Про здоров'я: лікуйте заїди, бо вони можуть бути заразні

Про здоров'я: лікуйте заїди, бо вони можуть бути заразні

Так чекали весни, сонця і позитиву, а тепер через одного нарікаємо на слабкість, запаморочення, сонливість, загострення хронічних болячок. А ще оті маленькі, але такі діставучі тріщинки в кутиках губ, яких не так-то просто позбутися. Бо щоб вилікувати заїди, треба знати причину їх появи

Постійно облизуючі пересохлі вуста, ми робимо для заїд велику радість! Допомагаємо бактеріям чи грибкам, які їх викликають, розмножуватись із шаленою швидкістю. А змащування болючих тріщинок оліями, жирними мазями, кремами чи вмістом капсул “АЕвіт” не допоможе вилікувати заїди, а лише зволожить їх.

Коли боляче посміхатися


Спочатку в кутиках вуст з’являється почервоніння, сухість, свербіж. Потім - тріщинки, які починають пекти і боліти, особливо коли в ранку потрапляє гостра чи солона їжа. Стає боляче всміхатися і навіть розмовляти, а жінкам ще й неможливо нафарбувати вуста.
Заїди - гарний приклад, коли, здавалося б, маленька проблема приносить великий дискомфорт. Більшість людей починає активно змащувати тріщинки в кутиках губ жирними косметичними кремами, оліями, мазями. Та це доцільно робити лише на етапі загоєння, для лікування такі методи малоефективні.
При неправильному лікуванні чи взагалі за його відсутності заїди можуть мучити вас і тиждень, і десять днів. Особливо часто заїди допікають дітям, та батьки не звертають на те належної уваги, вважаючи, що тріщинки з’явилися через брудні руки і зникнуть самі собою.


Може бути грибок чи бактерія


На першому місці серед багатьох причин, які викликають появу тріщин у кутиках губ - грибкова чи бактеріальна інфекція.
Чому заїди “вилазять” саме навесні? Тому що особливо в цей час ваш ослаблений організм, наче магніт, притягує ту бактерію чи грибок. Якщо є брак вітамінів, особливо В2, нелікований карієс чи загострення будь-якої хронічної хвороби, то все це послаблює організм і може датися взнаки саме в кутиках губ.
Перед тим, як лікувати заїди, потрібно визначити причину їхньої появи. Можна, звісно, і “тицьнути пальцем в небо” і спробувати як протигрибкові, так і антибактеріальні мазі, пригорщами їсти вітаміни і чекати результату. Та розумніше все-таки буде звернутись до лікаря: терапевта чи дерматолога.
Якщо у вас грибкова заїда (викликається грибками роду Candida), то вона не покривається специфічною кірочкою і майже непомітна. Такі заїди легко переходять у хронічну стадію, а загострення припадає на той час, коли організм ослаблений чи бракує вітамінів.
Якщо заїда стрептококова чи стафілококова (бактеріальна), то спочатку в кутиках вуст з’являється пухирець, який лопає і на його місці вже маєте тріщинку. Вона покривається кірочкою, яку легко здерти, та вона з’являється знову.
Як бактеріальні, так і грибкові заїди заразні, тому від палких поцілунків у цей час варто утриматись. Як і від користування одним посудом.

Відео дня


Дай заліза!


Тому, хто має заїди, лікарі можуть призначити загальний аналіз крові або аналіз крові на вітамін В2. Якщо є і інші симтоми авітамінозу - слабкість, запаморочення, сонливість, зниження працездатності,  підвищена дратівливість - то дивуватися такому аналізу чи нарікати на лікарів не варто. Адже окрім В2, вам може бракувати заліза чи цинку. Низький гемоглобін теж вкаже на проблему.
Причини заїди лікар може шукати і у вашому шлунку. Гастрит чи будь-які проблеми з травленням теж можуть призвести до появи болючих тріщинок у кутиках вуст.
Для підтвердження діагнозу використовується мікроскопічне дослідження зіскрібка з шкіри (результат готовий за кілька годин) або ж бактеріальний посів - результат за дві-три доби. Додатково: загальний аналіз крові, кров на цукор, печінкові проби, при потребі - кал на яйця глист, імунологічне дослідження. Може знадобитися і консультація ендокринолога, ЛОР-лікаря, стоматолога чи терапевта.


Валерія Пустоваренко,
лікар-дерматолог медичного центру “Альтамедика”:


- Заїди, викликані бактеріальною інфекцією,  найчастіше мають діти та люди похилого віку. Захворювання заразне і передається через поцілунки, посуд, іграшки, рушники. Тому спалахи захворювання спостерігаються особливо в дитячих садочках та школах.
Інфекція може потрапити крізь мікротравми, при недостатньому гігієнічному догляді
за шкірою або ж навіть через хворі зуби, тонзиліт.
Причини заїди можуть бути і у переохолодженні, ослабленому імунітеті, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінки, при розладі функцій нервово-ендокринної системи.
Лікування передбачає передовсім дієту з обмеженням вуглеводів, гарячої, гострої та маринованої їжі. Хворому потрібно користуватись індивідуальним посудом, а якщо це дитина - то навіть не відвідувати садочок чи школу.
Хронічні заїди часто мають люди похилого віку, які носять зубні протези.
Заїди через грибкову інфекцію частіше бувають у дорослих, які мають порушення вуглеводного обміну (цукровий діабет). Розвитку захворювання сприяють тривалий прийом антибіотиків, гормонів, порушення мікрофлори кишківника, захворювання крові або ж брак вітамінів, особливо групи В та С.
Лікування заїд народними засобами може принести тимчасове покращення. Але часто використання соку алое, каланхое, чистотілу, золотого вусу призводить до контактних дерматитів та алергічних реакцій.


 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тарас

    Заїди ефективно лікуються, як і бюдь-які поганозаживаючі рани сильним відваром желесту. Необхідно його відварити, змочити марлю або бинт і на ніч прикласти на хворобливе місце. Відразу ранка чи заїд загоюється. Більше описано за посиланням: http://domprod.at.ua/index/dzelest/0-11 https://www.olx.ua/uk/obyavlenie/zhelest-lkarsk-roslini-IDwH9wE.html

  • Игорь Савчишкин

    Порекомендуйте гарного дерматолога або клiнiку в Києвi
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up