Калію йодид у вінницьких аптеках: чи продається та скільки коштує

Калію йодид у вінницьких аптеках: чи продається та скільки коштує
фото: Суспільне
  • У МОЗ чітко пояснили, що у разі радіаційної небезпеки розчин йоду неефективний. Натомість кажуть, у разі офіційного сповіщення про небезпеку, варто приймати калій йодид.
  • Розповідаємо, кому і коли його треба приймати. Та перевірили, чи є він у вінницьких аптеках.

Ядерні погрози президента росії путіна при оголошенні в країні мобілізації лише посилюють хвилювання українців про радіаційну небезпеку. Підрозділи Міністерства охорони здоров’я постійно стежать радіаційним фоном на території України, і у разі небезпеки радять приймати калій йодид. 

Насамперед варто розуміти, що калій йодид захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи.

«Препарат не можна використовувати «для профілактики». Його приймають одноразово виключно після оповіщення від офіційних органів влади. Оптимальним є прийом калію йодиду за 6 годин до впливу радіоактивного йоду. Зважаючи на малу ймовірність прогнозування такої ситуації, допустимим для прийому препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу», — пояснюють у МОЗ. 

Відео дня

Людям, старшим 40 років, калій йодид приймати не потрібно. У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють, що у такому віці щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користі.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодиду калію: 

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг, 
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг, 
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг, 
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Чи є він в аптеках?

Ми завітали у сім вінницьких аптеках у пошуках калію йодиду. Наша вибірка базується на особистому досвіді журналістки, яка заради експерименту пройшлася аптеками міста. Якщо в одній аптеці якоїсь з мереж не було йодиду калію, то цілком ймовірно, що він є в іншій. Тому перед тим, як йти на пошуки таблетки, радимо попередньо подзвонити в аптеки, щоб дізнатися напевне про наявність.

Далі — результати нашого обходу. 

В «Аптеці доброго дня» йодиду калію немає. 

У «Першій соціальній аптеці» пластинка з 10 таблеток у дозування 125 мг коштує 190 гривень. В іншій аптеці цієї мережі таблеток не виявилося. Фармацевтка сказала, що вони у них бувають дуже рідко. 

У «Муніципальній аптеці» за пластинку йодиду калію в дозуванні 125 мг доведеться заплатити 202 гривні. Як альтернативу там можуть запропонувати Йодомарин: 25 таблеток за 68 гривень. 

У більшості аптек фармацевти говорять, що останнім тижнями на препарат великий попит. Часом він тільки з'являться, як його одразу розкуповують. 

В аптеці «Рецептка» говорять, що йодид калію мають лише у дозуванні 250 мг. Себто одній людині для профілактики вистачить приймання половини таблетки. Коштує препарат 108 гривень. Також там можна, як альтернативу, купити Йод активний: 50 мікрограмів за 42 гривні. 

В аптеці «АНЦ» сказали, що не мають цього препарату. Фармацевтка повідомила, що наразі вони взагалі не отримають йодид калію. 

В «Аптеці оптових цін» також не виявилося препарату. Однак його можна там отримати за попереднім замовленням, яке можна там зробити. Пігулки вартуватимуть 117 гривень у дозуванні 250 мг.

В аптеці «Подорожник» ми не знайшли йодид калію, але, за словами фармацевтки, він у них буває як у дозуванні в 125, так і 250 мг. 

В аптеці «Копійка» пластинка таблеток у дозуванні 125 мг вартує 220 гривень. Однак останні розкупили кілька днів тому. 

 

Читайте також:

Зміни для вінничан у жовтні — нова «мінімалка», іпотека під 3% та зростання пенсій

Магнітні бурі у жовтні 2022: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (67)
  • Любов Коваль

    Вчора в аптеці 100 таблеток 98 грн.

    Валерія Вовк Соловей reply Любов Коваль

    Любов Коваль дякую

    Любов Коваль reply Любов Коваль

    Валерія Вовк Соловей перехрестя Хмельницьке шосе- Д.Галицького.  Аптека із зеленим минаючи хрестиком. Назви не знаю. Напроти Еверест а

    Валерія Вовк Соловей reply Любов Коваль

    Любов Коваль скажіть, будь ласка, у якій?
  • Наталия Лановенко

    Я купляла 315
  • Сергей П

    Сімейний лікар видав безкоштовно на сімю, 2 тижні назад
  • Віра Мазур Шиманська

    А при Чорнобилі теж усі йодид пили?

    Cheshik Polek reply Віра Мазур Шиманська

    Тоді на 1 травня вивели людей на святкові мітинги, як зазвичай, а про Чорнобиль не поспішали розповідати... :(((

keyboard_arrow_up