На Землі завершилась серія магнітних бур. Але попереджують про нову

На Землі завершилась серія магнітних бур. Але попереджують про нову
  • На Землі завершилась серія магнітних бур, викликаних спалахами на Сонці.
  • Есперти попереджують, що загальна активність Сонця залишиться підвищеною ще як мінімум 1-2 місяці, і після певної перерви бурі відновляться.

Досить помітне зростання геомагнітної активності (магнітних бур) реєстрували наземні станції стеження протягом останніх 10 днів. Обурення магнітного поля Землі почали реєструватися після новорічних канікул, повідомляють в Лабораторії ренгенівської астрономії Сонця.

Січень 2022 року вже став однією з найбільш насичених геомагнітними подіями місяців за останні кілька років. Так, якщо у грудні 2021 року був лише один день з магнітними бурями, у попередньому листопаді таких днів було три, у жовтні — два, а у вересні — один, то за минулі дев'ятнадцять днів січня бурі реєструвалися вже шість разів, причому з 14 січня до 20 спостерігалися, фактично щодня (було пропущено лише сімнадцяте число).

Відео дня

Спалахи на Сонці

Зростання геомагнітної активності відображає зростання активності Сонця, що почалося на початку року.

Зміни на нашій зірці видно, фактично, неозброєним оком:

  • на диску Сонця присутні відразу кілька великих областей із сонячними плямами;
  • на зображення корони Сонця у цих місцях видно яскраві активні області з протяжними системами магнітних петель.

За останні дні в цих областях зареєстрували кілька сонячних спалахів, найбільший з яких, рівня M, стався 18 січня.

Причина січневих бур

Маси плазми, що регулярно викидалися з Сонця в міжпланетний простір у ході цих подій протягом останнього тижня і досягали Землі і стали основною причиною січневих магнітних бур.

Незважаючи на кількість, сила магнітних бур весь цей час залишалася помірною і жодного разу не перевищила рівень Kp=6, що відповідає другому рівню за п'ятибальною шкалою бур, що змінюється від Kp=5 (слабкі бурі) до Kp=9 (есктремально сильні). Значення індексу Kp нижче 5 бурі не вважається.

Виходячи із ситуації на Сонці, ймовірність підвищення сили бур практично відсутня, а сама їхня серія має закінчитися.

Прогнози 

Є ймовірність, що загальна активність Сонця залишиться підвищеною ще як мінімум 1-2 місяці, і після певної перерви бурі відновляться.

Продовження періоду активності на більш тривалий термін малоймовірне, оскільки Сонце знаходиться поки що на досить ранній стадії сонячного циклу. Пік його активності очікується не раніше середини майбутнього, 2023 року. Яким буде цей пік, поки що не дуже зрозуміло.

Більшість фахівців поки що передбачають слабкий сонячний цикл. Якщо так воно і буде, це дозволить уникнути Землі сильних потрясінь, як спалахи рекордного класу та магнітні бурі максимальної інтенсивності.

 

Читайте також:

Січневий антирекорд по COVID-19: скільки хворих в Україні та по областях

Ізраїльтян, які перебувають в Україні, попереджають про складну ситуацію. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up