«Хочемо, щоб діти та батьки знали все про цю хворобу»: у Вінниці відкрили Школу цукрового діабету

«Хочемо, щоб діти та батьки знали все про цю хворобу»: у Вінниці відкрили Школу цукрового діабету
ФОТО: ВОДКЛ
  • Тепер у Вінниці є місце, де хворі на цукровий діабет, їхні батьки та діти з груп ризику можуть отримати комплексні консультації про це захворювання. 

В Україні, як і в усьому світі, щороку зростає кількість хворих на цукровий діабет. Лише за минулий 2023 рік, за даними МОЗ, 531-й тисячі людей в крані діагностували цю хворобу. Це на понад 40 тисяч випадків більше, аніж роком раніше. 

Цукровий діабет — це хронічна хвороба, за якої підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

Збільшується кількість хворих й серед дітей: до прикладу, за минулий рік у Вінниці виявлено 75 нових випадків цукрового діабету. За перший квартал цього року додалося ще 20 дітей, яким ЦД діагностували вперше. 

На тлі зростання кількості пацієнтів, а також для поширення інформації про цю хворобу, на базі Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні відкрили «Школу цукрового діабету». За словами директорки медзакладу Лідії Діденко, в їхній школі діти з цією хворобою та їхні батьки вже можуть отримати консультації фахівців та освітні навички з різноманітних питань, пов'язаних з цукровим діабетом. 

Відео дня

— Ми зібрали команду фахівців, яка знається на цьому захворюванні та може допомагати таким пацієнтам, — пояснює Лідія Діденко. — Батьки хворих на цукровий діабет дітей та самі діти потребують інформації, і ми хочемо їм її надати. Ми хочемо, аби вони отримали всі необхідні знання про захворювання, знали, як себе з ним поводити і не боялися його. Цукровий діабет — це невиліковна хвороба, тому потрібно навчитися з ним повноцінно жити. 

Очільниця медзакладу також говорить, що важливим принципом ефективного та безпечного керування діабетом у дітей є мультидисциплінарний підхід, в якому пацієнти співпрацюють з ендокринологами, дієтологами, психологами, неврологами та іншими спеціалістами. До мультидисциплінарної команди Школи діабету також долучені спеціалісти з дитячої ендокринології та фахівців кафедри педіатрії ВНМУ імені Пирогова. 

— Зростання кількості хворих пов'язане з низьким рівнем фізичної активності, неправильним харчуванням, емоційними стресами та багатьма іншими чинниками. Якщо у дорослих ми бачимо цукровий діабет переважно другого типу (інсулінонезалежний, — авт.), то у дітей спостерігаємо і другий тип, і перший (інсулінозалежний, — авт.), — продовжує директорка дитячої обласної лікарні. — Наші фахівці розкажуть, як правильно себе поводити, як харчуватися, рухова активність, психічні навантаження. Іншими словами, у нашій школі можна дізнатися все, що стосується нормального способу життя, завдяки якому можна запобігати виникненню хвороби. 

Школа безоплатна. Працює за розкладом консультативної поліклініки обласної лікарні: з понеділка по п'ятницю. Діти та підлітки, які вперше потрапляють з цукровим діабетом на стаціонарне лікування, отримують консультації в обов'язковому порядку. Можуть отримати консультації й ті діти та батьки, які вже стоять на обліку в цьому медзакладі. Людям з груп ризику, як ось дітям з надмірною вагою чи дітям, в родинах яких вже є хворі на діабет, також надаються необхідні роз'яснення. 

Серед найпоширеніших питань, з яким працюють у школі є зокрема такі:

  • як контролювати захворювання, щоб знизити ризики  

  хронічних ускладнень;  

  • як отримати необхідні лікарські засоби та інформацію про їх

  наявність;

  • як правильно робити ін'єкції;
  • як харчуватись, тренуватись, контролювати свої емоції;
  • як відстежувати свій стан у різні періоди життя та інше.


Читайте також:

Не хочете Бучми 2.0 — вакцинуйте своїх тварин! У Вінниці збільшилась кількість випадків сказу

Вінницькі лікарі про сезонну алергію у дітей: які причини та симптоми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergey Nabokov

    Щоб не мати жодних хвороб, потрібно правильно харчуватися, адже саме від нього залежить стан нашого організму. Особисто я рекомендую, аби збагатити себе вітамінами почати купувати та вживати гарбузове насіння - https://ecovill.com.ua/ru/garbuzove-nasnnya-korist-shkoda/ Його можна використовувати для приготування різноманітних страв.

keyboard_arrow_up