На Вінниччині відкрили гінекологічні кабінети для жінок, які зазнали насильства

На Вінниччині відкрили гінекологічні кабінети для жінок, які зазнали насильства
  • У Жмеринці, Хмільнику та Могилеві-Подільському працюють гінекологічні кабінети для допомоги жінкам, які зазнали насильства.
  • Усі три кабінети мають інклюзивне обладнання для огляду.

Цілодобово, конфіденційно та безкоштовно – за таким принципом у нових кабінетах надають медичні та психологічні послуги жінкам, над якими вчинили фізичне або сексуальне насильство. Також у випадку поганого самопочуття, ознак гострого стану чи задля профілактики сюди може звернутися будь-яка жінка, незалежно від віку, місця реєстрації та стану здоров’я. У січні протягом першого місяця роботи послугами кабінетів уже скористалися 22 пацієнтки.

Безбар’єрний доступ

Усі три кабінети мають інклюзивне обладнання для огляду.  До лікаря можна прийти й жінкам з інвалідністю.

Відео дня

Леся, яка пересувається на інвалідному візку, завітала вперше в житті на огляд до гінеколога. ЇЇ привезла до лікаря матір.

— Моя донька ще ніколи не була у гінеколога. Для людини з інвалідністю це дуже непросто, особливо в невеликому місті. Завжди потрібно, щоб інші люди допомогли її перекласти на кушетку. Тож Леся сама не могла пересісти на гінекологічне крісло, адже воно зависоке для неї. А тут ми бачимо зовсім інші умови і вже записалися на огляд, — розповідає журналістці «20 хвилин» Людмила Лецька.

«У кабінеті встановили сучасне крісло-трансформер, яке адаптується до потреб кожної пацієнтки. Якщо жінка вагітна або має інвалідність, ми можемо її оглянути, — пояснює Олександр Кравчук, генеральний директор Хмільницької центральної районної лікарні. — Дістатися до кабінету можна, минаючи загальний потік пацієнтів. Достатньо прийти за адресою лікарні і знайти кабінет за вказівниками чи звернутись до приймального відділення».

Лікарки та лікарі, які пройшли навчання

Лікарі, які працюють у кабінетах, пройшли додаткове спеціалізоване навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства.

«Ми вчилися розпізнавати види насильства: фізичне, економічне, психологічне, сексуальне, — зазначає Ірина Побережна, завідувачка жіночої консультації Хмільницької ЦРЛ. — Психологи пояснювали нам, як доречно спілкуватися з жінками у такій ситуації. У розмові варто уникати будь-яких запитань чи коментарів, які можуть спричинити повторну травматизацію або ж нести звинувачувальний зміст, виправдання кривдника тощо».

«Дуже важливо, що в гінекологічному кабінеті знають, як розмовляти з жінкою у складних обставинах. Наприклад, одна з моїх пацієнток регулярно потерпає від домашнього насильства. Вона часто налякана, приховує гематоми на тілі і соромиться про це говорити. Тепер я скерую жінку до кабінету безбар’єрного доступу, адже там їй допоможуть конфіденційно і комплексно», — ділиться випадком зі своєї практики Тетяна Лаврик, сімейна лікарка Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування.

Безпечно та анонімно

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства. Тож кабінети працюють на базі медичних закладів, щоб виявляти на ранніх стадіях приховані випадки насильства, надавати вчасну медичну допомогу, перенаправляти постраждалих до надавачів інших необхідних послуг.

«Ми організували ремонт приміщення, а міжнародні партнери надали технічну допомогу для кабінету: інклюзивне медичне обладнання, оргтехніку. У нашому розпорядженні – засоби для захисту репродуктивного здоров’я, у тому числі профілактики ВІЛ/СНІДу, надання невідкладної допомоги та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, запобігання небажаній вагітності», — пояснює Ростислав Боровський, директор Жмеринської центральної районної лікарні.

«Новий кабінет у нашій лікарні – це в тому числі безпечне місце, куди може звернутися жінка, яка зазнала насильства», — каже Олександр Онофрійчук, директор Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування. — Також наявне сучасне обладнання допоможе з профілактичною роботою, зокрема серед маломобільних жінок, для яких звичайне гінекологічне крісло незручне. Як лікар-гінеколог підтверджу, що за останні кілька років значно зросла кількість онкологічних діагнозів, переважно через пізні звернення».

Жінка — цінна, і її здоров’я — цінне

Щоб якомога більше жінок дізналися про можливості кабінетів і за потреби могли скористатися ними, в області триває інформаційна кампанія. Майже 200 студенток навчальних закладів у трьох районах долучилися до уроків здоров’я, відбулися тематичні зустрічі з жінками у громадах, з’явилися роздаткові матеріали у медичних закладах, державних установах та громадських місцях.

— Зараз ми працюємо з органами місцевого самоврядування та допомагаємо організовувати круглі столи в лікарнях, щоб разом розуміти, як скеровувати жінок, над якими вчинили насильство, до інклюзивного кабінету, — розповідає журналістці "20 хвилин"  голова громадської організації «Оріана-Світ» Ірина Ткачук.

За її словами, їх громадська організація є партнером Українського Жіночого Фонду.

— Також поширюємо роздаткові матеріали на вулицях, розповідаємо, чому важливо знати про кабінети. Якщо до вас потрапляє така листівка, не соромтеся взяти, щоб мати напохваті важливі і корисні контакти, — додає Ірина Ткачук.

Отже, якщо вам чи вашим знайомим потрібно отримати допомогу в гінекологічних кабінетах безбар’єрного доступу, звертайтеся:

  • у Жмеринці: вул. Київська, 288, Жмеринська центральна районна лікарня;
  • у Хмільнику: вул. Монастирська, 71, Хмільницька центральна районна лікарня;
  • у Могилеві-Подільському: вул. Полтавська, 89/2.  Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування.

Довідка:

На Вінниччині та ще в п’ятьох областях України загалом працює 20 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, де місцеві жінки або внутрішньо переміщені, які постраждали від гендернозумовленого насильства, можуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Кабінети обладнав Міжнародний Благодійний Фонд «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.

 

Читайте також:

Один донор подарував шанс двом вінничанам: у Вінниці провели операції з трансплантації

Дані про COVID: на Вінниччині виявили 109 нових хворих та три летальні випадки

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up