«Легких операцій не буває»: вінницький хірург Олег Гончаренко уже 27 років рятує людей

«Легких операцій не буває»: вінницький хірург Олег Гончаренко уже 27 років рятує людей
  • Cьогодні, 17 вересня, в Україні відзначається День хірурга. Його традиційно святкують в третю суботу вересня ті, хто кожного дня рятують життя.

Кандидат медичних наук, хірург вищої категорії, завідувач відділенням хірургії та ендоскопії Вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Гончаренко уже 27 років рятує життя людей. Про це повідомляє вінницька мерія.

Перша операція

«Своє перше оперативне втручання, звісно під керівництвом лікаря, я здійснив ще на 6 курсі, — каже лікар-хірург. — Це була операція по видаленню апендикса. Згодом, уже на інтернатурі ми почали регулярно здійснювати оперативні втручання. І в рік у нас виходило десь 10-12 операцій таких як апендектомія та грижопластика».

Не дивлячись на складну специфіку роботи, рішення обрати професію для пана Олега було обдуманим.

Відео дня

«Це було цілком усвідомлене рішення і я мріяв працювати в сфері медицини, — каже Олег Гончаренко. — Після інтернатури уже постав вибір: бути нейрохірургом чи загальним хірургом невідкладної допомоги. Так склались обставини, що я обрав загальну хірургію. Я мріяв лікувати людей і моя мрія здійснилась».

35 операцій щодня

Пан Олег розповідає, що кожного дня до їхньої лікарні звертається багато людей з різними скаргами.

«Кожного дня ми проводимо, в середньому, 35 оперативних втручань і всі вони складні, тому що легких операцій не буває. Кожен випадок по-своєму важкий і по-своєму індивідуальний, — розповідає лікар. — Але ми докладаємо усіх зусиль для того, аби операція не закінчилась ускладненням і щоб пацієнт чимшвидше одужав і повернувся до свого звичного життя».

Також він зазначає, що існує дуже багато випадків, коли люди просто затягують з лікуванням.

«Буває таке, що людину взагалі привозять в агональному стані з серцевою та легеневою недостатністю, — розповідає Олег Гончаренко. — У нас на базі реанімації є протишокова палата в яку ці хворі доставляються і одразу ж до неї приходять наші спеціалісти: хірург, травматолог, нейрохіруг, уролог, якщо потрібно, то приходить лор та гінеколог».

Війна та коронавірус

Пандемія COVID-19 та війна внесли великі корективи у роботу хірургів.

«На жаль, ковід також викликає складні хірургічні проблеми у вигляді тромбозів, а від тромбозу може бути гострий апендицит, гострий холецистит, тромбоз мезентеріальних судин, — зазначає Олег Гончаренко. — Так само і війна додала нам роботи. До прикладу, 14 липня, під час теракту, основна частина пацієнтів перебувала у нас і наші лікарі докладали максимум зусиль, аби врятувати кожне життя».

Професія хірурга завжди була напруженою та складною, тому завжди потрібно якимось чином розвантажувати себе.

«Ми багато часу віддаємо роботі, можна навіть сказати, що працюємо 24 години на добу і 7 днів на тиждень, але також потрібно віддавати себе своїй сім’ї, — каже пан Олег. — Особисто для мене відпочинок — це провести час зі своєю родиною».

Довідка:

Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (ВМКЛ ШМД) — багатопрофільний медичний заклад хірургічного напрямку.

Структура лікарні:

  • травматологічне відділення,
  • відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги,
  • урологічне відділення,
  • отоларингологічне/щелепно-лицеве відділення,
  • відділення анестезіології,
  • відділення гнійно-септичної хірургії,
  • неврологічне відділення,
  • відділення хірургії та ендоскопії.

Лікарі-хірурги ВМКЛ ШМД входить в Асоціацію хірургів Вінницької області, яку очолює вінницький хірург Шапринський Володимир Олександрович.

Також на базі лікарні функціонує кафедра хірургії №2 Вінницького національного медичного університету іменні Миколи Пирогова, яку очолює професор Покидько Марія Іванівна.

За 2021 рік у Вінницькій області, нагадаємо, виявили 254 випадки раку ендометрію, з них померло 63 жінки. Вінницька лікарка Оксана Смірнова розповіла про хворобу та її лікування.

 

Читайте також:

Друга бустерна вакцинація проти COVID-19: кому не рекомендують робити

До яких лікарів можна звертатись без направлення: відповідь МОЗ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • Таїсія Штельмах

    Велика шана та подяка
  • Irene Mazaikina

    Моі Вам щирі вітання!!!!!
  • Олександр Скрипник

    Привет. С Днем хирурга!
  • Любов Бабич

    Дякую за важку працю! Миру та злагоди Вам мирного неба

keyboard_arrow_up