На Вінниччині розкидатимуть брикети з вакциною від сказу. Не беріть їх у руки!

На Вінниччині розкидатимуть брикети з вакциною від сказу. Не беріть їх у руки!
  • Сьогодні, 22 травня, розпочали весняну кампанію вакцинації диких тварин проти сказу. На Вінниччині розкидають брикети з вакциною.
  • Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак, основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Як вакцинацію повідомляє Держпродспоживслужба у Вінницькій області, її спеціалісти проводитимуть пероральну імунізацію диких м'ясоїдних тварин проти сказу, розкидаючи приманки з вакциною.

— Під час кампанії буде оброблена площа у кількості 4 тисяч квадратних кілометрів. При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, яка безпечна для людей та інших тварин, — інформують громадськість.

Запланували розповсюдити 100 тисяч доз приманок.

Відео дня

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку з запахом м'ясокісткового борошна з желеподібною капсулою всередині — вакциною проти сказу «Орісвак»:

  • вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;
  • не виділяє вакцинний вірус зі слиною;
  • безпечна для інших тварин;
  • безпечна для людини і природного середовища;
  • стабільна в польових умовах.

Мешканців області просять із розумінням поставитися до заходів з вакцинації тварин, при виявленні принад — не руйнувати їх та не брати в руки.

Що потрібно знати про сказ

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом, який уражує центральну нервову систему і закінчується летально. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Варто зазначити, що людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки —  з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Власникам тварин

З метою запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх тварин проти цієї хвороби. У разі прояву клінічних ознак захворювання слід негайно звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.

У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобіганню зараження та загибелі домашньої тварини.

Застереження жителям громади

При всіх подібних контактах (покусах) з хворими тваринами необхідно :

  • промити рану (подряпину) великою кількістю проточної води з милом
  • обробити рану йодною настройкою
  • накласти стерильну пов’язку
  • негайно звернутись у медичний заклад.

Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього!

Довідка.

Сказ –—одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, яка уражає центральну нервову систему з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак, основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

 

Читайте також:

Кліщі повилазять разом з теплом. як уберегтися в парках і садах

Ти як? Аптечка психологічної допомоги під час війни 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up