Коронавірус вже має 12000 мутацій. Чи варто боятися?

Коронавірус вже має 12000 мутацій. Чи варто боятися?
  • Іспанський, свинячий, азійський, гонконгський, пташиний… це штами (мутації) вірусу грипу, про які щороку попереджають спеціалісти ВООЗ та розробляють відповідні вакцини.
  • Не дивно, що вірус COVID-19 (який часто порівнюють з грипом), а тепер вже варіант SARS-CoV–2 теж мутує.
  • І на думку медиків, це нормально і навіть не страшно, просто мало поки що відомо

 

Як кажуть в центрі громадського здоров’я — віруси постійно зазнають мутацій. Тож поява нового SARS-CoV–2 очікувана і не є приводом для занепокоєння. Адже диверсифікацію вірусу спостерігають в усьому світі завдяки еволюції та адаптації, а ще вона відбувається через постійне передавання вірусів.

Про те ж саме говорить лікар -інфекціоніст Євген Щербіна.

— Мутацій цього вірусу тисячі, вони були і будуть, і навряд чи це призведе до чогось серйозного, — говорить інфекціоніст. — Також не думаю, що через це вакцина від корони буде не актуальна, принаймні поки що. Чи стане не актуальним лікування, яке ми проводимо на сьогоднішній день.

Відео дня

Хоча, лікар додає, що ковідні мутації зараз лише вивчаються, і про них мало що відомо. Медики не знають, як виглядатиме клініка при нових штамах ковіду, які будуть симптоми, тим паче перелік їх постійно поповнюється та видозмінюється.

А взагалі вінницькі лікарі кажуть, що всю інформацію про новий ковід вони отримують з засобів масової інформації. Тож нічого нового сказати не можуть.

— Новий вірус набагато заразніший, ось і все, що ми знаємо, — кажуть лікарі. Ні протоколів лікування, ні методів діагностики, нічого такого медикам невідомо.

Все під контролем

Втім, як каже виконуючий обовязки директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін, в лабораторіях країни є все необхідне обладнання, щоб виявляти корону, незалежно від штамів вірусу. За його словами, на сьогодні вже зареєстровано 12000 мутацій геному коронавірусу, і всі вони визначаються тест-системами, які використовують в Україні.

— З початку пандемії, за рекомендацією ВООЗ, ми використовуємо тест-системи, які визначають РНК вірусу за кількома фрагментами його геному, — розповідає Кузін. — Вірус мутує, але усі форми мутацій досліджуються. І зараз немає даних про суттєві зміни геному вірусу, які мали б істотне клінічне чи діагностичне значення.

В ЦГЗ також наголошують, що британського вірусу в Україні поки що немає. А ще про те, що нові штами корони не вказують на більш тяжкий перебіг або зростання смертності. Хоча ними починають частіше інфікуватися люди до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Вакцину від корони потрібно постійно міняти?

В Кембриджському університеті, вірус корони вивчає професор Раві Гупта. Його дослідження свідчать, що в лабораторних умовах мутація вірусу збільшує інфекційність корони вдвічі. А новий штам зазнав несподівано багато мутацій, він більш заразний, і скоріш за все більшій кількості пацієнтів знадобиться лікування в стаціонарі.

Вакцина від корони, на думку професора, буде ефективна, у будь-якому випадку на найближче майбутнє. Адже усі три провідні світові вакцини викликають імунну відповідь організму на наявний білок шипа коронавірусу.

Однак цей вірус потенційно налаштований на те, щоб обійти захист, який дає вакцина. Таке може статися, якщо вірус мутує настільки, що вакцина виявиться бездіяльною. І тоді, на думку професора, ми опинимося у такій самій ситуації, що й з грипом, коли вакцину необхідно буде регулярно видозмінювати.

Головне, що важливо наразі для кожного з нас — не перейматися та не панікувати. Ці мутації вірусу SARS-CoV-2 поки нові, їх посилено вивчають науковці. Тож важливо зберігати спокій та продовжувати дотримуватися всіх заходів, до яких ми вже всі давно звикли, — носити маски, дотримуватися фізичної дистанції та гігієни кашлю й чхання, стежити за гігієною рук та підтримувати одне одного.


Читайте також:

Понад сім тисяч нових випадків по Україні. Яка ситуація з COVID-19 на Вінниччині

Рік в обіймах COVID: як ми у 2020-му переживали пандемію коронавірусу

Їх забрав 2020-й. Знані вінничани, які померли від коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана Морська

    Капець нам всім !
  • Олег Рябоконь

    А вакцина я так розумію буде універсальна )))) Для віруючих а те , що штрикання спасе ))
  • Олег Загурський

    Аха звісно не потрібно боятися))) без вірусів неможливе життя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up