Дозволені комбінації. У МОЗ нагадали про рекомендоване змішування вакцин

Дозволені комбінації. У МОЗ нагадали про рекомендоване змішування вакцин
  • Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін радить при змішуванні вакцин проти COVID-19 використовувати лише дозволені комбінації.

Вакцинація має бути доказовою, а використання бустерних або додаткових доз повинно чітко регулюватися.

— Я б радив все ж таки дотримуватися вимог доказової медицини — використовувати комбінації, які довели свою безпечність. Наразі змішування дозволено мРНК-вакцин (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга вакциною мРНК. Якщо ж є вакцинація CorovaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза якоюсь альтернативною, то це якийсь експеримент над собою. Я не раджу такого робити, бо це не відповідає протоколам та інструкціям, — сказав Кузін.

Він зазначив, що наразі статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин немає, адже в електронній системі охорони здоров’я можна бачити лише загальну кількість проведених щеплень.

Відео дня

Доступ до персональної інформації, зокрема про вид вакцини, є лише у лікаря, який лікує пацієнта, або у вакцинальної бригади, яка проводить щеплення. Але, якщо такі випадки мають місце, то це є порушенням. І відповідатиме за це медпрацівник, який проводить щеплення, знаючи, що людина вакцинувалася до цього іншим типом вакцини.

 

Читайте також:

Дві вінницькі лікарні потрапили у список найкращих медзакладів країни

Дані про COVID на 13 листопада: в Україні +23 572 випадки. Скільки на Вінниччині?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадим Дмитриев

    "Якщо ж є вакцинація CorovaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза якоюсь альтернативною, то це якийсь експеримент над собою. Я не раджу такого робити, бо це не відповідає протоколам та інструкціям, — сказав Кузін."" Для тех кто в танке. Именно в подобной преступной форме вакцинировали рядовых работников многих винницких гос.органов. AstraZeneca+CoronaVac, наплевав на безопасность людей. По документам провели как 2 дозы AstraZeneca. Это Вам на заметку, если Вы еще не определились в каком свинобычьем государстве Вы живете.

keyboard_arrow_up