мінусовий результат.

— А яка спеціалізація Органік-Д?

— Овочівництво відкритого ґрунту. Загалом обробляємо 300 га. Овочевий клин понад 70 га. Вирощуємо моркву, столові буряки, пізню капусту, картоплю  та цибулю на крапельному зрошені. Наступного року плануємо відвести під овочі ще 70 га, де хочемо також облаштувати полив.

— Чому зосередилися саме на овочах борщового набору?

— Компанія створювалася як єдине господарство Вінницької області, яке буде вирощувати овочі у промислових обсягах та матиме змогу на професійне зберігання впродовж 10 місяців з початку збору врожаю. Наразі маємо відповідне овочесховище ємністю 3 000 тонн.

— Які нішеві культури ви вже вирощуєте, або плануєте?

— Плануємо спробувати топінамбур та брукву у наступному році, у 2020 посадили гарбуз. Це одна з найбільш родючих культур. За оптимальних умов зросту, дотримання технологічних вимог урожайність її сягає 70-80 тонн на га і це не межа.

— Так, але дивно чути, що гарбуз «експортний овоч» або «овоч вузького споживання». Загалом вважається,  що це наш традиційний український овоч.

— По-перше, ця рослина добра для сівозміни та, як наслідок, покращення фітосанітарного стану полів і стану ґрунтів. По-друге, за умов відносно нескладної технології вирощування, гарбуз доволі прибуткова справа. Третій позитивний момент – розширення асортименту виробництва, що може зменшити фінансові ризики підприємства та підстрахувати компанію на випадок неврожаю основних культур у окремому фермерстві.

— В Україні гарбуз асоціюється з кашами та  насінням. А навіщо ж його купують іноземці?

— В Західній Європі частіше ніж ми гарбуз використовують у їжу і, варто зазначити, готують майже повсякденно. Сирні супи, солодкі та солоні пироги, млинці, рагу, сік… Господині східної Європи якраз перевагу віддають самому овочу, а наші  ґаздині полюбляють насіння лускати. До речі, гарбузове насіння теж трендовий бізнес. Придбати сушарку, відкалібрувати, очистити до ядра, засмажити – хто на що гаразд, той те і обирає.  

Тож, вислів «час збирати гарбуз» влучно відображає корисні цінності цього овоча як і поживні, так і аграрні.  Тож, вибір діяльності, як і вибір харчування за Вами. А ми нагадуємо, що ВООЗ рекомендує їсти не менше 400 грамів фруктів та овочів на день, за виключенням картоплі та інших високовмісних крохмальних коренеплодів. Салати та борщі від Органік-Д очікують на своїх покупців!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up