На холеру сіяти паніку про холеру? У Вінниці моніторять водойми, щоб спалахів інфекцій не було

На холеру сіяти паніку про холеру? У Вінниці моніторять водойми, щоб спалахів інфекцій не було
  • На окупованих територіях рашисти зруйнували інфраструктуру й доступ до чистої води. Тому існує загроза виникнення інфекцій, зокрема холери.
  • Такий розвиток подій не виключає європейська спільнота й наш головний санітарний лікар, бо на те є причини.
  • Але вінничани вже знайшли «холеру» — безпосередньо у вайбері й телеграм.
  • Що про це говорить обласний епідеміолог?

Батьківські чати у вайбері — повні інформації, експертних думок, прогнозів і чуток. Це без перебільшення окрема структура в інформативному просторі. Але часто працює занадто завзято та без фільтрів. Про холеру у воді, вже всі батьки в чатах прочитали?

Минулого року о цій порі теж і там же писали про неї, але сьогодні ця інформація сприймається зовсім по-іншому. Тому що Маріуполь, тому що Херсон, тому що…, це дійсно може статися.

А ще в телеграм пішла інфа, що в Хмельницькому нібито підтвердили два випадки холери, й обласна лікарня вже облаштовує окреме відділення для таких хворих.

Відео дня

Ми б уже були закриті на карантин

Як із холерою у Вінницькій області й що відбувається в сусідів, ми запитали в Степана Томіна, завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань, обласного лабораторного центру МОЗ.

Він зателефонував до Хмельницького лабораторного центру МОЗ (там є такий самий, як і в нас), щоби напряму дізнатись про ситуацію в області, тому що жодних подібних повідомлень із Центру громадського здоров’я не було.

— Варто зрозуміти ось що, як тільки виявляється збудник холери, область одразу закривається на карантин, — говорить Степан Томін. — Як тільки щось десь знайшли, одразу запроваджуються відповідні заходи, і в будь-якому випадку наші сусідні області вже б повідомили про це. Але нічого такого немає.

За словами епідеміолога, і наша область, і всі інші, постійно моніторять водоймища, і все під контролем.

— Ми щотижнево досліджуємо відкриті водойми, стічні води, пляжі, особливо там, де можуть відпочивати люди, — говорить Степан Томін. — Всі ці дослідження робляться в тому числі на збудник холери. На сьогоднішній день на території Вінницької області не те що збудника холери немає, а не має навіть нетоксигенного холерного вібріону (збудника, який не може викликати захворювання).

Хоча, як каже Степан Томін, цей нетоксигенний вібріон знаходили в минулому й позаминулому році, але це не збудник холери. Хоча, його наявність говорить про те, що водоймище забруднене й там не рекомендовано купатись (попри те, що він ніяк не може викликати холеру).

Трохи нового про холеру

— Війна, нажаль не приходить одна. Віднедавна в нас знову почали згадувати про холеру, особливо це пов’язано із приморськими регіонами, — говорить лікарка Анна Крутько. — На справді в приазов’ї в літній період холера реєструвалась завжди. І, звісно, зараз ризик захворіти істотно збільшився.

Як каже лікар, холера передається фекально-оральним шляхом, тобто через забруднені фекаліями харчові продукти, воду, при купанні, через брудні руки.

— В умовах війни та окупації ризики захворіти більш ніж реальні. Але вже давно холера перестала бути хворобою із високою смертністю, — говорить лікарка. — Чому? Тут треба розбиратися. Що таке холера? Це інфекційне захворювання. Особливо небезпечна інфекція. Викликає її бактерія — холерний вібріон. І це хороша новина. Тому що ми маємо зброю від бактерій — антибіотики. І в даному випадку їх застосування дійсно є виправданим.

Чому вона завжди вважалася такою небезпечною? Через сильну діарею та блювоту людина, а особливо дитина швидко втрачала рідину — зневоднювалася. І саме зневоднення ставало причиною смерті. Тому, як каже лікар, головні вороги холери — чистота, рідина та антибіотики при тяжкому перебігу.

— І що цікаво — достатня кількість рідини (пити, а при неможливості — вливати внутрішньовенно) і дотримання суворої гігієни призводить до одужання навіть без антибіотикотерапії, — розповідає Анна Крутько. — Які ж симптоми в цієї хвороби?

Насправді, вона дуже схожа на будь яку іншу кишкову інфекцію з діареєю. Але має певні характерні риси:

  •  Рідко супроводжується високою температурою, частіше навпаки — температура низька.
  • Рідкий стілець більше 10 разів на добу, який рідко супроводжується спастичним спазмами в кишківнику.
  • Стілець майже без запаху, водянистий, має вигляд «рисового відвару»
  • Блювота без нудоти.
  •  Слабкість
  • Загострення рис обличчя, суха шкіра.

Ну й головне питання: як вберегтися від захворювання?

  • Дотримуватися правил гігієни — ретельно мити руки, обробляти антисептиками. Але, я думаю, ковід нас усіх навчив це робити. Пам’ятаємо — холера живе й у воді. Тому помивши руки брудною водою ми все одно маємо ризик захворіти.
  • Тому треба кип’ятити воду. Уже через 1 хвилину холерний вібріон гине. І її можна застосовувати в різних цілях.
  • Мити фрукти та овочі чистою водою.
  • Добре термічно обробляти їжу.
  • Не купатися й не ловити рибу в забруднених водоймах.
  • При підозрі на хворобу намагатися як найраніше звернутися по медичну допомогу та ізолюватися від інших.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу. У харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів. На поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення — впродовж 8-ми годин.  При низьких температурах та в морській воді — до двох тижнів і більше. У кишечнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців.
Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Рекомендації для туристів:

  • Не вживати воду для пиття і для побутових цілей (миття овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) з випадкових джерел.
  • Утриматись від використання льоду для охолодження різних напоїв.
  • Купатися лише у водоймах, дозволених для організованого відпочинку. Не полоскати горло й ковтати воду.
  • Не ловити самостійно крабів, мідій, рибу та інші продукти моря та інших водних об’єктів (озеро, річка).
  • Не вживати сирі й недостатньо термічно оброблені продукти моря та інших водних об’єктів (озеро, річка).
  • Не вживати харчові продукти, фрукти й овочі, куплені у вуличних та інших випадкових торгівців.
  • Вживати підкислену (лимонною кислотою) воду, соки.
  • Регулярно й ретельно мити руки.

Загроза спалахів інфекційних хвороб

«Літня спека та тривалі військові дії можуть призвести до багатьох захворювань як військових, так і цивільних. А це змусить вести війну на «на два фронти» — боротися зі спалахами захворювань, одночасно відбиваючись від російського вторгнення. За словами експертів ООН, зонами найбільшого ризику є окуповані регіони країни, де тривалі бойові дії призвели до руйнування систем каналізації» — так про Маріуполь пишуть у «The Washington Post».

За словами експертів ВООЗ, у місті є загроза спалаху холери, адже стічні води та питна вода змішуються через пошкоджену каналізацію, не кажучи вже про масові поховання в неналежних для цього місцях, що призводить до забруднення поверхневих вод.

Проте у ВООЗ зазначають, що досі не отримували інформації про підтверджений або підозрюваний випадок холери в Маріуполі. Представникам організації важко потрапити безпосередньо в місто, але вони працюють із партнерами на місцях, щоб отримати доступ до інформації. 

Варто додати, що на нещодавньому брифінгу головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що з 1 червня в Україні моніторять потенційні спалахи холери. І що ситуація в Маріуполі особливо важка. В інших місцях України — оперативні групи працюють на деокупованих територіях, щоб почати тестування води та грунту та запобігти поширенню хвороб.

Кузін зазначив, що в системі охорони здоров’я країни достатньо ліків і вакцин для лікування холери принаймні до серпня.

Дослідження води у водогонах

Фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України за минулий тиждень дослідили 355 проб води з водогонів області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановили:

  • 345 проб відповідають гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною, по всім визначеним показникам,
  • 10 проб не відповідає таким вимогам за показниками: загальна жорсткість, нітрати (комунальний водогін м. Могилів-Подільський та водогін с. Сказинці Могилів — Подільського району) та перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) — м. Хмільник КП «Хмільникводоканал».

Зазначені відхилення характерні для даного періоду року та пов’язані з природним вмістом солей жорсткості та стоком органічних забруднень у вододжерело з опадами, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровідній мережі через міграційні процеси. Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми

Дослідження води у криницях

Фахівці лабораторного центру дослідили проби води з громадських криниць області на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники. За результатами досліджень встановили:

  • 7 проб відповідають гігієнічним вимогам до води питної, по всіх досліджених показниках
  • 1 проба не відповідає таким вимогам (невідповідність по вмісту нітратів). Це громадська криниця Могилів-Подільського району.

Нітрати є ознакою органічного забруднення — наднормативне використання азотовмісних органічних добрив, фекальне забруднення. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо.

Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області під контролем.
 

Читайте також:

Після війни буде вал пацієнтів з діабетом, щитовидкою… Нас скосить стрес, — вважає ендокринолог

На Вінниччині виявили лептоспіроз. Хто у зоні ризику та яка профілактика?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Abdour Raouf Chabi Tokou

    Привіт пані

           Ми є фізичними особами, які пропонуємо міжнародні позики з капіталом, який буде використаний для короткострокових і довгострокових позик фізичним особам всім, хто серйозно потребує, наша процентна ставка становить 2% річних.  Ми пропонуємо фінансові кредити, житлові кредити, інвестиційні кредити, автокредити, особисті позики.  Ми готові задовольнити наших клієнтів протягом максимум 3 днів з моменту отримання замовлення.

           Вам потрібна позика?

           Ось наша електронна адреса:
            [email protected]
    https://wa.me/message/7VPYRFBBJFB4P1

  • Наталья Кабанова

    Коли купаються у воймах де санепід служба попереджає. Та холера нє не лякає?
  • Наталья Кабанова

    А розумні які знають як протидіяти холері отой є?  Меди очищення води
  • Електрик Вінниця

    Про холеру я жодного разу не сказав, але стосовно вони мене за 2 останні цікавлять результати аналізів які мали робитися бо вода почала смердіти і багато людей з отруєннями лягло за цей період

keyboard_arrow_up