«Накашляти» можна лише геморой, а не бронхіт з пневмонією — інфекціоніст про користь препаратів від кашлю

«Накашляти» можна лише геморой, а не бронхіт з пневмонією — інфекціоніст про користь препаратів від кашлю
  • Кашель — один з найважчих симптомів, як для пацієнтів, так і для лікарів. Він виснажує, лякає, тому що з сильним кашлем можуть протікати такі важкі хвороби, як пневмонія, обструктивний бронхіт або вірусний круп.
  • Хоча переважно взимку ми хворіємо на ГРВІ. З температурою, соплями і кашлем, від якого у нас прийнято давати дітям і дорослим відповідні препарати — протикашльові, муколітики, відхаркувальні.
  • Але лікар радить все це викинути у смітник.

— Тому що, кашель не хвороба, а захисна реакція, вона захищає наші легені від слизу, який накопичується в верхніх дихальних шляхах (який, теж до речі потрібен, адже виконує свої захисну функцію) під час ГРВІ, — розповідає інфекціоніст Євген Щербина. — Коли воно все вітикає не через ніс, а назад в носоглотку — йому треба кудись дітись. І саме для цього потрібен кашель. Він якраз не дає слизу «опуститись в легені» і викликати ускладнення. Відчуваєте іронію, не препарати від кашлю захищають від ускладнень легень, а кашель. Той самий, якого ми поспішаємо позбутись.

Саме тому наприклад у дітей з неефективним кашльовим рефлексом (з ураженням нервової системи), запалення легень відбувається набагато частіше. Тому що вони не кашляють, а ледь кахикають. А ваше «чудо», яке ганяє по стелі і кашляє так, що аж ригає — має значно менше шансів на ускладнення.

Тому….

Якщо є багато соплів (прозорі, жовті, фіолетові — немає значення) або сильний кашель (сухий, вологий, глибокий, поверхневий — не має значення). Але, немає:

Відео дня
  1.  Болю у вусі (запалення вуха)
  2.  Задишки (обструктивний бронхіт або запалення легень)
  3. Тривалої (більше 72 годин) підвищеної температури без покращення, або повторного підвищення після її нормалізації на більше ніж 24 години
  4. Соплів/кашлю, на більше ніж 14 днів без покращення

То, має місце звичайний не ускладнений вірусняк. І він не потребує ніякого спіцефічного лікування — тільки полегшення симптомів та спостереження за першими ознаками ускладнення.

— А якщо ускладнення вже почались і ми нічого не можемо зробити, щоб їх просто не було, крім вакцинації від гемофільної палички та пневмококу, тоді йдемо до лікаря, який вирішить чи потрібно щось додавати до лікування, — каже Євген Щербина.

Але все по порядку…

— Стандартні заходи при нежиті — промивати ніс сольовим розчином. В дітей до року, як правило використовуємо краплі, наприклад монодози хьюмеру чи аквамарісу, або можна набирати в шприц звичайний фізрозчин, — розповідає інфекціоніст. — А дітям після року життя, можна вже використовувати спреї, вони за рахунок напору краще промивають ніс. Промивати потрібно так часто, щоб ніс дихав. Тобто немає якихось певних кількостей раз, тим паче буває таке що в дитини соплі течуть, але ніс дихає, ви їх витираєте, або дитина їх ковтає. Насправді в даному випадку той ніс можна і не чіпати, просто зробити в кімнати комфортні умови, відпоювати і все. Але якщо ніс закладений, соплі засихають — звісно потрібно ніс промивати і так часто як потрібно. Може вам буде досить промивати ніс два-три рази на день щоб ніс дихав. А можливо це буде 10–15 раз на день, все залежить від дитини і від захворювання.

Крім сольових розчинів, які до речі ідеально нам підходять, є ще гіпертонічні розчини — в них більше солі і вони крім того що вимивають соплі, зменшують набряк носа. Тобто мають такий судинозвужуючий ефект.

— Якщо ефекту від сольових розчинів немає — то хоч це робити не варто, але є судинозвужуючі спреї (називін, отривін, віброцил…) використовуйте їх за інструкції. Вони не позбавлять дитину від соплів, але ніс зможе дихати, тому що пройде набряк слизової, — каже лікар. — Судинозвужуючі краплі можна використовувати дуже короткий проміжок часу, бажано один-два дні, хоча можна і п’ять, але сім вже погано, тому що, і в дітей, і в дорослих, на фоні прийому цих препаратів розвивається звикання. І коли пробуєте прибрати ці краплі, стає знову погано, починаєте знову користуватись — краще.

Що робити з температурою

— Висока температура — це реакція організму на інфекцію, віруси або бактерії, — розповідає лікар. — В дітей, це як правило віруси, а зимою частіше всього це ГРВІ. І температуру організм піднімає сам, а значить він на щось розраховує. Тобто, організму не логічно піднімати температуру, щоб самому собі нашкодити. Він підвищує температуру, таку як йому потрібно, і на такий час, на який йому це потрібно.

Частіше всього за словами лікаря, температура — це боротьба з інфекцією.

І на запитання чому при одних «соплях» температура може бути невелика, а при інших «соплях і іншому кашлі» дуже висока, відповідь така — тому що різні збудники, потребують різної температури для свого знищення.

— Наприклад риновіруси, найчастіші збудники невеликих соплів і кашлю — вони не потребують високої температури, — говорить Євген Щербина. — А наприклад дитяча розела або грип — для цих вірусів потрібна висока температура. І вона може погано збиватися.

Але, за словами лікаря, механізм температури еволюціонував протягом тисячі років і потрібно розуміти, що якщо організм «дає» таку температуру, значить така вона потрібна.

— Зовнішньо це може виглядати жахливо, дитина млява, може навіть марити, і в таких випадках потрібно давати жарознижувальне для полегшення симптомів, щоб не було так погано. Але не має бути самоціллі — збити температуру за будь яку ціну, — каже інфекціоніст. — Тому що діти (дорослі) страждають, стають інвалідами, помирають, не через високу температуру, а через збудника, який викликав захворювання.

Само по собі підвищення температури тіла, контролюється самим організмом, і є висота температури, вище якої вона піднятися не може (42–42.5 градусів). Рідко, але буває що температура тіла піднімається до цієї межі, а потім організм відключає механізм, який відповідає за підвищення температури.

Нашкодити може температура, якщо вона піднімається не самим організмом, а через вплив зовнішніх факторів.

Чи варто боятися кашлю?

— Кашель — це теж скупчення слизу. І найчастіша причина кашлю — стікання слизу по задній стінці гортані, — говорить лікар. — І наша задача зробити все, щоб кашель був більш м’яким, легким. Тобто, щоб слиз не засихав і щоб хворий не задихався в сухому кашлі.

Як правило, на початку захворювання кашель може бути сухий а потім стати вологим. Якщо в дитини соплі і кашель, її потрібно відпаювати, створити комфортні умови в кімнаті, можна купати, можна гуляти… Втім, з дорослими той самий алгоритм.

За словами лікаря, в нормальному стані, в людини завжди виробляється слиз в дихальних шляхах та носоглотці. Його не багато, і він рухається до верху за допомогою реснічок, якими вкриті клітини епітелію дихальних шляхів. І ми навіть не помічаємо цього процесу. Коли слиз накопичується в районі гортані, дитина чи дорослий пару раз відкашлює його і все ок. Цей слиз необхідний для того, щоб захищати нас від вірусів та бактерій.

— Але якщо вірус чи бактерія, раптом вже викликали якесь захворювання, (це не від нас залежить), тоді організм починає виробляти велику кількість слизу і його надлишок потрібно викидати, — каже лікар. — Адже через застій цього слизу, нам буде погано, буде ускладнення стану (наприклад пневмонія). Це до речі і відбувається в тих людей або дітей, наприклад з ДЦП, або з травмами головного мозку — коли кашльовий центр не працює, слиз накопичується і в них дуже часто розвивається ускладнення. В інших випадках, кашель буде працювати так, як потрібно.

План «А»

— Кашель, це так званий додатковий план А. Коли слизу багато, і щоб дихальні шляхи пропускали повітря, через бронхи, через гортань, організм звільняється від його надлишку за допомогою кашлю, — каже лікар. — Тобто, якщо є хвороба і є кашель, це добре, хоча він може бути неприємним, може бути сухим і вологим, але він не дозволяє слизу опуститися за гортань і потрапити до легень. І велика помилка, яку допускають батьки — вони пробують лікувати цей кашель, навіть не з’ясувавши його причину.

Але це дуже важливо, тому що кашель не хвороба, це захисний рефлекс і його, як правило лікувати не потрібно. Якщо можете вплинути на причину кашлю — вперед. Наприклад — алергічний кашель — прибираєте алерген і кашлю не буде. Або, якщо має місце бактеріальний риносинусит — антибіотиками прибираємо бактерії — кашель зникає.

Тобто бувають ситуації, коли за словами лікаря, на кашель ми можемо вплинути і доволі швидко, але це відбувається дуже-дуже рідко.

— Тому повторюсь, не можете вплинути на причину кашля, просто наберіться терпіння, він сам пройде за пару тижнів. Якщо ні — звертайтесь до лікаря можливо до вірусної інфекції приєдналась бактеріальна, — говорить Євген Щербина.

І головне, що не потрібно робити…
 

— Але, саме це батьки як правило роблять — дають відхаркувальні препарати. Тобто дають препарати, які підвищують кількість мокроти, (лазолван, алтейку….). І де ця мокрота підвищується? В легенях, бронхах, — каже інфекціоніст. — Біда в тому, що частіше всього на прийом до лікаря приходять з кашлем, як правило пов’язаним із запаленням верхніх дихальних шляхів, а в легенях все чисто. Було. Поки батьки не почали давати/дорослі самі «лікуватися». Потім приходять на прийом і квакають як жабка, бо мають купу мокроти від препаратів, які ніяк не впливають на кашель (не покращують і не прибирають його), але мають безліч побічних ефектів. До речі, саме через це, в більшості розвинених країн, ці препарати в протоколах лікування не те щоб виключені, там написано — не давати їх.

— Теж саме стосується і протикашльових препаратів (типу синекода, кодеіна…), вони теж по суті не працюють, — говорить лікар. — Є протикашльовий препарат — декстрометорфан — він у дорослих полегшує сухий кашель. Але в тому дозуванні, коли він дійсно може вплинути на кашель, це вже буде по суті наркотик.

Тому, коли є кашель, не потрібно давати сиропчики/таблетки, і не потрібно змушувати відкашлювати, бо раптом все опуститься «вниз». Кашель, як і температура регульовані організмом — не лізьте туди. Можна просто допомогти — промивати ніс, щоб трохи звільнити від слизу, багато пити, гуляти, купатися і створити комфортні умови. Перед сном, якщо вам більше чотирьох років і немає алергії — допоможе ложка меду. Якщо кашель посилюється в лежачому положенні — спати можна на кількох подушках в напівсидячому подженні.

Кашель не ворог — він помічник

— Але якщо між вираженістю кашля і вирогідністю бронхіта/пневмонії немає ніякої закономірності і зв’язку. Цей зв’язок є з іншим симптомом — прискорене дихання, — розповідає лікар. — Прискорене дихання, це план Б нашого організму. Коли кашель не справляється з очищенням дихальних шляхів, організм починає докладати зусиль для того щоб до легень потрапляло повітря. І якщо періодично, а бажано хоча б раз на день, протягом всієї хвороби, рахувати частоту дихання, можна на самому початку виявити дійсно небезпечні ускладнення та вчасно звернутися по допомогу.

Як рахувати?

Найкраще це робити під час сну пацієнта, щоб організм був у стані спокою. І щоб температура була не вищою 37.5, а бажано взагалі без. Потрібно звільнити груди чи живіт від одягу щоб було видно, як вони рухаються під час дихання. Цикл «вдих і видих» рахується за одне дихання. І потрібно порахувати, скільки таких вдихів відбувається за 60 секунд.

Норма вдихів за одну хвилину в залежності від віку:

  • до 2-х місяців — не більше 60
  • 3–11 місяців — не більше 50
  • 1–5 років — не більше 40
  • Старше 5 років і дорослі — не більше 20



Читайте також: 

Вінницькі лікарі провели надскладну операцію, щоб врятувати життя новонародженої дівчинки

Грудень почався з затяжної магнітної бурі: коли закінчиться шторм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Senako Okanes

    А де  Євген Щербина практикує ?

keyboard_arrow_up