Мокрі ноги — ще не хвороба, але вже не здоров’я. Запитали лікаря про наслідки поганої погоди

Мокрі ноги — ще не хвороба, але вже не здоров’я. Запитали лікаря про наслідки поганої погоди
  • Старі люди говорили так: «Рання паска — холодна весна», а судячи з прогнозу синоптиків, ще й дощова.
  • Тож мокрі ноги, нам хоч раз за весну забезпечені.
  • Ті ж самі немолоді люди наказували: «Тримай ноги в теплі, голову в холоді, живіт в голоді — не будеш хворіти, будеш довго жити».
  • А що про це думають лікарі?

Говорити про мокрі ноги і застуди в квітні, якось навіть безглуздо. Але з огляду на медичну статистику, яка свідчить, що на сьогодні за офіційними даними на корону хворіє 2578 вінничан, серед яких 353 — діти, а 61 — медичні працівники (ще стільки ж хворіють на ГРВІ і не звертаються до лікаря) — може, варто і поговорити. Тим паче до самого Великодня суцільні дощі і температура повітря зовсім не весняна.

Втім, за словами лікаря терапевта Ани Крутько, не можна ставити знак «=» між мокрими ногами і ковідом з грипом.

— Так, іноді можна сказати, що коли ми переохололи або замочили ноги, а в нас немає стійкості організму до впливу низьких температур, тоді може знижуватись захисна реактивність організму, — говорить лікарка. — І ми можемо стати більш вразливими до вірусів, які є в оточенні. А в оточені зараз якраз корона і грип.

Відео дня

Та, за словами лікарки, варто звернути увагу на таку річ, як усілякі артрити: реактивні артрити, поліартрити, які можуть виникнути якраз через те, що намочили ноги і промерзли.

— Хоча це має бути часто, тривало і систематично, — каже Анна Крутько. — Ноги в мокроті і в холоді, судини стають звуженими, кров погано проходить до ніжок, і ми отримуємо артрити. Або хворобу Рейно (це коли через спазм судин і капілярів можна відчувати спазми пальців на руках і ногах, оніміння, мерзлякуватість і спостерігати блідість шкіри). Проте це стосується більше людей, які працюють на вулиці, і ноги в них постійно мокрі і холодні.

А ще це стосується наших бійців, які через мокрі ноги, можуть отримати «траншейну стопу». Назва хвороби говорить сама за себе, як і причина її виникнення — тривале перебування у вологому середовищі. Через що, може бути уражена будь-яка частина тіла, але найчастіше — ноги. Хвороба має кілька стадій: оніміння, одерев'яніння, набряклість, больовий синдром, який може перерости в хронічний біль, як реакцію на холод та вологу. Інколи це може призвести до некрозу і ампутації.

Що робити?

— Якщо ноги намокли і захололи їх потрібно висушити і зігріти. І все, — говорить лікарка. — Не потрібно приймати ліки, не потрібно ні чим мастити ноги. Просто за першої можливості потрібно зняти мокре взуття, мокрі шкарпетки. Ноги помити, висушити теплим сухим рушником і одягти сухі шкарпетки.

Також, за словами лікаря, ноги можна зігріти в теплій воді. Але не гарячій, бо так можна лише нашкодити.

— Починаємо з води кімнатної температури і збільшуємо до 40 градусів, — каже лікар.

Превентивні заходи

— Намоклі ноги, це не одразу грип, ковід, артрит, — говорить Анна Крутько. — Але це одразу — не здоров’я. Тому потрібно думати не про те, чим натертись, що випити, у що вкутатись. Потрібно вірно підібрати взуття, щоб воно було по погоді і не промокало. Коли прохолодно або дощ, а ви точно знаєте, що буде тривалий час знаходитись на вулиці, можна використовувати теплі устілки. Вони продаються у військових магазинах, спорттоварах, магазинах, де продають все для полювання, іноді навіть на заправках. Якщо не має можливості підібрати взуття чи купити устілки, варто взяти з собою кілька пар шкарпеток і змінювати їх за потреби.


Читайте також:

«Посмертне донорство — це шляхетно»: як у Вінниці розвивають напрямок трансплантології

На які ліки з 1 квітня потрібен рецепт: перелік та опитування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мария Затайдух

    А мене цікавить, що думають з цього приводу наші комунальні служби? Найчастіше сніго-солева каша на тротуарах і в дворах не

    прибирається вчасно.Особливо страждають недосвідчені  діти.

keyboard_arrow_up