Вінницькі лікарі провели надскладну операцію, щоб врятувати життя новонародженої дівчинки

Вінницькі лікарі провели надскладну операцію, щоб врятувати життя новонародженої дівчинки
  • До відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Вінницької дитячої лікарні привезли вкрай важку дитину з двійні, яка народилася на 32-му тижні вагітності з масою 1470 грам, після безводного періоду понад 24 години.
  • Складна боротьба за життя дитини розпочалася з перших хвилин транспортування.
  • Завдяки професіоналізму лікарів та медичних сестер відділення реанімації новонароджених і патології новонароджених та недоношених дітей, зараз дівчинка здорова та готується до виписки додому.

У дівчинки був розрив кишківника та поліорганна недостатність (стан, при якому два або більше органів організму перестають нормально функціонувати), сепсис. Але найскладнішим було те, що неможливо було провести оперативне втручання, бо у дитини виявили тромбоцитопенію — недостатню кількість тромбоцитів, що викликало б величезну кровотечу під час операції.

Щоб врятувати життя, лікарі прийняли рішення провести абдоміоцентез (пункцію черевної порожнини), під час якої з черевної порожнини видалили повітря та кишковий вміст, що потрапили туди з пошкодженого кишківника. Це дало такий необхідний час, аби стабілізувати дівчинку та підготувати її до основної операції.

Відео дня

Ускладнював завдання ще й той факт, що дитину не можна було годувати, тому новонароджена отримувала весь цей час парентеральне харчування (через крапельницю).

Ретельна та кропітка, але разом з тим максимально швидка підготовка, що включала також багаторазове переливання тромбоцитарної маси, дозволила виконати перший етап оперативного лікування, під час якого ділянка кишківника з багаточисельними отворами була видалена. Також була сформована стома на передній стінці животика.

Розпочалася довготривала складна терапія, що тривала два місяці. За цей час дитина почала харчуватися природнім шляхом, її стан стабілізувався, з’явилась довгоочікувана позитивна динаміка. Але попереду чекала непроста реконструктивна операція. Було виконано другий етап хірургічного лікування, що передбачав відновлення нормальної анатомії шлунково-кишкового тракту шляхом формування кишкового анастомозу — з’єднання двох фрагментів кишківника.

Спільними зусиллями лікарів та медичних сестер відділення реанімації новонароджених і патології новонароджених та недоношених дітей, зараз дівчинка здорова та готується до виписки додому.

 

Читайте також:

У Вінниці дітям проводять операції за інноваційною методикою Nuss-Park

Чому вакцинація важлива для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ларіса Кулик

    Честь лікарям що не опустили руки і зробили все професійно !Бог їх благословить !Лялічка маленька хай росте з крепким здоров'ям щоб і сліду від операції не було
  • Виктория Полищук

    Швидкого відновлення, маленька крихітка ❤️
  • Ольга Десятник

    Дякую
  • Наташа Блажко

    🙏🙏

keyboard_arrow_up