Муніципальна програма «Стоп-грип»: скільки вінничан уже вакцинувались

Муніципальна програма «Стоп-грип»: скільки вінничан уже вакцинувались
  • Станом на сьогодні за міською програмою «Стоп-грип» уже вакцинувалося 3 500 вінничан, серед яких — 733 дитини.
  • Для жителів Вінницької міської територіальної громади, у рамках ініціативи «Вінничани важливі», ця програма передбачає відшкодування 50% вартості вакцини за рахунок бюджетних коштів.
  • Дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводиться безоплатно.

Вакцинація «Стоп-грип»

Отримати вакцину від грипу можуть дорослі та діти віком від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень, повідомляють у вінницькій мерії. Дітям до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання цією хворобою, потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Всім іншим — одна. Імунітет після щеплення формується впродовж кількох тижнів.

Особливо важливо вакцинуватись від грипу наступним категоріям населення:

  • Вагітним жінкам;
  • Дітям до 5 років;
  • Людям віком понад 65 років;
  • Людям із надмірною вагою;
  • Людям, які мають діабет, хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легень;
  • Медичним працівникам;
  • Військовослужбовцям;
  • Освітянам, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

«У кінці цього та на початку наступного року очікується зростання захворюваності на грип, — каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. — Саме тому ми закликаємо скористатись муніципальною програмою «Стоп-грип» та вакцинуватись. Вакцина не може 100-відсотково гарантувати, що людина не захворіє, проте вона перенесе захворювання у легшій формі». Наразі у Вінниці імунізація здійснюється вакциною «GC Flu». Для того аби отримати щеплення потрібно звернутись до свого сімейного лікаря.

Відео дня

Чи можна зробити щеплення від грипу та COVID-19 в один день

Українцям розповіли про особливості вакцинації від грипу та коронавірусної інфекції одночасно. Роз'яснення оприлюднила прес-служба МОЗ.

«Чи можна зробити щеплення від грипу та COVID-19 в один день? Так можна. Ці два щеплення можна робити одночасно, але у різні руки», — йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що як грип, так і COVID-19 можуть мати тяжкі наслідки для здоров'я. Вони можуть спричинити пневмонію, проблеми із серцем, загострення хронічних захворювань і навіть призвести до смерті.

Людина з грипом або COVID навіть у легкій формі може інфікувати інших, зокрема людей із групи ризику – літніх, вагітних, людей із супутніми хворобами. До того ж, ці захворювання можна мати одночасно.

«Єдиним ефективним порятунком від тяжкого перебігу та ускладнень цих захворювань є вакцинація. Нагадуємо, що вакцинація COVID-19 в Україні безкоштовна. Водночас щеплення від грипу не входить до Національного календаря, а тому вакцину можна придбати в аптеці власним коштом», — зазначили у міністерстві.

Для медиків, вагітних та сектору безпеки цього року передбачено безкоштовну вакцинацію від грипу.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою.
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, мінімальна дистанція — 1,5 метра.
  • не торкайтеся свого обличчя, зокрема очей, носа та рота.
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, невідкладно зверніться по телефоном до сімейного лікаря та повідомте його попередньою про перебування в продовж останніх 14 днів у країнах де зареєстровані випадки захворювання на COVID-19;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Дотримуйтесь вимог самоізоляції!

Самоізоляція — це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування. Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин).

Виключенням є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном).

Якщо ви не впевнені, чи потребуєте ви самоізоляції, або не знаєте до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте на Урядову гарячу лінію: 1545

Для кого потрібна самоізоляція?

  • Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:
  • Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19.
  • Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.
  • Якщо ви нещодавно повернулись  з Італії, Іспанії, Ірану, Німеччини, Франції та  з інших країн про які повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України — навіть якщо у вас відсутні симптоми.
  • Якщо ви нещодавно повернулись з будь-якої країни, де зареєстровані випадки захворювання на  COVID-19 та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.

Скільки триває самоізоляція?

Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше, ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо).

Як підготуватись до самоізоляції?

Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря, та попередньо повідомте його про причини рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

Що робити, якщо Ви проживаєте не одні?

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, потрібно ізолюватись в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо — зробіть це.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук із милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю, використовуйте одноразові серветки та хустинки. Під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.

Як організувати доставку харчових продуктів?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти Вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою.

Що робити, якщо Вам необхідно покинути житло?

Якщо у Вас виникла гостра потреба покинути місце самоізоляції — одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Що робити якщо в Вас з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у Вас з’явились симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) — негайно зверніться за медичною допомогою телефоном до сімейного лікаря  та повідомте йому про подорож та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

 

Читайте також:

Де у Вінниці можна безкоштовно здати тест на COVID-19 

Алгоритм дій на випадок тактичного ядерного удару. Як підготуватись та що робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Лариса Ярошенко

    УЖЕ....
  • Електрик Вінниця

    Історія бачу нікого не вчить...
  • Олексій Устяк

    Пішли в задницю зі своїм смертельним шмурдяком !!!
  • Martin Libher

    В мене знайомий зробив на роботі заставили від грипу то його 2 неділя колбасило 38 температура, і це другий раз така херня

keyboard_arrow_up